Anakart (motherboard) en basit tabir ile bilgisayarın en temel donanımıdır. Bilgisayardaki tüm donanımların bir araya geldiği anakart, işlemciden ekran kartına kadar tüm parçalar için bir köprü görevi görerek iletişimi sağlamakta.
Donanımlar arasındaki iletişimin kurulabilmesi için anakartlar üzerinde yonga setleri (Chipset) yer almaktadır. Bu yonga setleri bilgisayarın performansına ciddi etki ederken, kullanılan işlemci ile uyumlu olması gerekiyor. Örneğin, Intel destekleyen bir anakarta AMD tarafından üretilen bir işlemciyi takamazsınız.
Anakart nedir? Anakart ne işe yarar?
Hali hazırda soket yapısı uyumlu olmayacağı için zaten yuvaya takmak mümkün olmaz. Daha sağlıklı bir örnek vermek gerekirse, aynı soket yapısında olmasına rağmen desteklenmeyen bir işlemci anakart üzerine takıldığında çalışmaz.
Fiberglas isimli sert plastikten yapılan ve genellikle yeşil renkte olan anakartlar günümüzde oldukça farklı renklerde ve tasarımlarda karşımıza çıkıyor. Özellikle yüksek performans ihtiyacını karşılamak için geliştirilen anakartlar RGB ışıklandırma gibi özelleştirmeler ile geliyor.
Anakartlarda genelde kuzey ve güney köprüsü olmak üzere iki farklı kontrol birimi yer alıyordu. Ancak, günümüzde işlemci ve RAM arasında doğrudan bağlantı yapılabilir hale gelmesi kuzey köprüsüne olan ihtiyacı ortadan kaldırdı.
MSI, Gigabyte, Asus, Asrock gibi üreticiler günümüzde ciddi bir rekabet içerisinde. Kullanılan yonga setleri (chipset) aynı olsa da, BIOS üzerinde yapılan modifikasyonlar ve anakartın tasarımındaki değişiklikler sayesinde birbirlerine karşı üstünlük sağlayabiliyorlar.
Anakartın baba kartı kimdir
Anakart denilince “ASUS” gelir akla. Fişi faturası olmayan 7 yıllık anakartımı sorgusuz sualsiz değiştirdiler. Düşünmeyin Asus alın
artık masaüstü pc için momboard devri bitti beyler artık yeni teknoloji geçiş yapmanın vakti geldi de geçiyor. ardiuno vb. Motherboard daha revaşta bunların kullanım alanları her geçen gün dahada gelişiyor.