Android 10 özellikleri neler? İşte tüm yenilikler

46

Google I/O etkinliklerinde sürprizler yapmaktan hoşlansa da bazı sabit konularına mutlaka değiniyor. Bunların başında tahmin edeceğiniz gibi Android 10 yer alıyor. En yeni Android sürümü üzerindeki sis perdesi Google I/O 2019 ile birlikte aralandı. Android 10 özellikleri gün yüzüne çıktı.

Google Pixel 3a özellikleri ve fiyatı

Android 10 özellikleri resmen açıklandı

Mart ayında geliştiriciler için beta sürümü sunulan Android 10, Android Ürün Yöneticisi Stephanie Cuthbertson tarafından son kullanıcı için detaylandırıldı. Android 10 özellikleri arasında dikkat çeken büyük yenilik karanlık mod oldu. Hızlı ayarlardan kolayca erişilebilen ve aynı zamanda pil tasarrufu modu açıldığında etkinleştirilen karanlık mod, Android kullanıcılarına sunuluyor. Ortaya çıkan ekran görüntülerine göre bu mod tüm uygulamalar için kullanılabilecek.

Android Q özellikleri arasında dikkat çeken bir diğer yenilik ise ekran kaydı. Bu özellik ile Google’ın makine öğrenme algoritmaları devreye giriyor. Ekran kaydı yapabilmek için ek bir uygulamaya olan ihtiyaç bu sayede ortadan kalkıyor.

Makine öğrenmesinin yetenekleriyle birlikte akıllı yanıtlarda daha başarılı hale geliyor. Google’ın kendi mesajlaşma uygulaması ve Gmail bir süredir bu özelliği sahip olsa da yeni sürüm ile birlikte artık herhangi bir mesajlaşma uygulamasında da benzer yetenekler karşımıza çıkacak. Akıllı cevap, bildirimlere dayanarak başka işlemler için önerilerde de bulunacak. Örneğin, biri size konum gönderdiğinde, onu Google Haritalar ile doğrudan açmayı önerecek.

Android Q’nun beta sürümü gizliliğe odaklanmış olmasıyla dikkat çekmişti. Etkinlikte Google, gizliliğe verdiği önemi bir kez daha gösterdi. Yeni sürüm, 50 yeni gizlilik ve güvenlik ayarıyla birlikte gelecek. Bunlardan en önemlisi konum izlemeyi yalnızca uygulama çalışırken sınırlandırabilen konum servisleri ayarı. Aynı zamanda akıllı telefon, yeni sürüm ile birlikte kullanıcısına uygulamaların konumunu arka planda kullandığına dair bildirimler de gönderecek.

Yeni Android sürümü ile birlikte odak modu da kullanıcılara sunuluyor. Bu dikkat dağıtıcı durumlarda kullanılacak. Örneğin, ebeveynler çocuklarının telefon kullanım saatini yönetmek için bu moddan faydalanabilecek. Cihazın nasıl kullanıldığı, günlük zaman sınırlaması ve çok daha fazlası buradan yapılacak.

Katlanabilir telefonlar için daha iyi optimize

Ayrıca Android Q, katlanabilir telefonlarda en iyi verimle çalışabilmek için özel olarak optimize edildi. Yeni işletim sisteminde ekranlar arası süreklilik, uygulamalarla birlikte oyunları da kapsıyor. Bununla birlikte geliştiriciler için de yeni araçlar ve özellikler kullanıma sunuldu. Bu sayede uygulama geliştiricileri de, kendi uygulamalarını en iyi şekilde optimize edebilecekler.

5G teknolojisi

Yeni Android sürümü, 5G bağlantısı noktasında da yeni özellikleri barındırıyor. Geliştiricilerin kullabildiği API‘lerde genişletilmeler yapıldı. Uygulamanın çalıştığı telefonda hızlı ve yüksek bir ağ bağlantısı olup olmadığını anlamak için yeni API’ler kullanılabilir hale geldi. Bu sayede yeni oyun ve uygulamalar daha zengin ve sürükleyici bir hale gelebilir.

Şirket yıl sonuna kadar pek çok 5G destekli akıllı telefonun satışa sunulacağını açıkladı.

Live Caption

Bununla birlikte yapay zeka teknolojisinde de önemli yenilikler bulunuyor. Google dünya genelinde bulunan 466 milyon sağır ve işitme engelli kişi için geliştirdiği Live Caption özelliğini de tanıttı. Yeni özellik video izlerken ve görüntülü görüşmeler sağlarken, kişinin altyazı ile anlık olarak bilgilendirilmesini sağlar. Ayrıca konuşan kişinin söyledikleri, başka dillere de anlık olarak çevirilebiliyor.

Gelişmiş ‘akıllı yanıtlama’

Ayrıca ‘akıllı yanıtlama‘ özelliği de yeni sürümle birlikte güncelleniyor. Gönderilen mesajlara hazır yanıtlar vermenizi sağlayan özellik, yeni sürümle beraber mesajla ilgili uygulamaları açmayı da tavsiye edecek.

Hareketlerle gezinin!

Ekranınızdaki küçük gezinme çubuğu sizi rahatsız ediyorsa, yeni Android sürümü bunun için de bir yenilik sunacak. Ekran üzerinde yaptığınız hareketler ile gezinmenizi sağlayan yeni özellik, ekranın tamamını size bırakacaktır. Yukarı sürüklemek ana ekrana, sola veya sağa kaydırmak ise önceki ekrana götürür.

Tüm bu özelliklerle beraber Android Q, sistem genelinde pek çok yeni özelliği de kullanıma sunacak. Wi-Fi tasarruf modu, aile bağlantısı, özel optimizasyonlar ve diğer yenilikler, yeni işletim sistemiyle beraber gelecek.

