Bilgisayar kasası toplamak isteyen kişilerin, alacakları parçaların birbirleriyle olan uyumlarını kontrol etmesi gerekiyor. Özellikle de RAM, işlemci, grafik kartı ve SSD başta olmak üzere tüm donanımların direkt olarak bağlandığı ve birbiriyle etkileşime geçmesini sağlayan anakartların neleri desteklediğini satın alım yapmadan önce öğrenmek oldukça önemli. Biz de anakart ekran kartı uyumu nasıl kontrol edilir sorusunun cevabını adımlarıyla birlikte paylaşıyoruz.
Anakart ekran kartı uyumu nedir? Nasıl kontrol edilir?
Günümüzde piyasaya sürülen tüm ekran kartları ve anakartlar PCIe ya da PCI Express olarak adlandırılan bağlantı türünü kullanıyor. Dolayısıyla son bir kaç yıl içerisinde satışa çıkan cihazları aldığınızda böyle bir problem yaşamanız pek muhtemel değil.
Fakat nispeten biraz daha eski bir ekran kartı veya anakartınız varsa AGP Express olarak bilinen veriyolunu yani bağlantı türünü kullanıyor olabilir. Ancak endişe edecek bir durum değildir. Zira anakart ekran kartı uyumu oldukça kolay anlaşılabilir.
Ekran kartı kaç GB nasıl öğrenilir?
Oyuncuların ve profesyonellerin, bir bilgisayarda en çok önem verdikleri parçalar arasında bulunan ekran kartı detayları nasıl öğrenilir?İlk olarak anakart üzerinde bulunan girişlerin çevresinde yazan kodlara bakabiliriz. Örneğin, yukarıdaki fotoğrafta ilgili bağlantı noktasının hemen yan tarafında AGP Express girişi olduğu belirtiliyor. Aşağıdaki fotoğraftaysa nispeten daha yeni bir anakart görüyoruz. Üzerinde PCI, x1 PCI Express ve x16 PCI Express girişleri bulunuyor. Burada ekran kartımızı bağlayacağımız alan x16 girişi olacaktır.
Tabii hiç görmediğimiz bir anakart satın alıyorsak, benzer bir şekilde ekran kartını da daha önce görme ve deneme şansımız olmadıysa, üreticilerin internet sitelerinden ilgili bilgilere ulaşabiliriz.
Örneğin, NVIDIA Geforce GTX 1060 ekran kartını ve MSI B450M-A Pro VDH anakartını almak istiyorsanız, NVIDIA’nın ve MSI’ın sitelerinden ilgili ürünlerin teknik bilgilerine bakabilir ve x16 PCIe mi yoksa AGP Express bağlantı noktasını mı kullanıyor öğrenebiliriz.
Buna ek olarak, buraya tıklayarak GPU-Z uygulamasını indirebilirsiniz. Bu sayede ekran kartınız hakkında tüm verilere ulaşabilir, ilgili bağlantı türünü de uygulamanın açılan penceresi üzerinde görüntüleyebilirsiniz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
AGP kullanan kart var mı?
2004 yılında aldığım bilgisayarımın anakartı agp girişli ve hala ilk günkü gibi temiz olarak duruyor. Çalışan ram bulamadığım için kenara kaldırdım. 4 GB ddr400 ram desteğidi mevcut 🤣
AGP mi kaldı arkadaşlar, bu mantıkla ISA, VESA, PCI kullananları da yazsaydınız. Geçmişe dönen olursa işine yarardı 😂
Aynı saçmalığı ddr, ddr1, ddr2, ddr3 ram uyumu, intel uyumlu, amd uyumlu vs vs kombinasyonlarla da yazın. Hatta başlamışken 186, 286, 386 işlemcilerin de uyumluluğundan da bahsedebilirsiniz. Fikir olsun, ileri de lazım olur.
ben 1030 ti almak istiyorum ve anakartımda ıntel desktop board yazıyor
uyumlumudur ?
arkadaşlar öncelikle merhaba benim e.kartım (h81m-k) ddr3 slot ,ben ddr4 veya ddr5 e.kartı takabilir miyim yardımcı olurmusunuz size zahmet olmaz ise.
zahmet olur o yüzden cevaplamak istemiyoruz