Android kullanıcıları çoğunlukla, cihazlarının orijinal arayüzlerini (Samsung’da Touchwiz yada HTC’de Sense gibi) kullanıyor. Bir kısım kullanıcı ise cihazına harici launcher yükleyerek telefonunun arayüzünü faklı hale getirmeye çalışıyor.

Ancak bu seçeneklerin ikisinden çok daha güzel şeyler başarabilirsiniz. Bunu yapabilmeniz için önerilerimizi sıraladık.

Duvar Kâğıdı

İster Android ister başka bir arayüz. Duvar kâğıdı bir arayüzde en önemli nokta. Peki, duvar kâğıdı seçerken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Duvar kâğıdında çok keskin hatlar içeren ve widget gibi öğeleri kötü gösteren resimler yerine, bulanık ya da tek renk içeren resimleri deneyebilirsiniz.

Bulanık duvar kâğıtları için Google Görsellerde “Blur Wallpaper” şeklinde arama yapabilirsiniz. Düz ve tek renk resimleri Paint ile oluşturabilir ya da  Google Görseller’de istediğiniz rengin adını arayabilirsiniz.

Ayrıca Zedge gibi uygulamalardan, duvar kağıtları da bulup indirebilir, cihazınıza uygulayabilirsiniz.

14-09/17/android-arayuzu-icin-oneriler-2.jpg

İkinci adım Launcher için sayfa değiştiriniz

{pagebreak::2}

Launcher

Launcherda tabi ki istediğinizi tercih edebilirsiniz. Ancak bir öneriye ihtiyacınız varsa, Android’in en iyi Launcher uygulamalarından biri olan Nova Launcher’i kullanabilirsiniz.

14-09/17/android-arayuzu-icin-oneriler-4.jpg

Nova Launcher orijinal Android arayüzünü, çok fazla sayıda kişiselleştirmeyi ve Google Now Launcher’da yer alan “Ok, Google” özelliğini de içerisinde barındırıyor.

Nova Launcher uygulamasını indirmek için buraya tıklayın

Google Asistan Launcher ise, Google’ın Nexus cihazlarında kullandığı saf Android arayüzünü temel alıyor. Eğer siz de Android cihazınızı Nexus modelleri gibi yalın ve hızlı bir hale getirmek isterseniz Google Asistan Launcher’ı da kullanabilirsiniz.

Google Asistan Launcher’ı indirmek için buraya tıklayın

Üçüncü adım simgeler için sayfa değiştiriniz

{pagebreak::3}

Simgeler

Nova Launcher’da uygulama simgelerini değiştirme imkânına sahipsiniz. Bunu yapabilmek için Nova Ayarları > Görünüm ve His > Simge Teması yolunu izleyebilirsiniz.

Simge Temasında isterseniz telefonunuzun orijinal simgelerini, isterseniz Google KitKat simgelerini kullanabilirsiniz.

Ya da en iyi seçenek olarak Google Play’de “icon pack” araması yaparak sevdiğiniz simge temasını indirip cihazınıza uygulayabilirsiniz. Simge Teması önerisi isterseniz, Coconut Theme‘yi sizlere önerebiliriz.

Ücretsiz ve çok fazla ikon içermesi nedeniyle, Coconut Theme‘nin en iyi seçeneklerden biri olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Coconut Theme uygulamasını indirmek için buraya tıklayın.

14-09/17/android-arayuzu-icin-oneriler-5.jpg

 

Dördüncü adım Widget ve Animasyonlar için sayfa değiştiriniz

{pagebreak::4}

Saat Widget

Saat widget pek çok kullanıcının yaşadığı en büyük sorunlardan biri. Saat Widget’i önerisi olarak ClockQ ya da Digital Clock Widget Xperia uygulamalarını deneyebilirsiniz. Her iki uygulamada kişiselleştirme seçenekleri ile son derece başarılı.

ClockQ uygulamasını indirmek için buraya tıklayın.

Digital Clock Widget Xperia uygulamasını indirmek için buraya tıklayın.

Animasyonlar

Nova Launcher’da ana ekran ve uygulama sayfalarının geçişlerine efektler ekleyebilirsiniz.

Nova Launcher’da ana ekranlar arasındaki geçişlere efektler eklemek için Nova Ayarları > Masaüstü > Kaydırma Efekti yolunu izleyerek istediğiniz geçiş efektini kullanabilirsiniz. Öneri isterseniz, “Döner Kapı” seçeneğinin görsel açıdan başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Uygulama menüsü geçişlerine efektler vermek içinse Nova Ayarları > Uygulama Menüsü > Kaydırma Efekti yolunu izleyerek, istediğiniz efekti seçebilirsiniz. Öneriye ihtiyaç duyarsanız,  “Akordiyon” seçeneğinin uygulama menüsünde güzel göründüğünü söyleyebiliriz.

Beşinci adım yeni Alt Panel için sayfa değiştiriniz

{pagebreak::5}

Alt Panel

Nova Launcher’da alt panelin arka planını değiştirebilir, sayfalar ve küçük ikonlarla kullanabilirsiniz. Ayrıca en fazla 7 taneye kadar uygulamayı alt panele ekleyebilirsiniz.

Alt panelin arka planını düzenlemek için Nova Ayarları > Alt Panel >Alt Panel Biçimi yolunu izleyebilirsiniz. Açılan sayfada arka planı değiştirebilir ya da seçtiğiniz arka planın rengini de kişiselleştirebilirsiniz.

Ayrıca arka plana yerleşecek şekli de değiştirebilirsiniz. İsterseniz eklediğiniz şeklin saydamlığını da ayarlayabilirsiniz.

Alt paneli sayfalı şekilde kullanmak için Nova Ayarları > Alt Panel > Alt Panel Sayfa Sayısı yolunu izleyerek 5 taneye kadar sayfa kullanabilirsiniz.

Alt paneldeki uygulama sayısını düzenlemek için Nova Ayarları > Alt Panel > Alt Panel Simge Sayısı yolunu izleyerek, en az bir en fazla 7 tane uygulamayı alt panelde kullanabilirsiniz.

Alt paneldeki uygulama ikonlarını küçük yapmak için Nova Ayarları > Alt Panel >Küçük Simgeler yolunu izleyebilirsiniz.

14-09/17/android-arayuzu-icin-oneriler-3.png

Altıncı adım yazı fontları ve bildirim çubuğu için sayfa değiştiriniz

{pagebreak::6}

Yazı Fontu

Nova Launcher çok fazla yazı fontu seçeneği sunmuyor olsa da Nova Ayarları > Görünüm ve His > Simge Yazı Tipi yolunu izleyerek istediğiniz yazı fontunu kullanabilirsiniz.

Bildirim Çubuğu

Nova Launcher kullanarak bildirim menüsünü gizleyebilir ya da Android 4.4+ sürümlerde, saydam hale getirebilirsiniz. Ayrıca, eğer cihazınız Root edilmişse bildirim çubuğundaki saati de gizleyebilirsiniz. Tüm bu ayarları düzenleyebilmek için Nova Ayarları > Görünüm ve His > Bildirim Çubuğu yolunu izleyebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi Android cihazınızın arayüzünü geliştirmek için pek çok seçeneğini bulunuyor. İsterseniz önerimiz olan Nova Launcher ile önerdiğimiz tüm özelliklere erişebilirsiniz. Ya da daha sade özellikli bir launcher denemek isterseniz daha önce incelemiş olduğumuz Google Now Launcher’ı da deneyebilirsiniz.

Google Now Launcher İncelemesi için buraya tıklayın.

:: Android cihazınızın arayüzünü geliştirmek için neler yapıyorsunuz?