Android Q özellikleri ile ilgili oldukça detaylı açıklamalar yapılsa da son sürümün ne zaman sunulacağına dair bilgi henüz verilmedi.

Google I/O 2019 başladı (Canlı anlatım)

Tüm dünyadaki Android cihaz sayısı açıklandı

Google Pixel 3a XL özellikleri ve fiyatı

46 YORUMLAR

  1. Yeniliğe bak konum servisi sadece uygulama kullanıldığı durumda ortaya çıkacakmış bu zaten iOS da yıllardır süren bir durum dark mode dan başka android yine Kasım Kasım kasan dandroid işte al sana yenilik

    • Kardeş kasım kasım kasan android diyorsan sen muhtemelen ilk adroid cihazlardan yada orta alt segment cihazlardan birini görmüşsün, şuan üst
      seviye cihazların hepsi androidde kasma vs problemi yaşamıyor boş yere iOS fanlığı için kendinizi küçük düşürmeyin iki sisteminde birbirine üstünlüğü var

      • doğru diyorsun kardeş.bazıları kafayı ios ve apple ile bozmuş..illede appplllleeeeee diyecek kadarda beynini bu elma ile ekşitmiş..ekşi elma..apple..5 para etmezki ikinci el satıcıların cemakanlarında doludur..kimse de almıyor..Geçti apple,nin pazarı sür eşeği andraid,e ..hacı uyan ya..androidde neler var gözlerini oğuştur bak..!!!!

  2. 3 Milyar kişi Android™ kullanıyor sen kullanmasanda olur Xiaomi mi a2 lite var mutluyum ikibin verdim Türkiye garantili 1 yıl daha kullanıp mi a3 serisi veya mi max serisi almayı düşünüyorum 5 yilda 5 cihaz değiştirdim oda benden kaynaklı sıkıldığım için Androidin kusuru yok samimiyetle (lg,zte,gm, Xiaomi, Samsung)

  3. Android firmalar 2 yıl destek politikalarını aşmalı. Q tanıtılıyor biz P alamıyoruz… Ios kullanmadım ama destek suresisinin fazla olduğunu biliyorum. Ne ios a nede P destekli android e geçemeyeceğim için firmalar adına üzgün olduğumu belirtmek isterim.

  4. Yahu iOS benim işletim sistemim mi ki birini övüp diğerini gömeyim daha önce kullandım android fakat iPhone 7 aldım 2 yıldır kullanıyorum ne önbelleğini temizliyorum nede aç kapa yapıyorum cihaz gayet stabil güzel çalışıyor.

  5. Yıl olmuş 2019 hala önbellek temizleme kaldı sananlar var. Android 8 den beri en stabil işletim sistemi özelliğini kaybetti ios. Android tam anlamıyla olmuş bir sistem artık.

  6. Bunlari getirene kadar nasil pil az gider nasil ram daha az kullanilirligini heaaplayarak bi isletim sistemi yapsinlar, tiri viri ozellikler olmasada olur

  7. S10 aldım elimde imkan olsa downgrade yaparım. Yeni android sürümü hiç hoşuma gitmedi. Gizli video kaydedici, görüşme kaydedici gibi uygulamalar çalışmıyor. Navigasyon çubuğunu istediğimiz zaman gizleme noktası kaybolmuş. S8 cihazımı kullanıyorum arada sırf bu yüzden. Root yapacağım bu gidişle. Yeni android sürümü mü? Birdaha asla.

  8. Android pişmanlık s9+ var çok pişmanım aldığıma
    6s+ ımı özlüyorum
    S9 da ne fps ne hız hep takılma
    6s de öyle bir şey söz konusu değil
    Android performans çöp
    Telefonu sıfırla diyenler olacak formatla garantiye ver
    Bir şey söyliyebilir miyim
    Zorunda mıyım format atıp her şeye tekrardan başlamaya
    Mecbur muyum uygulamaları tekrar yüklemeye
    Çok can sıkıcı
    Nasıla kasıla kullanıyorum şu s9u
    Biraz ucuzlasın x alacağım android berbat
    Ben cihazı haldir haldir kullanıyorum
    Full performansta
    Bu android bana yaramadı
    -normal kullanım da kasmıyor
    En çöp cihaz da kasmaz zaten
    Satılık s9+ 256gb alan var mı

      • şu an hala s8 kullanıyorum ne uzun sure donma ne de can sıkıcı kasılmalar yaşıyorum. iphone cihazların sorunlarını görmezden gelip android şöyle böyle demen gülünç zira ios android sisteminden en az 2 sene daha geriden geliyor. Kullanım kolaylığına değinmiyorum bile bilgisayar kullanımına en yakın cep işletim sistemi androidtir.

  9. Android ilk ciktiginda evet ios daha iyi ve güzeldi bende ios kullanıyordum. Ama artık boynuz kulağı belki de 3-4 tur geçti. Alt model Android ler bile çok akıcı çalışıyor.

  10. ben xioami kullanmaya başlayana kadar samsung hayranıydım xioami mi 8 lite 6gb ram 128gb kapasitesiyle kullanıyorum samsung cihazda ayda bir format atarken xioami genel temizlik yaparak format atılan menüyü bile unuttum android Q ile gelen yeni özellikleri özellikle karanlık modu zaten çok zaman önce xioami cihazımda beğenerek kullanıyorum, ekran kaydı desen en kralını kullanıma açtı

  11. Live caption özelliği yalnızca engelli insanlar için yapılan bir özellik değil. Mesela İspanyolca bir film izlerken bunu Türkçe olarak ya da İngilizce olarak canlı altyazı ile çevirebilirsin

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version