Virüslere karşı güvenlik yazılımı geliştiren ESET tarafından yapılan son açıklamaya göre, 2012 ile 2013 yılları arasında Android‘i hedefleyen kötü niyetli yazılımlarda yüzde 63’e yakın artış gözleniyor. Diğer bir deyişle, Android’in mobil pazarda sahip olduğu ezici üstünlük aynı zamanda başına dert oluyor. Öte yandan, kötü niyetli yazılımların çeşitliliğinde de artış gözleniyor.
Android için 2010 yılına baktığımızda sadece 3 çeşit kötü niyetli yazılım ailesi olduğunu görürken, bunun 2011’de 51 aileye, bir sonraki yıl 63’e ve Ekim 2013 itibarıyla da 79’a yükseldiğini görüyoruz. Peki, cihazınızı çığ gibi büyüyen tehditlere karşı nasıl koruyacaksınız? İşte hem cihazınızda hem yazılım hem de genel güvenliği için almanız gereken birkaç önlem:
Ekranı Parolayla Kilitleyin
Bugün çoğu kullanıcı, teknolojinin verdiği tembellikle Android cihazlarının açılış ekranına bir PIN veya parola koymuyor. Oysa tuş kilidinin ardından açılan ekranda bile bir parola olması gerekiyor. Böylelikle cihazınızın “bir dost” tarafından kurcalanmasına ve olur olmaz uygulamaların indirilmesine mani olabilirsiniz.
{pagebreak::Android Uygulamalarını Koruyun}
Uygulamalarınızı Koruyun
Uygulama Kilidi’ni özellikle Facebook, e-posta, Twitter gibi uygulamalar için kullanmayı ihmal etmeyin. Böylelikle cihazınız yanlış ellere geçse bile, gerekli parolayı bilmedikleri sürece kişisel bilgilerinize ve sosyal medyada sizi tanımlayan hesaplarınıza ulaşmaları mümkün olmayacaktır.
Google Now hizmetinin Gmail ile doğrudan bağlantılı olduğunu unutmayın ve bu nedenle cihazlarınızı bir başkasıyla paylaşırken iki kere düşünün. Aynı şekilde cihazınızı işe getirdiğinizde, iş ağınıza bağlanmadan önce, IT departmanınızı konuyla ilgili bilgilendirmeyi ve onların direktiflerine uymayı ihmal etmeyin.
Verileri SD Kartta Saklamayın
Banka hesap bilgileri gibi hassas verilerinizi mutlaka cihazlarınızda saklamanız gerekiyorsa, bunu harici depolama aygıtında (SD kart vb.) değil, cihazın kendi belleğinde ve şifrelenmiş olarak kaydedin. Sanal saldırılarda SD kart her zaman daha kolay hedeftir.
Cihazınızı şifrelemek onu yavaşlatsa da, verilerinizi güvende tutacaktır. Ayarlar bölümünden Güvenlik menüsüne girdiğinizde, Telefonu Şifreleme seçeneğini görebilirsiniz. Eğer cihazınızda kritik veriler saklıyorsanız, bu ayarı kullanmanızı tavsiye ederiz.
{pagebreak::Alışverişlerde Dikkatli Olun}
Alışverişte Gözünüz Açık Olsun
Google Play Store’da gezerken göz attığınız uygulamaları indirmeden önce, güvenilir bir geliştirici tarafından yayınlandığından emin olun. Biraz vakit ayırın ve uygulama geliştirici ile ilgili Google’da kısa bir araştırma yapın. Ayrıca, yüklediğiniz her uygulama için nelere izin verdiğinizi “Verilen İzinler” ekranında okuyun.
Mobil alışverişin bu kadar yaygınlaştığı günümüzde, Steam‘den GittiGidiyor’a kadar pek çok mağazadan mobil ödeme yapabilirsiniz. Ancak bu ödemeleri yaparken dikkatli olun ve verdiğiniz bilgilerin telefonda kaydedilebildiğini aklınızdan çıkarmayın.
:: Telefonunuzun güvenliğine ne kadar önem veriyorsunuz?
milletin ove ove bitiremedigi sisteme bak. dunya boyle ozgurluk! gormedi.
En çok tercih edilen en fazla zararı görüyor her zaman.
Aynen YOk Adamım androıd Super ce Özgürce Yapabiliyorum Diyenlere Laf Yok Onlara 😀
Akıl Almaz 😀
İşte bu yüzden iOS eger en cok tercih edilen zarar görseydi ios görürdü ama iOS için virüs bile yazamıyorlar
Aferin sana apple
Wpde ve İOSta böyle şeylere gerek bile yok virüs diye bişi yok hiç android çöplük olduğu başka.. bide kasıyo ıyy..
