Her şeyimizin dijital alanlarda kayıtlı olması, güvenliğimiz açısından endişe duymamıza neden oluyor. Bütün sırlarımızı bilen akıllı telefonlarımızı yakın çevremize verirken bile tereddüt ederken, HummingBad isimli zararlı yazılım, size fark ettirmeden her şeyinizi satıyor.

Android, Hackerları Zengin Ediyor!

 

10 milyon Android virüslü

Check Point isimli bir siber güvenlik firması, HummingBad ismi verilen zararlı yazılımın 10 milyonun üzerinde cihaz üzerinde etkili olduğunu saptadı. İşin ilginç kısmı ise HummingBad adlı zararlı yazılımın Yingmob şirketi çalışanları tarafından yazılmış olması. Yingmob, Çin’de reklam analizleriyle ilgilenen multi-milyon dolarlık bir şirket.

Biri olmazsa diğeri

HummingBad, Android cihazların kök dizinlerini rootkit vasıtasıyla ele geçiriyor. Eğer bunu başaramazsa, sahte güncelleme bildirimleriyle kullanıcıyı kandırmaya çalışarak kendisine yönetici yetkileri sağlamaya çalışıyor.

16-07/06/android-adware-1.jpg

Yüzbinlerce dolar kazandıran virüs

Kullanıcı, telefonun kontrolünü bu yazılıma verdiği andan itibaren zararlı yazılım, izin istemeksizin reklamlara tıklıyor ve uygulamalar indiriyor. Bu sayede reklam gelirlerini artıran virüs, yaratıcılarına aylık 300,000$ gelir sağlıyor.

Uygulamaların hepsi virüslü değil

Bu yazılımı oluşturan ekip, ele geçirdikleri telefonlardaki bilgileri de satıyor. Check Point’in sağladığı verilere göre, 85 milyon akıllı telefon, Yingmob’un uygulamalarını yüklemiş durumda. Fakat ilginçtir ki bu uygulamaların çok azı zararlı yazılım içeriyor. Çin’de 1,6 milyon, Hindistan’da 1,35 milyon, ABD’de ise 280 bin civarında telefon virüsü taşıyor.

Check Point, virüsü keşfettiği Şubat ayından itibaren takip ediyor. Virüsün sorumlusu olarak Yingmob’un 25 kişilik “Okyanus Ötesi için Yazılım Ekibi” gösteriliyor.

:: Android cihazların güvenliği hakkında ne düşünüyorsunuz?