Android Go, ilk olarak 2017 Google I/O ‘da ortaya çıkmıştı. Android’in daha hafif versiyonu olarak özetlenebilecek Go, herkesin akıllı telefonlara ulaşmasını amaçlıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkeler için çıkartılan sistem, temel anlamda bir Android deneyimi sunuyor. Bakalım Android Go vs Android Oreo karşı karşıya geldiğinde nasıl bir durum ortaya çıkıyor?

Android Go vs Android Oreo! İşte tüm farklılıklar

Türkiye’de satışta olan Android Oreo Go kullanan General Mobile GM 8 Go videolarımızda, Android Oreo Go’yu yakından takip edebilirsiniz.

General Mobile GM 8 Go inceleme

General Mobile GM 8 Go inceleme

Android 8.1 Oreo Go işletim sisteminini kullanan ve 799 TL fiyatıyla satışa sunulan General Mobile GM 8 Go inceleme videosu ile karşınızdayız.

Android Go için şöyle düşünün; tüm Google uygulamalarının Go için geliştirilmiş temel sürümü mevcut. Bu işletim sistemi RAM ve hafızayı neredeyse hiç yormayan bir yapıya sahip. Yani daha temel özelliklere sahip bir işletim ile karşı karşıyayız. Bu da üreticilerin daha ulaşılabilir fiyatlara giriş seviyesi telefonlar üretmesini sağlayacak. Peki ama karşımızda tam olarak nasıl bir işletim sistemi var ve Android‘den farkları neler?

android go

Google uygulamaları Go versiyonlarıyla geliyor

Google, tıpkı diğer teknoloji firmaları gibi az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde insanların teknolojiye daha rahat erişmesini hedefliyor. İşte Android Go tam da bu nedenle ortaya çıktı. Bu işletim sisteminde Youtube Go, Google Haritalar Go, Gmail Go ve Google Go gibi ana uygulamaların daha az RAM ve işlemci gereksinimi ile çalışan versiyonları geliştirilmiş.

Giriş seviyesi telefonların hızlı çalışmasını sağlıyor

Tıpkı temel Android sürümlerinde olduğu gibi Go‘da çok hızlı ve ani olarak tepki veriyor. Tabii ki bunda çalıştığı telefonun donanımına uygun olarak geliştirilmiş olmasının da etkisi var. Android Go kullanıcının fark edeceği ölçüde farklara sahip değil diyebiliriz. Go‘da Gmail, Chrome gibi uygulamalarda daha yakınlaştırılmış bir ekran karşımıza çıkıyor. Burada Google, kullanılan cihazların düşük çözünürlük handikapını azaltmak için bu şekilde bir çözüm geliştirmiş.

android go

Uygulamalar işlevsel olarak yine normal sürümlerle aynı

Aslında iki işletim sistemi arasında sistem arayüzü dışında kullanıcıya yansıyan bir fark yok diyebiliriz. Burada Google’ın işlevsel anlamda Go uygulamalarında bir kısıtlamaya gitmemiş olmasının etkisi büyük. Kısacası şirket Android deneyiminde bir farklılık yaşanması taraftarı değil. Go‘da Android Auto ve Wear OS desteği bulunmuyor.

Go, Android‘e göre kullanılmayan uygulamaların arka planda çalışmasına daha agresif şekilde müdahalede bulunuyor. Otomatik depolama yönetimi bulunan işletim sisteminde bazı sistem hizmetleri de kırpılarak azaltılmış.

Peki, Android ve Android Go arasındaki fark nerede ortaya çıkıyor? Android Go vs Android Oreo!

Peki Android Go tam olarak nasıl bir işletim sistemi? İlk bakışta Android ile arasında çok fark yokmuş gibi duruyor. Ancak iş uygulamalara gelince fark ortaya çıkmaya başlıyor. Kendinizi Android’i taklit eden basit bir işletim sisteminde hissedebilirsiniz. Ancak Go‘yu yapılma amacı açısından değerlendirmek gerekiyor.

Google, Go ile birlikte ekosistemin dışında kalan ya da çok eski bir sürüm kullanan tüketiciyi kazanmayı amaçlıyor. Şirketler de Android Go‘ya uygun giriş seviyesi cihazları bir bir piyasaya sürmeye başladı. Android Go için daha fazla uygulamanın uyarlanmasıyla birlikte daha çekici bir hale geleceği aşikar. Ancak bu kadar basit bir işletim sisteminden çok karmaşık uygulama ve oyunları açmasını beklememek gerekir.

Uygulama geliştiricilerin ve telefon üreticilerinin de Google kadar titiz davranıp davranmayacağını ise zamanla göreceğiz.