2017 yılının Mayıs ayında Google’da siber güvenlik departmanının başına geçen David Kleidermacher, Android işletim sistemi hakkında önemli açıklamalar yaptı. Kleidermacher’e göre Android, en az rakibi iOS kadar güvenli durumda.
Android sizi nasıl koruyor?
Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir raporda Android işletim sisteminin 2017 yılında güvenlik açısından önemli adımlar attığı ve içerisinde barındırdığı güvenlik önlemlerinin sektöre yön verdiği belirtildi. Bu önemli yükselişin arkasındaki isim ise tabii ki David Kleidermacher oldu.
Google da konu ile ilgili olarak işletim sisteminin güvenliği için maksimum efor sarfettiklerini ve bu süreçte önemli gelişmeler kaydettiklerini belirtti. Aslına bakarsanız günümüzde internette sonsuz sahte bilginin yer alması sebebiyle, artık bir firmanın kendisiyle ilgili yaptığı açıklamalara dahi inanmakta güçlük çeker durumdayız. Yine de Google’ın bu başarısını gölgelemenin bir lüzumu da yok.
Zaten mobil cihazlarda yer alan işletim sistemlerinde güvenlik konusu yalnızca yapımcı tarafından sağlanabilecek bir olgu değil. Zira bu işletim sistemlerini kullanan kullanıcıların da oldukça dikkatli olması gerekiyor. Örneğin Google, Android kullanıcılarını uygulamaları yalnızca Google Play Store üzerinden indirmeleri yönünde sık sık uyarıyor. Bu da kendi onaylarından geçmeyen uygulamalar sonucunda yaşanabilecek tehlikelerin önüne geçme amacı taşıyor.
Aynı şekilde birçok kullanıcı kendilerine gönderilen sahte bağlantılara tıklayarak bilgilerini çaldırmak gibi artık klasikleşmiş bir hataya düşüyor. Bunun önüne geçmenin tek yolu da kullanıcıların bu bağlantıların kimlerden geldiğini ve gerçekten de o kişiler tarafından istenerek mi gönderildiklerini kontrol altında tutabilmelerinden geçiyor.
Google bu konuda önemli bir hamle daha gerçekleştirerek PHA olarak adlandırılan (Potential Harmful Application’ın kısaltması.) uygulamalara karşı bir koruma geliştirmeye devam ediyor. Google Play servisleri uzun süredir Google Play Protect adındaki koruma aracıyla korunuyor. Bu araç sisteminizi düzenli olarak zararlı uygulamalara karşı tarıyor. Ayrıca da sizi kandırmaya yönelik internet sitelerini ve PHA tarayıcıları tespit edip atlatmaya yarayan uygulamaları farkedebiliyor.
Son olarak da Google Play Protect sisteminin bugüne kadar günlük taramalarla 39 milyondan fazla zararlı uygulamayı da akıllı cihazlardan kaldırmış olduğunu da hatırlatalım.
:: Hangi mobil işletim sistemi sizce daha güvenli?
Android ve güvenlik ? -404 😀
Bi uygulama indiriyosun kişilerinden tut maillerine kadar erişim izni istiyor utanmasa tc kimlik no bile sorucak bütün bilgileri paylaştıgın sistemin neresi güvenli olabilir ? tuş kilidinin kırılması 10 sn sürmüyor zaten çak bi yeni custom fw çalıntı cihazı kullan çatır çatır al sana güvenlik 😀
asıl ios ve güvenlik iki zıt anlamlı kelimedir bi öğrenemediniz…
burak baban apple ın ceo su heralde ki babanın şirketi gibi savunmaya kalkmışsın cehaletin sel oldu kadıköy taştı istemediğin izni devre dışı bırakırsın uygulama açılmadan önce istediği izni sana soruyor sende izin veriyorsun bilmeden konuştuğun bir işletim sistemi, yok tuş kilidi demişsin zamanında iphone deli gibi bu sorunlarla uğraşıyordu koskoca iphone gidip icloud hackletti androidte böyle bir olay olmadı. bunuda geçtim custom rom atmak zor bir şey artık öyle elini kolunu sallayan atamıyor bootloader kilileri oem kilitleri var bilmediğin şey hakkında yorum yapma
merket i biraz adam ettiler. o neydi eskiden önüne gelen bişeyler koyuyordu. adam popüler bir oyunun reklamlı virüslü halini markete ekliyordu.. gerçi market dışı uygulama yüklemek hala tehlikeli.
Android için güvensizdir diyenler kafadan sallıyor demektir. Android’de “Bilinmeyen Kaynaklar” ayarı zaten varsayılan olarak kapalı gelir, eğer sen bunu bilmiyorsan ve APK işine hiç girmezsen zaten sadece Play Store’dan uygulama yükleyebilirsin. Diğer bir yandan, ikide bir çok güvenli çok güvenli diye abartılan IOS’da şuana kadar ortaya çıkan güvenlik açıkları ve skandalları göz önüne alırsak Android’in bu konuda çok daha iyi durumda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Play Storede virüs dolu uygulamalar cirit atıyor önce playstore’de neler olduğunu öğren sonra ios’a çamur at 🙂
@Burak Play Store eskiye oranla büyük ölçüde temizlendi ve eskisi kadar virüs yok, ama Apple’ın saçma sapan açıkları ve güvenlik zafiyetlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Mesela Apple şifre ekranını kopyalayan uygulamalar gökten inmiyor, AppStore’da yer alıyor. Ya da Apple’ın Uber uygulamasına verdiği ekran kaydı yetkisi kabul edilemez bir güvenlik zafiyeti, hadi sen Uber kullanmıyorsun diyelim ama Uber sadece bizim bildiğimiz, daha bir çok şirket ve uygulamaya bu tarz izinler verilip verildiği muamma. Ayrıca ben şuana kadar Android’in tek bir sms ile çökertilebildiğini görmedim ama Apple’ın bu tarz açıklarını sıklıkla görüyoruz. IOS’a çamur atmaya da ihtiyacımız yok IOS zaten kendisi çamura batmış durumda.
Samsung knox samsung pass harika zaten android 7 de istemediğin uygulamaya izin vermiyorsun ayarlardan bilmediğiniz yerlerden harici apk yüklemedikten sonra korkmayın A7 2017 de dahili anti-virüs de var google zaten epey mesafe katetti güvenlik konusunda hiç tereddütüm yok