Elektrik sistemlerinin en önemli öğelerinden biri olan Amper birimini çok sık duyarız. Genellikle elektronik cihazların şarj aletleri üzerinden aşina olduğumuz Amper, elektrik akım şiddetini temsil eden bir ölçü birimidir. Oldukça geniş bir kullanım yelpazesi olan amper, bazı temel formüller sayesinde kolayca hesaplanabiliyor. Aynı zamanda teknolojik aletler kullanarak da birimi kolayca hesaplamak mümkün. Peki amper nedir, amper hesaplama nasıl yapılır, amper formülleri nelerdir?
Quantum bilgisayar hakkında her şey
Quantum bilgisayar nedir? Bilgisayarlara göre nasıl çalışıyor? İşte günümüz teknolojisinde kullanılan Quantum bilgisayar hakkında her şey...Akım şiddeti birimi Amper nedir?
Elektrikte akım şiddeti birimi anlamına gelen Amper, ilk olarak Fransız fizikçi Andre Marie Ampere tarafından isimlendirilen bir ölçü birimidir. Kısaca ”A” harfi ile gösterilen amper, iletkenin belli bir noktasından birim zamanda geçen elektrik akımını temsil ediyor.
Amper nasıl hesaplanır?
Akımın ölçü birimi olarak adlandırılan amper hesaplama işlemini yapmak için akımın bulunduğu elektrik devresindeki ”volt” ve ”watt” değerlerinin bilinmesi gerekiyor. Bu değerlerin bilinmesi amper hesaplama işlemini kolaylaştıracaktır.
Genellikle bu değerler, devrenin güç kaynağı üzerinde yazmaktadır. Daha sonra bu değerler ile fizikçiler tarafından belirlenmiş formülleri kullanarak, ampermetre gibi teknolojik aletler ve çeşitli internet siteleri aracılığıyla kolayca hesaplayabilirsiniz.
Watt nedir?
İlk defa buhar makinesinin mucidi James Watt tarafından isimlendirilen watt, temel bir güç birimidir. Watt, formüllerde ”P” harfiyle gösterilir ve sembolü ise ”W”dir. Örneğin bir ampulun watt değeri arttıkça parlaklığı da aynı oranda artacaktır.
Volt nedir?
İtalyan fizikçi Alessandro Volta tarafından isimlendirilen Volt, elektrikte potansiyel farkı yani gerilimi ifade eder. Volt’un sembolu ise ”V”dir. Örneğin duvar prizlerinin elektrik kapasitesi 220 ila 240 Volt arasındadır. Prizlerde volt değeri arttıkça ölüm riski de aynı oranda artar.
İşte Amper hesaplama işlemi
Amper birimini hesaplamak için yapmanız gereken, amper = watt / volt formülünü kullanmaktır. Yani güç birimini temsil eden watt değerini ve devredeki gerilimi temsil eden volt değerine bölünce ortaya çıkan amper, I = P / V şeklinde hesaplanır.
Örneğin elimizde bir adet elektronik cihaz olsun;
- Bu cihazın watt değeri 100 olsun.
- Volt değeri ise 50 olsun.
- Bu durumda amper = 100 / 50 formülü uygulanırsa
- Sonuç amper = 2 olarak çıkar.
- Bu da 2A olacaktır.