İçeriğe geç
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Sinema Dizi Akıllı Ev Motosiklet Mikromobilite Kripto Para Sağlık Teknolojileri Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Yazılım

Android’de Farklılaşmak

Android’in ilk versiyonlarını hatırlıyor musunuz? Hatırlamıyorsanız Google’da “cupcake”, “eclair”, “froyo” anahtar kelimeleriyle arama yapıp bu versiyonların kullanıcı arayüzlerine göz atın, özellikle Google’ın ham olarak sunduğu, üzerinde herhangi bir özelleştirme barındırmayan kullanıcı arayüzü

Gökhan Saltık

okunma

Android robot (Görsel: Yuri Samoilov, CC BY 3.0, Wikimedia Commons)

Android’in ilk versiyonlarını hatırlıyor musunuz? Hatırlamıyorsanız Google’da “cupcake”, “eclair”, “froyo” anahtar kelimeleriyle arama yapıp bu versiyonların kullanıcı arayüzlerine göz atın, özellikle Google’ın ham olarak sunduğu, üzerinde herhangi bir özelleştirme barındırmayan kullanıcı arayüzü fotoğraflarına bakın. Ne kadar sıkıcı ve ilkel olduğunu göreceksiniz. İşte bu noktada cihaz üreticilerine büyük iş düşüyordu.

HTC, Samsung, LG gibi üreticilerin 1-2 yıl önce piyasaya sürdükleri cihazlarda yer alan Sense, TouchWiz gibi kullanıcı arayüzleri ham sürümün sıkıcılığını atıyor, bu cihaz kullanıcılarına cihazdan daha fazla verim almalarını sağlayacak çeşitli bileşenler sunuyordu.

Ancak özellikle tabletler için geliştirilen Honeycomb sürümünden itibaren Google’ın kullanıcı arayüzüne verdiği önem arttı. Üreticilerin cihazın kullanıcı arayüzü üzerindeki müdahalelerini kısıtlayan Google bu şekilde tek biri kullanıcı deneyimi sunmayı hedeflemişti, tıpkı Apple’ın iPad ve iPhone’da yaptığı gibi.

Yine de, üreticilerin kendi cihazlarını farklılaştırmak adına bazı adımlar attığını gördük. Samsung’un tabletlerinde ekranın altında beliren ve ekranda sürekli üstte kalacak şekilde gösterilen programcıklar buna örnek.

{pagebreak::iki}

Ice Cream Sandwich ile birlikte Google’ın arayüz üzerindeki kontrol politikası daha da sıkılaştı ve doğrusunu söylemek gerekirse Android’in ham arayüzü bile daha çekici hâle geldi. Burada fazla değişikliğe gidemeyen üreticiler servis ve özelliklere odaklandılar.

HTC’nin One cihazlarında sunduğu ImageSense hızlı çekim modu ve video ile aynı anda fotoğraf çekme işleviyle ayırt edici özelliğe güzel bir örnekti. Benzer özellikleri Samsung’un Galaxy S III ile birlikte sunmaya başlaması ayırt ediciliği biraz gölgelemiş olsa da, sonuç olarak biz kullanıcılar için cihazlarımızı daha verimli kullanacak bir fırsat sunulmuş oldu.

Kamera dışında bulut depolama servisleriyle telefonun dahili alanının desteklenmesi, Samsung Galaxy S III’te gelen, videoyu ekranda hep üstte kalan küçük bir pencerede oynatan Pop Up Play, Sony Xperia telefonlardaki 3D Sweep Panorama, yine Sony Xperia S’teki NFC destekli akıllı etiketler üreticilerin kullanıcı arayüzü dışında aradıkları yeni farklılaşma yolları olarak dikkat çekiyor. Üreticilerin farklılık konusundaki arayışları da tabii ki biz kullanıcılara yarıyor.

Bu yazı Sabri Küstür tarafından yazılmıştır. 

:: En sevdiğiniz Android arayüzü nedir? 

Haberde hata mı var?Bize bildirin

Senin fikrin ne?

Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?

Yorumlar (15)

SDN Okuru

HTC ' nin sense arayüzü gerçekten çok şık ama çok fazla ram harcadığını duymuştum.

SDN Okuru

gozunu seveyim ios.

SDN Okuru

Bencede go launcher en iyisi. Cidden fazla tema ve widget desteği sunuyor. Ama silince klasörlemeler haliyle dağılıyor.

SDN Okuru

one x teki sense arayuzu cok guzel bi s2 kullanicisi olarak htc yi tebrik ediyorum

xvolkapx

go launcer bu konuda en iyisi sanırım

Yorumlar yapay zekâ destekli ön elemeden geçer; son karar moderatördedir. Topluluk kuralları

Günün teknolojisi, sabah 08.00’de

Seçtiğiniz konularda günün 5 önemli haberi, her biri 30 saniyelik özetiyle. Reklamsız, tek tıkla ayrılırsınız.