Android işletim sistemini iOS’a karşı en çok zor durumda bırakan konu arayüzdeki FPS yani saniye başına düşen kare (hız). iOS, Android’e göre daha yüksek FPS sunan bir arayüze sahipti. iOS’dan sonra Android’i kullananlar bu hafif FPS düşüklüğünü hissedebiliyordu.

Google mühendisleri ise bu sorunu, yüksek donanımlı cihazlarla nasıl aşamadıklarını düşündüler düşündüler, en son Android 4.1 Jelly Bean‘de aşabildiler.

Project Butter yani tereyağı projesi sayesinde artık Android işletim sistemi tereyağı gibi kayacak. Nasıl mı? Önce Android 4.0 Ice Cream Sandwich yüklü Galaxy Nexus ve Jelly Bean yüklü Galaxy Nexus‘u karşılaştıralım ve arayüzdeki farka yavaşlatılmış olarak bakın.

#video_1683#

Videoyu izlediniz ve gördünüz. Fark inanılmaz. 60 – 120 FPS arası bir arayüz hızından bahsediyoruz. İnsan gözü 25 FPS ve aşağısını algılayabiliyor. Bu hız şimdi belki daha fazla birşeyler ifade etmeye başlamıştır.

{pagebreak::2}

Project Butter Nedir?

Project Butter, adı üzerinde Android arayüzünün tereyağı gibi kayması için geliştirilen bir proje. VSync, üçlü tamponlama ve dokunmatik cevap iyileştirmeleriyle oluşturulan bir kod yumağı.

Project Butter’ın İlginç Detayları:

Project Butter, işletim sistemine entegre kodlardan oluşmuyor. Yani sadece Jelly Bean‘in Launcher (başlatıcı)’da bulunuyor. Yani Android 4.1 Jelly Bean kullandığınızda başka bir launcher kullanırsanız, bu arayüz hızından mahrum kalabilirsiniz.

VSync teknolojisi, bilgisayarlarda oyun ayarlarından alıştığımız birşey. Ekrandaki FPS’yi sabitlemeye yarar. Vsync sayesinde arayüzün hızı 60 FPS altına düşmeyecek şekilde zorlanıyor. Arayüz geçişlerindeki tüm efektlerde ve animasyonlarda Vsync aktif olacak.

Tripple Buffering yani üçlü tamponlama sayesinde ekran, işlemci ve grafik işlemci arasında maksimum uyum sağlanıyor. İşlemcinin ve grafik işlemcinin gücü, dengeli bir biçimde arayüze yansıtılıyor ve çok hassas geçişler sağlanmış oluyor.

Artan dokunmatik duyarlılıkla beraber, donanım tam olarak kullanabildikten sonra sizin parmak hareketleriniz daha etkili bir şekilde telefona hükmedecek. Ekranda parmağınız hareket halindeyken, işlemci hızı daha yükselecek ve donanımsal olarak performans asla geri düşmeyecek. 

İlk sayfada gördüğünüz gibi Android’in arayüzü artık 60 FPS sınırını geçiyor. Jelly Bean başlı başına sadece Project Butter için bile değerli denebilir.

:: Android, arayüz hızındaki problemi sizce aşmış mıdır?