Android 11, sohbet balonları, konuşma bildirimler ve yerleşik bir ekran kaydedici gibi araçlar ekleyerek işletim sisteminde önemli iyileştirmeler yaptı. Ancak geliştirmelerin çoğu arka plandaydı ve tasarım olarak iOS 14’ün gösterişli değişikliklerine kıyasla daha az heyecan vericiydi. Fakat Android 12 bu yıl gösterişli bir giriş yaparak kullanıcıları heyecanlandırmayı başardı.

Google tarafından “Android tarihindeki en büyük tasarım değişikliği” olarak etiketlenen Android 12, Material You adlı renkli bir yeniden tasarım ile gelecek. Yeni işletim sistemi, bir Android Launcher’ına veya simge paketine ihtiyaç duymadan telefon ekranınızı özelleştirmenize olanak sağlıyor. Bununla birlikte Android 12, Gizlilik Panosu, kaydırılabilir ekran görüntüleri, daha hızlı animasyonlar, daha akıllı bildirimler ve uzun süredir istenen birçok diğer özellik gibi iyileştirmeler ekleyecek.

Android 12, tüm Google Pixel telefonlar dahil olmak üzere en iyi Android telefonlardan bazılarına yaklaşık bir ay içinde gelecek.

Android 12 güncellemesi alacak OPPO telefonlar belli oldu

Android 12 güncellemesi alacak OPPO telefonlar belli oldu

OPPO kullanıcılarına müjde! Android 12 tabanlı Color OS 12 alacak telefonlar belli oldu! İşte güncellenecek modeller....

Android 12: Herkese açık beta 4 

Dördüncü genel beta, 11 Ağustos’ta geldi ve geliştiriciler için uzun zamandır beklenen “Platform Kararlılığı”nı sağladı. Yani geliştiriciler, uygulamalarının son sürümde nasıl çalıştığını test etmek için betayı kullanabilecekler. Google, Android 12 beta sürümünü Şubat’ta ilk Android 12 geliştirici önizlemesi ile başlattı ve ardından Mart ayında ikinci Android 12 Geliştirici Önizlemesi izledi. Bu sürümler özellikle geliştiricilerin yeni işletim sisteminde uygulamaları değiştirmeye başlaması için tasarlandı.

Android 12 betası, Pixel 3 serisinden başlayarak birçok üreticinin seçili telefonlarında erişilebilir durumda. Beta sürümünü şu anda aşağıdaki cihazlara yükleyebilirsiniz:

Pixel 3/3XLOne Plus 9
Pixel 3a/3a XLOPPO Find X3 Pro
Pixel  4/4 XLVivo iQOO 7 Legend
Pixel 4a/4a 5GRealme GT
Pixel 5Nokia X20
Xiaomi Mi 11 UltraASUS ZenFone 8
Xiaomi Mi 11Sharp
Xiaomi Mi 11i (Mi 11X/Redmi K40 Pro)Tecno Camon 17
Xiaomi Mi 11 Pro (Sadece Çin)TCL 20 Pro 5G
OnePlus 9 ProZTE Axon 30 5G Ultra

Android 12: Çıkış tarihi

Android beta sürümlerinin çıkış tarihleri yıllar içinde değişse de, son birkaç tanesi oldukça tutarlıydı. Son dört sürümün tarihleri:

  • Android 8.0: 21 Ağustos 2017
  • Android 9: 6 Ağustos 2018
  • Android 10: 3 Eylül 2019
  • Android 11: 8 Eylül 2020

Beta 4’ün Ağustos ayının ortasında gelmesiyle birlikte, son sürümün 2021 Eylül ayının ortalarında gelmesi planlanıyor. Şimdiye kadar Samsung, Android 12 tabanlı One UI 4.0 beta sürümünün Galaxy S21 serisinden başlayarak Eylül ve Ekim civarında başlayacağını ima etti. Galaxy S20 ve Note 20 gibi diğer akıllı telefonlar (ayrıca Z Fold 3 ve Z Flip 3 gibi yakında çıkacak telefonlar), One UI 4.0 beta sürümünü bir süre sonra almaya başlayacak. Önceki Samsung betalar yaklaşık olarak iki ay sürdü, bu nedenle ilk One UI 4 kararlı sürümünün 2021’in sonunda gelmesi bekleniyor.

