Android’deki Virüslerden Korunma Yolları

17

Android, açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğu için zararlı yazılımlar da rahatlıkla yazılabiliyor. Dünyanın en güzel hissi olan özgürlüğü kötüye yoran, kötü niyetli kişiler sayesinde türlü türlü trojan, Android yazılımlarına bulaşabiliyor.

Gelişmekte olan lafından artık gelişmiş ve büyümeye inanılmaz hızlarla devam eden bir işletim sistemi noktasına gelen Android‘in önündeki en büyük engel ise güvenlik sorunu.

Google‘ın en başta Market’e yüklenen uygulamaları denetlememesi sonucunda ortaya çıkan ve gevşek politikalarla gittikçe vahimleşen durumda biz kullanıcılar ne yapmalıyız?

Bu yazımızda elden geldiği kadar virüslerden korunmanızı sağlayacağız. Peki bu virüsler neler yapabiliyor? Biraz bunlardan bahsederek rehberimize başlamak istiyorum.

{pagebreak::2}

Trojanların Gücü:

Android‘deki trojanlar oldukça etkili ve mantıklı. Sizin bilgilerinizi ve alışkanlıklarınızı çalmaya çalışan bu uygulamaların en gelişmişi, telefon görüşmelerinizi kaydeden trojandı. CA Security araştırmacılarının bulduğu trojan, konusmalarınızı amr formatında kaydediyor ve internet bağlantınız üzerinden sunucuya gönderiyor. Bu tip trojanlarla yapılan hamleler ile size şantaj bile yapılabilir.

Ayrıca telefonunuzun IMEI numarasını çalan ve telefonunuzu klonlayarak, kullanılamaz hale getiren trojanlar da bulunuyor.

İzinsiz mesaj atan trojanları da unutmamak gerekiyor. Kısacası tüm bilgilerimiz kontrolleri altında. Bunun sebebi ise Android’de bulunan izinler.

Biz bir uygulama yüklerken, bize aktarılan izinlere bakmıyoruz bile. Programa hangi izinleri verdiğiniz orada yazıyor. Önemli izinlere sahip, trojanlı bir uygulamanın, Android telefonunuzda yapamayacağı şey yok.

Güvenli bir Android deneyimi için ilk başta izinleri sorgulayın. Bu uygulama …. iznini neden ister diye sorgulayın. Ancak güvenliğine tam güveniyorsanız uygulamayı kurun.

{pagebreak::3}

Uygulama Kurarken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Android uygulamaları kurarken izinlere bakacağız. Ondan sonra ise indireceğimiz uygulamaları iyice seçmeli. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir haberde, 13 virüslü uygulama ve bunlardan etkilenen 5000000 kullanıcıdan bahsettik. O haberimize buradan bakabilirsiniz.

Oyunu yazan firmalara bakın. Adını kaç kere duydunuz? Tamam her uygulama yazan firmanın çok iyi bir web sayfası ve tanınmış olması gerekmiyor. Ama uygulamayı beğenen ya da iyi yorum yapan yoksa şüphelenin. Araştırın diyoruz. Her uygulamayı indirmeyin. Yani Counter Strike gibi bir oyun Android’e çıksa zaten olay olur. Bir kaç haberi ortaya düşer. Gidip orada Counter Strike’ı görüp, “ aaa oyuna bak indirelim ” demeyin.

Bir de özellikle cinsel içerikli uygulamaları indirmenizi önermiyoruz.

Tüm bunlara dikkat ettikten sonra artık telefonumuzu yazılımsal olarak korumaya başlayalım. Bakalım elden neler geliyor?

{pagebreak::4}

Android’inizi Korumak İçin Gerekli Yazılımlar :

Android Market Security Tool:

Android Market‘ten yayılan virüslü uygulamalar ve güvenlik açıkları için, Google’ın yayınladığı bir güncelleme aracı. Market uygulamasının açıklarını kapatan ve güncelleyen uygulamanın işi bitince kendisini siliyor.

Android Market kullananların bu aracı kesinlikle kurmalarını öneriyorum. İlk başta Android Market’i güvenliğe almalıyız. Uygulamayı indirmek için buraya tıklayınız.

