Her geçen gün zamanında Microsoft‘un Windows platformu gibi büyümesini sürdüren Android ekosistemi, açık kaynaklı olmasının yanında pek çok şirketin desteğini de almış durumda. Bu yüzden büyümesini, artırarak sürdürüyor.

Android, açık kaynaklı bir sistem olduğu için üreticier istediği işlemciyi ve grafik birimini kullanabiliyor. PC platformundaki gibi bu işlemcileri overclock (hız aşırtımı) yapan kişiler de mevcut. Bu yüzden artık Android platformunda da bir donanımcı kitlesi oluşmuş durumda.

Donanımcıların en çok sevdiği ve PC‘lerde kullandığı CPU-Z adlı program, Google Play Store’daki yerini aldı. Böylece SoC içerisindeki tüm detaylara, CPU-Z‘nin Android sürümünden ulaşabiliyorsunuz.

Uygulama içerisinde 5 farklı sekme bulunuyor. Bu sekmelerden en baştaki SoC ibaresi, kullanılan işlemci ve grafik işlemci hakkında bilgiler veriyor. Buradan işlemcinin hangi mimariyi kullandığını, anlık olarak hangi hızda çalıştığını, hangi çekirdeklerin aktif olduğunu öğrenebiliyorsunuz.

Bir diğer sekme ise System. Burada RAM miktarıyla beraber, hangi oranda RAM‘in kullanıldığını görebiliyor, işletim sistemi sürümü, ekran çözünürlüğü gibi genel bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Battery kısmı ise adından da anlaşılacağı gibi batarya ile iligli bilgilerden oluşuyor. Diğer uygulamalardan farklı olarak Sensör kısmından, cihazdaki tüm sensörlerin oranlarıyla ilgili bilgiler de alabiliyorsunuz.

Son sekme olan about kısmı ise bilgileri yollama ve cihaz ayarlarını yapma imkanı tanıyor. Ayrıca uygulamanın sürümü gibi bilgilere de buradan ulaşabiliyorsunuz.

CPU-Z‘nin Android sürümünü buradan, PC sürümünü ise buradan indirebilirsiniz.

:: CPU-Z uygulamasının Android’e gelmesini nasıl yorumluyorsunuz?