Linux kerneli üzerinde çalışan Android işletim sistemi, donanım ile ilgili haberleşmelerini ve tüm işlemlerini bu çekirdek üzerinden gerçekleştiriyor.

Mevcut platformlara baktığımızda Android 4.2.2 Jelly Bean‘de en güncel kernel sürümü olarak 3.4‘ü kullanan Google, henüz geliştirme aşamasında olan (deneysel) 3.8 kernel sürümü üzerinde çalışmalara devam ediyor.

Linux Kernel 3.8 ve 3.9, 4.0‘a geçiş sürecinde geçici bir kernel olarak görülse de, açık kaynaklı olan bu kodları üreticler kendilerine göre geliştirebiliyorlar. Google‘ın da Linux Kernel 3.8 üzerinde yaptığı çalışmalar bu yönde.

Linux Kernel 3.8, Android’e neler getiriyor?

Android işletim sisteminin açıklarını kapatmak isteyen Google, özellikle daha az bellek kullanımı ve gelişmiş disk yönetimi üzerine odaklanmış durumda.

Linux kerneli üzerinde çalışan Android işletim sisteminde uygulamalar, Java sanal makinesi üzerinde çalıştırılıyor. Java programlama dilindeki bazı bellek ihtiyaçlarına cevap veremeyen Linux kerneli, Java ile daha uyumlu çalışacak şekilde Google tarafından geliştiriliyor.

Günümüzde Flash tipi depolama çözümlerinin kullanımı artıyor. SSD ve gömülü hafıza çözümleri, NAND Flash yongalardan oluşmakta. Linux kerneli, bu tip depolama hizmetleri için daha yüksek performans vermesi için geliştiriliyor. Android‘in ve Linux‘un bu konuda bir dezavantajı bulunuyor. Bu güncellemelerle NAND Flash depolamalar daha verimli bir şekilde kullanılabilecek. Ayrıca güncel Exynos ve Tegra işlemcileri içerisindeki depolama kontrolcülerinin, açık kaynaklı sürücüleri de 3.8 kerneli içerisine dahil ediliyor.

Google‘ın 3.8 Kernel için henüz kesin verdiği bir tarih yok. Fakat çalışmalar stabil sürümü çıkarmaya yaklaştıkça, özel ROM‘lar başta olmak üzere, kullanım oranı artacaktır. Deneysel 3.8 kerneline buradan bakabilirsiniz.

:: Android yeni kernel sürümüyle daha stabil bir hale bürünür mü?