Antivirüs Free:

Antivirüs uygulamaları artık telefonlar için de gerekli oldu. Gerçi ne indirdiğini bilen ve bu aşamaya kadar yazdıklarımızı yerine getiren okurlarımız için aman aman gerekli değil. Çünkü çoğu antivirüs hem telefonunuzu yavaşlatıyor, hem de şarjının bitmesine sebep oluyorlar. Sonuçta da virüs olarak hiç birşeyin bulunamaması ile sizin sinirinizi bozuyor.

Fakat Antivirüs Free adlı uygulama, 0.1 işlemci kullanımı ile ön plana çıkan ücretsiz bir uygulama. İnternetten indirdiğiniz dosyaları da tarayan antivirüs uygulaması, SuperUser gibi Root’lu kullanıcıların kullandıkları uygulamaları virüs olarak tanımıyor. Uygulamayı indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Daha başka antivirüs uygulaması da indirebilirsiniz. Lookout Security uygulamasını da tavsiye ediyorum. Telefonunuz çalındığında, harita üzerinden yerini buluyor ve hatta alarm bile çaldırabiliyorsunuz. O uygulamayı da buradan indirebilirsiniz.

{pagebreak::5}

Ya Virüs Bulaşırsa?:

Android cihazınıza virüs bulaşırsa aşırı korkmaya gerek yok. Telefonunuzun internet bağlantısını kesin. Çünkü Android’deki trojanlar internet bağlantısı sayesinde çalışıyorlar. İzinsiz olarak açabiliyorlarsa telefonunuzu kapatın. 

Tabi şükretmek lazım ki Android’deki virüslerin kapasitesi, Windows için çıkanların yanında oldukça minyon kalıyor. Sality virüsü bile tek başına yeter. Allahtan öyle girdi mi çıkmayan virüsler şimdilik Android için yok.

Artık kendini kök klasöre kopyalayan trojanlar da var. Siz ne kadar hafıza kartını kopyalayıp, telefonu fabrika ayarlarına döndürseniz bile o orada durur. O yüzden telefona format atmanız en ideali.

Ayrıca hafıza kartına da 3. parti yazılımlarla bilgisayarda uzun süreli format atmayı deneyin ki garanti olsun.

Kısaca dikkatli olursanız bunlara gerek kalmaz. Android’de durum o kadar vahim değil. Ama dikkatsizliğin sonucu vahim olabilir. Virüssüz kullanımlar dileği ile. 

:: Android’deki virüs tehlikesi için görüşleriniz neler?

 

17 YORUMLAR

  1. format derken ne demek istediniz acaba.. yani bellek kartını formatlayıp sonrada sıfırlasak olmazmı yani format bu mu yoksa bşka bir şey mi açıklarsınız ii olur. tşkkrler…

  2. “Ayrıca hafıza kartına da 3. parti yazılımlarla bilgisayarda uzun süreli format atmayı deneyin ki garanti olsun.”

    Buraya kadar herşey güzel de karta format atarken uzun-hızlı atmanın hiçbir farkı yok. Böyle bir konuda yazı yazanın bunu biliyor olması gerek. Hatta gizli dosyalar görünüyorsa ve bilgisayarda virüs yoksa formata bile gerek yok dosyalar silinse de olur.

  3. Android telefonlara root yaparken dikkat edin. Kendinize tam erişim sağlıyorsunuz ama virüslere de. Bazı root programları bir paralı numaraya otomatik mesaj yollayabiliyor.

  4. Haberin tarihi eski ama Counter Strike portable çıktı bi olay olmadı ve gayetde güzel multiplayer ve solo oynanabiliyor fakat çok güzel açıklayıcı bir yazı teşekkürler

  5. Konuyla biraz alakasız ama ben de bir aya aşkın süredir googleye bağlanamıyorum çok yavaş nedenini de çözemedim ne yaptıysam düzelmedi iki kez hızlanmıştı ama internetten çıkış yapınca yine yavaşladı bildiğiniz bir sorun var mı veya telefonum da virüs var da o mu engelliyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version