Dünyada milyonlarca kullanıcı tarafından kullanılan işletim sistemi Android yeni yaşını kutluyor. İlk olarak 23 Ekim 2008 tarihinde kullanıcılarına hizmet vermeye başlayan popüler işletim sistemi, yoluna son hız devam ediyor.
Android 10 yaşında!
10 yıl içerisinde 16 farklı sürüm ile karşımıza çıkan popüler işletim sistemi, bugün onuncu yaşını kutluyor. Her geçen gün daha da popüler hale gelen Android işletim sistemi, açıklanan verilere göre 23 Ekim 2008 yılından günümüze kadar global akıllı telefon pazarının yüzde 86‘lık payına sahip olduğu açıklandı.
Paylaşılan verilere göre 2011 yılında hızla yükselişe geçen Android, ezeli rakiplerini geride bırakarak pazar payının yüzde 50’sine ulaşmayı başardı.
Daha sonrasında ise 2012 yılında yeni yaşını liderlikle kutlayan popüler işletim sistemi, iOS işletim sistemi başta olmak üzere piyasadaki mobil işletim sistemlerine büyük bir fark attı.
Happy 10th birthday @Android! Many thanks to all of our users, developers and partners around the world! #HBDAndroid pic.twitter.com/62iIGiD5Lv
— Sundar Pichai (@sundarpichai) October 22, 2018
Yükselişi durdurulamayan işletim sistemi, 2014 yılında açıklanan rakamlarda ise akıllı telefon pazarına damga vurarak, 1 milyar kullanıcıyı aştığı açıklandı.
2017 yılının son çeyreğinde açıklanan rakamlara göreyse, popüler işletim sistemi başarısını bir kez daha gözler önüne serdi. 2017 yılı içerisinde 1.5 milyar akıllı telefonun satıldığını açıklayan analistler, bu cihazların 1 milyar 321 milyon adetinin Google’ın geliştirdiği işletim sistemine sahip olduğu açıklandı.
En çok hangi sürümü kullanılıyor?
Google’ın, geliştiriciler sayfasında yer alan verilere göre güncel Android kullanım oranları açıklanmıştı. 28 Eylül itibariyle Play Store’da aktif olan Android cihazlardan gelen veriler doğrultusunda oluşturulan tablo ile popüler işletim sisteminin sürümlerinin güncel kullanım oranları gözler önüne serildi.
Tabloda, Google’ın 31 Ağustos günü yayınladığı kullanım verilerinde Android Pie güncellemesinin yer almadığını görmüştük. Android Pie’nin çıkışının üzerinden neredeyse iki ay geçmesine rağmen, üreticiler güncelleme üzerinde çalıştığı için halen listede yer almaması oldukça çok konuşulmuştu.
2017 yılı Ekim ayında Oreo sürümünün yüzde 0.2’lik bir kullanım oranı vardı. 2018 yılı Nisan ayı itibariyle yüzde 4.6’lik bir kullanım oranına sahip olan Android sürümü, son dönemde ciddi bir büyüme gösterdi.
Böylece Oreo ekosistem içerisinde yüzde 19.2’lik bir paya ulaştı. Akıllı telefon üreticilerinin amiral gemileri için Oreo güncellemesini tamamlayarak, orta seviye modellere geçiş yapması burada etkisini gösteriyor.
Nougat ise yüzde 29.3’lük kullanım oranı ile bir önceki döneme kıyasla gerileme yaşadı. Bunun yanı sıra eskimeye yüz tutan Marshmallow, Gingerbread, Kitkat ve Lollipop sürümleri her geçen gün düşüş yaşamaya devam ediyor.
Verilerden yola çıkarak, en çok kullanılan sürümün Nougat güncellemesi olduğunu görmekteyiz. Nougat 7.0 güncellemesini ise sırasıyla Marshmallow ve Oreo sürümlerinin takip ettiğini de belirtelim.
Peki siz, hangi işletim sistemini kullanıyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…
Android oreo
Android 8.1 Oreo (J5 Pro)
Sony xperia xz1 8.0 kullanıyorum. 26 ekimden itibarende 9.0 kullanıcam.
Android Oreo kullanıyorum ve gerçekten güzel. Uygulama güvenilirlikleri daha iyi hale getirilirse Android daha iyi olacaktır..
J5 marshmallow 🙁
Android 7.1.1 (GM4G)
ios 12 iphone 5s 🙂
En büyük farkı burda zaten. 2013 yılında çıkan telefona hala güncelleme veriliyor.
Mi5 oreo. Ama Xiaomi de android sürümünün önemi yok. Önemli olan miui sürümü
Anroid 8 oreo ama bu ay içinde 9 pie güncellemesi gelecek (mate 10)
Oreo samsung A5
Özledim harbi androidi. 2 senedir ıphone 7 kullanıyorum. Çok memnunum. Androidi özledim ama geçsem yine optimizasyon sorunları, güncelleme geliyor mu geldi mi muhabbetleri, aldığım telefonun 1 senede yarı yarıya fiyat kaybı yaşaması canımı sıkacak biliyom.
Xiaomi Redmi Note 5 8.1 oreo yakinda 9 gelecek