Anayasa Mahkemesi özel bir şirkette çalışan bir kişinin, WhatsApp konuşmaları gerekçe gösterilerek iş akdinin feshedilmesi nedeniyle “özel hayata saygı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiği” iddiasıyla yaptığı başvuruyu karara bağladı.
2017 yılında gerçekleşen olayda işveren şirket, çalışanın WhatsApp üzerinden firma ve kurum yöneticilerine iftira ve hakaret ettiğini tespit etti. Bununla beraber “çalışma arkadaşlarıyla birlikte örgütlü bir biçimde bilişim sistemini sekteye uğrattığı” hususlarında çalışandan savunma istedi. Çalışan savunmayı vermesinden bir gün sonra bildirimsiz işten çıkarıldı.
WhatsApp kullanıcıları dikkat: Bu yaygın hatalara düşmeyin!
WhatsApp kullanıcılarının sık sık yaptığı pek çok hata olduğunu biliyor muydunuz? İşte ayrıntılar...“WhatsApp yazışmaları hukuka aykırı delil niteliğindedir”
Ordu’da yaşayan vatandaş bulunduğu bölgedeki İş Mahkemesine işe iade davası açtı. Dava dilekçesinde; akdinin haksız olarak feshedildiğini, gerekçe olarak belirtilen WhatsApp’ın çok yaygın kullanılan bir mesajlaşma uygulaması olduğunu ve yazışmaların kişisel veri olarak korunması gerektiğini belirtti. Ayrıca konuşmaların hukuka aykırı delil niteliği taşıdığını ifade etti.
Ardından mahkeme, 2018 yılında davanın kabulüne ve iş akdinin feshinin geçersizliğine hükmederek davacının işe iadesine karar verdi. Ancak davalı kurumun vekillerinin anılan karara karşı yaptığı istinaf başvurusu Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi kararıyla kabul edildi. Feshin geçersiz olduğuna hükmeden mahkeme kararının kaldırılmasına karar verildi.
Anayasa Mahkemesi, davacıyı haklı buldu
2018 yılında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapan çalışana 5 yıl sonra iyi haber geldi. Resmî Gazete’de yayımlanan AYM kararına göre;
- Özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna,
- Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı ve Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine,
- Kararın bir örneğinin özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Ordu İş Mahkemesine gönderilmesine,
- Başvurucunun maddi tazminat talebinin reddine,
- 4.794,70 TL yargılama giderinin başvurucuya ödenmesine,
oybirliğiyle karar verdi.