Play Store’da kötü niyetli bir uygulama, kullanıcıların başına büyük bir bela açmadan Android tarafından mağazadan kaldırıldı. Android kullanıcılarını, kötü niyetli uygulamalara karşı korumaya çalışsa da uygulama geç saatlerde aktiflik göstererek uzun bir süre fark edilmedi.
Google Play Store’da 50 bin kişi tarafından indirilen uygulamanın detayları haberimizde. Son kısımda ise sizlere kötü niyetli programlardan nasıl korunacağınıza değindik…
Android 12 güncellemesi alacak Realme telefonlar: Güncel liste!
Android 12 tabanlı Realme UI 3.0 güncellemesi alacak Realme modelleri ortaya çıktı. Peki listede hangi cihazlar var?İşte 50 bin kullanıcı tarafından indirilen Android uygulama!
Pil tasarrufu ve telefon güçlendirici olarak kendini tanıtan “Fast Cleaner” yaklaşık olarak 50 bin kullanıcı tarafından indirildi. Kullanıcılarını eski bir taktikle kandıran uygulama telefonlarına yeni bir truva atı enjekte etti.
Yüklenen truva atı ile birlikte uygulama, kullanıcılarının kimlik bilgilerini çaldı. Ayrıca kullanıcılarına gelen mesaj bildirimlerini de engelledi. Threatfabric tarafından yapılan çalışma ile birlikte yazılımın tüm detayları ortaya çıktı. Fast Cleaner’ın kötü niyetli truva atının adı ise “Xenomorph” oldu.
Yaklaşık olarak 3 ay önce keşfedilen ve Alien truva atı ile benzerlik gösteren yazılım, tüm kötü amaçlarını gerçekleştirebilmiş değil. Henüz “Inphancy” aşamasında olan Xenomorph istediği an farklı uygulamaları kullanarak aktif hale gelebilir. ThreatFabric tarafından analiz edilen kötü amaçlı uygulamanın, muhtemelen gerçek bir geliştirici olmayan “ilzeeva4” tarafından oluşturulduğu iddia ediliyor.
Android kullanıcıları bu tarz virüslerden nasıl korunabilir?
Öncellikle bu uygulamayı indiren 50 bin Android kullanıcısındansanız, uygulamayı silmeniz yeterli değil. İlk olarak bankanızla iletişime geçmenizi ve ekstrelerinizi kontrol etmenizi öneriyoruz. Hesaplarınızın parolalarını değiştirdikten sonra, varsa sanal kartlarınızı da iptal etmelisiniz.
İlerleyen süreçte bu tarz yazılımlardan korunmak için ikinci bir cihaz kullanarak, iki faktörlü doğrulama kullanmanız bilgileriniz için çok daha güvenli olacak. İndirdiğiniz uygulamaların düzenli olarak izinlerini kontrol etmeniz gerekli.
Ayrıca, telefonunuzda bulunan “Uygulama Güvenliği” aktif olarak kullanmanız gerek. Bu uygulama Android’in uygulama doğrulama sisteminden sonra bile uygulamaları kontrol ediyor. Tarama diğer programların aksine arka planda sessizce çalışıyor ve şüpheli bir şey bulmadıkça sizi de rahatsız etmiyor.
Android’in karşılaştığı bu virüs problemiyle ilgili sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı ShiftDelete Net Forum’da bekliyoruz.
Bu tur yazılımlar telefonunuzu temizlemek yerine yormaktadırlar. Mümkün oldukca cihazıniz ile gelen temizleme ve bakım uygulamasını kullanmanız gereklidir. Orjinal yazılımlar her zaman iyidir. Arastirilmadan her uygulamanın indirilmesinin ne denli önemli olabileceğini anlamış olduk.
Bence de haklısın
Xiaomi Güvenlik uygulamasına bağlı olarak çalışan temizleyi uygulamalar, Cheetah Mobile’in Clean Master uygulamasını kullanıyor. Ancak Google Play Store, güvenli olmadığı gerekçesi ile Cheetah Mobile’in Clean Master uygulamasının dağıtımını sonlandırdı. Ben diğer cihazlarımda Clean Master kullanmıyorum ama Xiaomi telefonum gece gündüz Celan Master alt yapısındaki uygulamayı kullanıyor. Üstelik uygulama devre dışı da bırakılamıyor. İşte ben de böyle bir ikilem içindeyim.
Bu yazılımlara sadece gereksiz şeyleri silmeyi becerebilirler utanmasalar bu virüs diye kendilerini silecekler 🤣