Android 12: Arayüz

Google, Material You tasarımını görsel paradigma olarak adlandırıyor. Android 12, telefonunuzu zevkinize göre kişiselleştirmeyi hiç olmadığı kadar kolaylaştırıyor. Transformative geliştirmesi size özel bir renk paleti sunuyor ve arayüz renklerini kolayca değiştirebilmenizi sağlıyor. Renk çıkarma aracı, renkleri doğrudan telefonunuzun duvar kağıdında alıyor ve ardından bunları arayüzünüze uyguluyor. 

Bir diğer önemli Android 12 özelliği ise animasyonlar. Google, günlük etkileşimleri daha eğlenceli hale getirmek için kullanıcı arayüzünün tamamına animasyonlar ekledi. Ayrıca şirket, etkileşimleri daha akıcı ve enerji açısından daha verimli hale getirmek için elden geçirdiğini belirtiyor ve çekirdek sistem hizmetlerinin yüzde 22’ye kadar daha az kaynak kullandığını belirtiyor.

Önceki Android sürümlerindeki dikey ve yatay döndürme hızları kötüydü. Android 12’de daha hızlı döndürme ile karşılaşacağız.

Android 12: Gizlilik

Android 12, işletim sistemi düzeyinde gizliliğe önemli bir revizyon getiriyor. Yeni Gizlilik Panosu, son 24 saat içinde hangi uygulamaların kameranıza, mikrofonunuza veya konumunuza eriştiğini görmenize yardımcı olacak. Büyük değişiklik ise, artık kamerayı ve mikrofonu bildirim bölmesinden devre dışı bırakabilmenizdir ve bu ayar sistem genelinde çalışabiliyor. Bu yüzden bir uygulamaya kamera ve mikrofona erişme izni verseniz bile bunu bildirim panelinden kapatabilirsiniz, böylece erişimi geçersiz kılmış olursunuz.

Android 12: Bildirimler

Bildirimler, Android 11 ile büyük ilgi görmüştü ve Android 12 de buna odaklanmaya devam ediyor. Bildirim bölmesi, büyük metin etiketlerini içerecek şekilde yeniden tasarlandı. Artık kayıtlı kartlara erişebilmenizi sağlayan bir Google Pay ve Cihaz Kontrolleri butonu var.

Bildirimleri özel simgeler ile süsleyebileceğiz. Kilit ekranı bildirimleri için de bir geliştirme söz konusu. Geliştiriciler artık kilit ekranındaki bildirimleri her zaman kullanıcı kimlik doğrulaması gerektirecek şekilde yapılandırabilir.

Android 12: Oyun

Android 12’de yeni ve geliştirilmiş API’ler ve Android Oyun Geliştirme kiti desteği bulunacak. Android 12’deki oyunlar, farklı Oyun Modu API’lerine uyum sağlayacak. Örneğin bir pil tasarrufu veya performans modu seçerseniz, oyununuz ayarlarını buna göre yapılandıracak.

Google ayrıca, hileleri engellemek için bir Play Integrity API’si ve indirme boyutlarını azaltmak için daha iyi sıkıştırma araçları oluşturdu. Büyük dosya boyutlarına sahip Android oyunlarını indirirken uzun süre beklemişizdir, artık bunun içinde bir çözüm geliyor. Artık belirli bir yüzdesi indikten sonra oyunları başlatabileceğiz.

Android 12: Diğer Özellikler

Android 12 ile birlikte tüm emoji tasarımları değişecek ve birçok ülkeyi kapsayacak şekilde olacak. Yeni işletim sistemi dosyaları ve medya kod çözmeyi de iyileştirecek. HEVC, mobil alanda giderek daha popüler hale geliyor ve bu yüzden Android 12, uygulamalar HEVC içeriğini doğal olarak desteklemiyorsa bunu çözmesini sağlayacak medya araçlarını sunacak. Eğer bir uygulama HEVC dosyalarını işleyemiyorsa, bunu otomatik olarak AVC’ye dönüştürecek.