Fiyat olarakta aynı seviyelere gelmiş durumda neden iphone almayalım ki?
iOS herzaman birinci ya adamlar OS’da bile farkettiriyor kendini ne virüs var ne sıkıntı stabil on numara hızlı , android gibi çöp yavaş çalışan galerisindeki thumbnailsleri silince 2 saate girilmeyen galerisi olan android gibi değil.
androd aslında guzel bir işletim sistemi ancak firmanın para kazanma hırsı ve telefon fırmalarının açgözluluğu nedeniyle bir versiyona odaklanma imkanı bulamıyor. ve buda android işletim sistemının gereksız bir biçimde şişmesine ve çop olma yolunda ılerlemesıne neden oluyor. ıos. gib butun telefonlarda çalışabılır hale getırılmesı lazım.bu da şu ankı mevcut rekabet ve ticarı açıdan çokuntu demek oluyor. çünkü andoid her şekilde kazanıyor ureticilerde buna bağımlı kalmış durumdalar
Off Esetin ürün satmak için öne sürdüğü safsatalar. Hiç bir zararlı yazılım kişinin onayını almadan sisteme yerleşemiyor. Siteye girdim virüs bulaştı, arkadaş resim gönderdi virüs bulaştı, böyle bişey yok. Bu saçmalıklar üzerinden ISheepler hemen boş boş konuşmaya başlamış. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olup aptal yerine düşürmeyin kendinizi.
Android meyve veriyor ondan dolayı taşlanıyor.İlk çıktığından beri androiddeyim hangi uygulamaları yüklememem gerektiğini az çok anlıyoruz.Hiç olmazsa yorumlara bakıp ona göre hareket edebiliyoruz.
Kardeşim oyle soylemişsin fakat o yorumları yazmasalardı nasıl anlayacaktınız acaba iyi mi kotu mu olduğu uygulamaların? Şunu söylemeye çalışıyorum sen bakabilirsin o bakabilir ama o uygulamayı indiren adam mağdur oluyor Sonuçta kotu niyetli uygulamaların sayısı fazlalaşıyor ve hala androidi savunuyorsunuz ya da bir başka sistemi hiç fark etmez objektif olun…
iOS’a virüs yazılamıyor değil, yazılmıyor. Millet nereleri hackliyor, bi iOS mu hackliyemicekler 🙂
Belediye dağıtmış gibi herkeste android var. Tabi fiyatlarıda ucuz olunca. Açık bir işletim sistemi olunca. Virüsü paraziti de onda olması muhtemel :))
2008den beni android kullanıyorum daha böyle bişeyle karşılaşmadım.
nerden Androide geçtim. Biktim bu güvenlik meselelerini düşünmekten. Google playden bir uygulamaya indireceğim zaman, yok çlışmıyor, yok indirmeyin virüslü, birde ağız dolusu küfür edenler var. IOSa birde laf ederler. Büyük ekranlı telefon yapsın yeniden geçecem.
İos u ovenler yılda amerikaya kaç milyon dolar kazandirdiginin farkindami acaba?
iPhone kullanmamın tek ama tek sebebi iOS işletim sistemi..
Google Play de zararlı yazılım bulunmaz. Google denetliyor uygulamaları yükledikten sonra, ardından yayınlanıyor. Dolayısı ile dışarıdan birşey yüklemedikten sonra zararlı yazılım yok Android de. Google Play de ki yorumlar da ergen yorumları.
En çok tercih edilen en fazla zararı görür diye birşey yok,
Apple kendi farkını bu noktalarda koyuyor zaten.
Google istese bu sorunada çözüm bulur bence
En başta Google Play çöplüğünden başlamak gerekiyor.
Biri çıkıp IOS’e virüs yazılıyor, yüzde bilmem kaça ulaştı dese yine inanacaktınız. Birilerinin Android’in piyasasını düşürmeye çalışmadığını nereden biliyorsunuz?
gereksiz olmşş
Hala androide stabil değil diye laf atanlar var…Adamlar bilmiyor ki iOS sadece tek bir cihazda çalışıyor o yüzden süper optimize edilip satışa sunuluyor. Oysa android binlerce cep telefonunda çalışıyor..Ve bukadar gelişmiş olması büyük bir başarı.
ios ovenler abd ye para kazandiriyorda google android isletim sistemini babasinin hayrina mi veriyor ureticilere
Androide verilen para noel babaya mı gidiyor peki ? İçindeki qualcomm işlemci amerikan gpu’su amerikan içindeki yazılım android google’ın ve oda amerikan.Ee ne iş ?
Çok reklam geçersiz uygulama istemiyorum