Google, Android P ya da nam-ı diğer Android 9.0 ile kullanıcılara heyecan verici yenilikler sunuyor. Yapay zeka ve makine öğrenimi ile adeta çağ atlayan mobil işletim sistemi için gelecek birçok özellik, Google I/O 2018 etkinliğinde gösterildi. Öte yandan, maalesef P harfinin açılımını maalesef hala bilmiyoruz. Peki, Android P yenilikleri neler?
Android P Beta yayınlandı!
Android P beta nasıl yüklenir?
Android P yenilikleri ile neler getiriyor?
Android 9.0 P yenilikleri kullanıcı arayüzü ve özellikler anlamında öne çıkmayı başarıyor. İşte, Android P ile kullanıcıların kavuşacağı yeniliklerin listesi.
Adaptif Batarya
Sistemin uygulamaların batarya kullanımını indirgeyeceği Adaptif Batarya özelliği ile işlemci uyanma kilidinde yüzde 30 azalma vaat ediliyor. Özellik sayesinde batarya gücü sıklıkla kullandığınız uygulama ve servislere odaklanacak. Bu sayede batarya süresi verimliliğinde ciddi artış elde edilecek.
Daha Basit ve Ulaşılabilir Kullanıcı Arayüzü
Google, Apple tarafından iPhone X kullanıcı arayüzünde kullanılan gezinme yöntemini Android akıllı telefonlara getirecek diyebiliriz. Altta yukarı çekme ve sonrasında kaydırma hareketiyle açık uygulamalar arasında kolayca gezinme sağlayacak olan arayüzde alt tarafta bir kaydırma çubuğuna da yer verilmiş. Ek olarak, gezinme çubuğunda bir geri tuşu da yerli yerinde duruyor.
Elle Döndürme
Akıllı telefonunuzu biraz yatırdığınızda ekranın otomatik olarak döndürülmesi bazen can sıkıcı olabiliyor. Android bundan böyle ekran döndürme işlevinin elle gerçekleştirilmesi olanağını da sağlıyor. Bunun için gezinme çubuğunda bir göstergeye de yer veriliyor.
Uygulama Eylemleri (App Actions)
Android sistem seviyesindeki Uygulama Eylemleri (App Actions) ile işletim sistemi bir sonraki adımda ne yapabileceğini tahmin edebiliyor. Sonraki adımı veya sıklıkla yapılanları makine öğrenimi ile hesaplayan sistem, hızlı erişimi için arka planda gerekenlerin önceden yüklenmesini sağlıyor.
Örneğin kulaklıklarınızı cihazınıza bağladığınızda sistem Spotify oynatma listenize devam etme konusunda size öneride bulunuyor. Öte yandan özellik, henüz üçüncü parti uygulamalar ile çalışmıyor.
Dilimler (Slices)
Favori uygulamalarınıza daha derin bir bakış sağlayan Dilimler (Slices) ile en çok ihtiyaç duyduğunuzda bir uygulamanın sadece belirli bir kısmının karşınıza çıkması sağlanıyor. Örneğin Lyft için arama yaptığınızda, özellik size fiyat ve seyahat süresi hakkında bilgi veriyor. Dilime tıkladığınızda rezervasyon işlemini de kolayca gerçekleştirebiliyorsunuz.
Dijital Refah (Digital Wellbeing)
YouTube ve Android gibi bağımlılık yaratan dijital ürünlerin yapımcıları tarafından sunulan Dijital Refah (Digital Wellbeing) projesi oldukça dikkat çekici. Gösterge Paneli ile uygulamalarda harcadığınız süre, cihazınızın kilidini kaç kere açtığınız, dikkatinizi çeken bildirimler gibi cihazınızı nasıl kullandığınız hakkında detayları görebiliyorsunuz.
Uygulama Zamanlayıcı seçeneği ile uygulama kullanımı için sayaç kurmak ve limitiniz dolduğunda ikonu renksizleştirmek bile mümkün. Yeni Rahatsız Edilmeme (DND) Modu ile tüm çağrı ve bildirim seslerini ve açılır ön izlemeleri durdurma olanağına da sahipsiniz. Giderek Yavaşlama (Wind Down) özelliği ise akşamüstü Gece Işığı moduna geçiyor, rahatsız edilmemenizi sağlıyor ve hatta ekranınızı gri tonlamalı hale getiriyor.
e ii valla
Android peksimet olabilir benden öneri
Android Pilav
Android Poğaça Olsun Bu Sefer Tatlı Değilde Hamur İşi
Android Petibör olsun moruk
Android PATATES
Android Pie