Rusya merkezli akıllı telefon üreticisi BQ’nun Android lisansı iptal edildi. YouTube, Gmail, Drive ve benzeri Google Mobil Hizmetleri’nin (GMS) bir telefonda çalışabilmesi için, Google tarafından sertifikalandırılması gerekiyor.
BQ CEO’su Vladimir Puzanov’un açıklamasına göre şirketin mevcut telefonlarında GMS çalışmaya devam edecek ve kullanıcılar olumsuz bir durumla karşılaşmayacaklar. Fakat Rusya’daki mobil işletim sistemi pazarının yüzde 73’ünü oluşturan Android, ülkedeki akıllı telefonların belkemiği konumunda ve yasağın diğer üreticilere de sıçrama ihtimali konuşuluyor.
Bu arada Google ve Apple, Rusya’ya bir darbe daha vurdu!
BQ, HarmonyOS’u test etmeye başladı
BQ, Google tarafından tekrar sertifika almadığı müddetçe yeni telefonlarında Google Mobil Hizmetleri’ne yer veremeyecek. CEO Vladimir Puzanov’a göre bu durum şimdilik sadece kendilerini etkilese de, diğer markalara da sıçrayabilir. Rus üreticinin Google’ın yasağına karşı atacağı ilk adım belli oldu.
Yerel basında çıkan haberlere göre BQ, Huawei’nin mobil işletim sistemi HarmonyOS’u gözüne kestirdi. Şu anda 200 milyondan fazla kullanıcısı olduğu bilinen işletim sistemi, BQ ile aynı kaderi paylaşan Huawei’nin telefonlarında bulunuyor. Ocak ayında ise ilk kez bir başka üretici HarmonyOS ve HMS ekosistemini kullanmıştı.
Rus şirket HarmonyOS’u şimdiden test etmeye başladı ve CEO Vladimir Puzanov, bu işletim sistemiyle üreteceği ilk akıllı telefonları 2022’nin ikinci yarısında piyasaya sürmeyi düşündüklerini belirtti. BQ her ne kadar Samsung, Xiaomi gibi dünyaca ünlü markalar kadar popüler olmasa da, söz konusu karar Huawei’nin HarmonyOS’u yaygınlaştırmasına büyük katkı sağlayacak.
Öte yandan Vladimir Puzanov, “Rusya Federasyonu’ndaki tüm Google hizmetlerinin kapatılması muhtemeldir. Google’dan henüz resmi bir bilgi gelmedi. Ancak Google’ın ani bir kararıyla bunun gerçekleşeceğine inanıyoruz. Lisans iptali de böyle oldu.” diyerek ülkedeki tüm kullanıcıları bekleyen tehlikeye dikkat çekti.
Huawei ekosistemi sadece HarmonyOS işletim sisteminden ibaret değil. Şirket aynı zamanda Huawei Mobil Hizmetleri (HMS) adını verdiği yazılımıyla da Google’a rakip olmuş durumda. HMS içerisinde Petal Mail, Petal Haritalar, Huawei Dokümanlar gibi bir akıllı telefon kullanıcısının günlük hayatta işine yarayacak birçok uygulama ve hizmet bulunuyor.
Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmında veya SDN Forum’da paylaşabilirsiniz.
Google kendi ayağına sıkıyor deyimini bizzat uyguluyor. Bu saatten sonra insanların olası bir durumda sosyal medya devleri ve Google gibi firmalara alternatif firmalara destek vermesi gerekiyor Apple dan dolayı huaweiyi bitirmeye calıstılar Huawei pes etmedi simdi bu hareketler sayesinde huaweinin yanına gecen cok olur. YouTube gelince kardeşim huwaei de alt yapı var birde o tarz platform cıkarrır veya vimeo gibi bir platforma yatırım eder olur biter. Google un yaptığı bu harekete gore cin ve Asya ülkeleri reklamı kesseler Google a dehset bir darbe olur. Dikkat edin hemen hemen hepsi Amerikan sirketleri bu yuzden dikkatli olup alternatifler destek vermek gerekiyor.
Siz konuyu başka yerden anladınız sanırım. Orada bir savaş var ve konumuz gerçekten kendi ayağına sıkması mı? Sanırım siz yan gezegende yaşıyorsunuz ve Rusya savaşından haberiniz yok. Rusya bir insan katliamı yapıyor ve binlerce sivil çaresiz insanı katlediyor. Dünya buna karşı bir yaptırım içinde siz kalkmış Google’ın Android işletim sistemi böyle Huawei şöyle. Helal olsun dünyanın tutumuna daha fazla ne yapılabilir acaba diyeceğinize pess gerçekten pes. Mallık bizim ata sporumuz tabi sizde haklısınız.. Yazık.
Kardeşim Ukrayna’da olan savaşın aslı taa 90 lara kadar çekiyor, orda televizyon basindaki haberi dinleyip yorum yapma , kendi kafanla düşün hangisi haklı asil senin calismayan beynine YAZIK
Amerika bir ay oncesinde savas cikacak naralari atti durdu onlemek mi istedi sizce ,kendi yapmak istediklerine zemin hazirlayan zihniyet ,rusya tabiki ak kaşık değil ama rusya dışında ki insanlarin mallarina çöken mi hakli sadece sevgili izleyici!
Uygun fiyatlı modelleri olsa idi çok kişi Huawei ve Harmony işletim sistemine geçerdi. Ama hep pahalı, hep pahalı modeller çıkartıyor. Üstelik Huawei geçmişte istediği zaman 15 dolar fiyatlı telefon bile çıkartabilmiş bir teknoloji devi, ama şimdilerde 100 dolarlık bir telefonu bile yok.
Sertifikası iptal edilen çin e yöneliyor
Google’ın böyle bir şey yapacağı belliydi, Huawei’de böyle yapmışlardı ama noldu daha-da güçlenip Google’ın karşısında dimdik durup ona rakip oldu ee Google boyle gidersen sonun yakındır
Şuan optimizasyon konusunda Apple a rakip olan tek şirket Huawei idi. Hatta bir ara dünyanın en çok telefon satan üreticisi olmuştu. ABD bir cin merkezli telefon şirketinin bu kadar büyümesini istemiyordu o yüzden ambargo uyguladı. Sonuç olarak Huawei düştü ama hala bitmedi tekrardan tırmanmaya çalışıyor. Bakalım ne olacak