Reklam

Android, 4.1 Jelly Bean ile Tereyağ Gibi

38
Reklam

Android işletim sistemini iOS’a karşı en çok zor durumda bırakan konu arayüzdeki FPS yani saniye başına düşen kare (hız). iOS, Android’e göre daha yüksek FPS sunan bir arayüze sahipti. iOS’dan sonra Android’i kullananlar bu hafif FPS düşüklüğünü hissedebiliyordu.

Google mühendisleri ise bu sorunu, yüksek donanımlı cihazlarla nasıl aşamadıklarını düşündüler düşündüler, en son Android 4.1 Jelly Bean‘de aşabildiler.

Project Butter yani tereyağı projesi sayesinde artık Android işletim sistemi tereyağı gibi kayacak. Nasıl mı? Önce Android 4.0 Ice Cream Sandwich yüklü Galaxy Nexus ve Jelly Bean yüklü Galaxy Nexus‘u karşılaştıralım ve arayüzdeki farka yavaşlatılmış olarak bakın.

Reklam

#video_1683#

Videoyu izlediniz ve gördünüz. Fark inanılmaz. 60 – 120 FPS arası bir arayüz hızından bahsediyoruz. İnsan gözü 25 FPS ve aşağısını algılayabiliyor. Bu hız şimdi belki daha fazla birşeyler ifade etmeye başlamıştır.

{pagebreak::2}

Project Butter Nedir?

Project Butter, adı üzerinde Android arayüzünün tereyağı gibi kayması için geliştirilen bir proje. VSync, üçlü tamponlama ve dokunmatik cevap iyileştirmeleriyle oluşturulan bir kod yumağı.

Project Butter’ın İlginç Detayları:

Project Butter, işletim sistemine entegre kodlardan oluşmuyor. Yani sadece Jelly Bean‘in Launcher (başlatıcı)’da bulunuyor. Yani Android 4.1 Jelly Bean kullandığınızda başka bir launcher kullanırsanız, bu arayüz hızından mahrum kalabilirsiniz.

VSync teknolojisi, bilgisayarlarda oyun ayarlarından alıştığımız birşey. Ekrandaki FPS’yi sabitlemeye yarar. Vsync sayesinde arayüzün hızı 60 FPS altına düşmeyecek şekilde zorlanıyor. Arayüz geçişlerindeki tüm efektlerde ve animasyonlarda Vsync aktif olacak.

Tripple Buffering yani üçlü tamponlama sayesinde ekran, işlemci ve grafik işlemci arasında maksimum uyum sağlanıyor. İşlemcinin ve grafik işlemcinin gücü, dengeli bir biçimde arayüze yansıtılıyor ve çok hassas geçişler sağlanmış oluyor.

Artan dokunmatik duyarlılıkla beraber, donanım tam olarak kullanabildikten sonra sizin parmak hareketleriniz daha etkili bir şekilde telefona hükmedecek. Ekranda parmağınız hareket halindeyken, işlemci hızı daha yükselecek ve donanımsal olarak performans asla geri düşmeyecek. 

İlk sayfada gördüğünüz gibi Android’in arayüzü artık 60 FPS sınırını geçiyor. Jelly Bean başlı başına sadece Project Butter için bile değerli denebilir.

:: Android, arayüz hızındaki problemi sizce aşmış mıdır?

 

38 Yorum

  1. süper bişey diyebiliriz bu çok iyi oldu yavaş yavaş artık androidin eksiklerini kapatmaya başladılar artık ve sgs2’mle çok güzel olcak(tabi alırsa……..)

  2. Daha yüksek işlemci daha çok ram doğal olarak daha çok batarya tüketecek. Böyle kolay yolarla arayüzü hızlandıracaklarına otursunlar kodları optimize etsinler .Yaptıkları çakalıktan başka birşey değil bide başarı diye reklam yapıyorlar.
    Androidin sonu yakındır. 2015,2016 ya androidin cenaze namazı kılınır.

  3. ios arayüzdeki akıcı geçişleri büyük ihtimalle yazılımdan ziyade hardware interrupt’larla çözüyor. yani parmak ekrana dokununda bütün stack bekletiliyor ve cihaz animasyona odaklanıyor. android de bunun farkında ama pek bişey yapamıyor sanırım çünkü apple hardware ve software entegrasyonunu beraber götürüyor. google ise sadece işletim sistemine odaklanıyor. hardware kısmını htc, samsung, lg gibi firmaların özgür iradesine bırakıyor. hardware interruptı şu şekilde test edebilirsiniz. Mesela ipad veya iphone da bir web sayfasını safaride açmayı deneyin. yükleme tam bitmemişken ekrana basılı tuttuğunuzda yüklemenin durduğunu göreceksiniz. androidde ise yükleme devam edecektir. Benzer şekilde webdeki animasyonlu gifler iosda durması gerekiyor. androidde durmaz

  4. Yüklenebilecek telefonlar hangileridir; örneğin bir çıta belirlemek gerekirse? ve de ne zaman güncellenebilir?

  5. Çıksın çıksın Huwei x5’in jelly bean versiyonu da çıkar yakında yüklerim oh bee sonunda custom romlarla eskiyeceğine gittikçe hızlanan bir cebim oldu.

  6. Tamam eyvallah güzel ayrıntılar var ama videodaki aldatmaya yanılmadan yorumlayalım lütfen arkadaşlar.. Şöyle düşünün; eğer geriye basma işlemi sallıyorum şu anki android’de 1 saniye sürüyorsa ve yeni android’de 0.75 saniye gözüküyorsa bu 4’te 1 fark demek. Bunu insan gözü normal şartlarda pek de farkedemez. Ama slowmotionla çektiğiniz gibi “vay anasınıı laaann farkaa baaak resmen 5 saniye farkediyor” gibi olur. Anlayaşacağınız bu hız farkı spesifik durumlar hariç normal şartlarda pek de belli olmayacaktır inanın bana 😉

  7. videoda ciddi bir saçmalık var. Aylardır galaxy nexus kullanıyorum bir kere bile geçişlerde videodaki gibi takılmadı. Hali hazırda oldukça akıcı geçişler videodaki jb ‘den hiçbir farkı yok zaten. Yeni işletim sistemini ön plana çıkaracam diye böyle saçma sapan videolar hazırlayanlara selam ederim.

  8. İyi de sorun fps değil ki?
    Yine göz boyayacaklar anlaşılan 🙂

    Sorun herşeyin geç tepki veriyor oluşu, tutukluk, tekleme.
    Animasyonun hızlanması neyi değiştirir?

  9. 27.06.12 23:47’de yorum yapan arkadaş sen neyin kafasını yaşıon ya galiba hiç sgs2’nin tarayıcısının hızını görmedin youtuba gir bi iphone 4s ile GALAXY S2’nin tarayıcı karşılaştırmalarına bir bak bide neye uyuz oluyorum biliyormusunuz bilende konuşuo bilmeyende..

  10. Yazınız biraz saçma olmuş. Önce “VSync, üçlü tamponlama ve dokunmatik cevap iyileştirmeleriyle oluşturulan bir kod yumağı.” demişsiniz fakat sonra bu iyileştirme sadece “Launcher” programındaki oynamalardan oluşuyor demişsiniz. Vsync ve üçlü tamponlama çekirdek ve android in genel kodları içerisinde oysaki. Launcher ile alakası bile yok.

  11. Hardware optimizasyonu google’ın yapabileceği bir şey değil sonuçta kaç milyon cihaza kuruluyor açık kaynak kodlu bir sistem diye google optimizasyonu üreticilere bırakmış yani kısacası suç google’ın değil üreticilerin.Simdide demekki google mühendisleri dediki bunların yapacağı bir şey yok en azından biz bir şey yapalımda neye mal olursa olsun(%30 daha fazla şarj kullanımı).Apple’ın cihazları stabil çünkü hem donanımı hemde yazılımı kendi üretiyor.WP 7’li cihazlarında stabil olma durumu kısıtlı bir donanımı desteklemesi yani Google’ya kısıtlı donanıma destek verecek yada açık kaynak kodundan vazgeçecek

  12. Android in cenaze namazı olmayacak. Open source asla bitmez. Apple geçenlerde yaptığı açıklama ile ios os un diğer olarak görev artık yetersiz kaldığını kendileri belirtti.ben Samsung galaxy 3 kullanıcısıyim. Bu telefon işlemci bakımından hem güçlü hem de sarj süresi çok dayanıklı. iphone da fişi prize yapıştır. Kısacası goruntuden ibaret bir telefon. Google ne yaparsa kalite yapıyor. Sgs 3 güncellemesi merakla bekliyoruz.

  13. 28.06.2012 09:22
    Adamlar kaç fps de çalışıyor.
    Aslında takılyor telefon ama senin gözün bunu algılamıyor.

  14. Menülerde geçişler de gerçekten fark var, çok hızlı geçiyor 2 günden beri test ediyorum, Galaxy Nexu kullanmanın avantajları 🙂

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version