Dün İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısında açıklamalar yapan TrendLabs EMEA Bölge Müdürü David Kopp, Android işletim sistemini hedef alan saldırıların 2013 yılında artacağını belirtti. Rapora göre bu yıl Android işletim sistemine saldıracak 1 milyon adet zararlı yazılım üretiliecek.
Raporda bu yıl siber saldırılarla ilgili aşağıdaki öngörülerin yaşanabileceği açıklandı:
- 2013 yılı boyunca en ciddi tehditler zararlı ve yüksek risk barındıran Android uygulamaları olacak. 2012 sonunda 350 bini bulan Android tehditleri, 2013 yılında 1 milyona ulaşacak.
- Geleneksel zararlı PC yazılımları, gelecek yıl az da olsa arka planda kalacakken, yerlerini Android işletim sistemiyle çalışan cihazlara gerçekleştirilecek saldırılara bırakacak.
- Kullanıcıları daha fazla dijital yaşama taşıyacak cihaz sayısının artması, tehditlerin yeni ve beklenmedik alanlarda kendilerini göstermesine sebep ola+ cak. Örneğin son dönemde sayısı hızla artan akıllı televizyonlar ve diğer dijital ev eşyaları yeni tehdit alanları yaratacak.
Siber suçluların merkezi Afrika olacak
- Siber suçlular için Afrika, sığınılacak en güvenli liman olma yolunda hızla ilerliyor. Kıtada internet altyapısı hızla gelişirken, devletlerin ülkelerdeki asayişi sağlamada yetersiz kalması, küresel saldırılar için Afrika’nın merkez olarak seçilmesine sebep oluyor.
- Yeni güvenlik güncelleştirmeleriyle Windows 8 önceki sürümlerine göre çok daha güvenli. Ancak Gartner’ın öngörülerine göre, kurumların Windows 8’e geçişi 2013 yılında oldukça zayıf olacak. 2014’ün başlarına kadar birçok işletmenin son sürüm Windows’a geçmesi beklenmezken kurumların tehditlere karşı savunmasız kalacağı öngörülüyor.
Bulut Bilişim saldırıları artacak
- Bulut hizmetleri, siber suçluların en büyük hedefleri arasında yer alacak ve veri sızıntıları 2013 yılının en önemli tehdidi olarak karşımıza çıkacak.
- Bireylerin kullandığı akıllı cihazların çeşidi artacağı için güvenlik önlemleri almak daha da zorlaşacak.
- 2013 yılında siber savaşlara konu olacak ülke politikası güdümlü saldırılar artacak.
- Geleneksel zararlı yazılım tehditleri adım adım gelişecek ve yeni saldırılar ortaya çıkacak. Saldırılar çok daha karmaşık ve tespit edilmesi zor duruma gelecek.
- Dünya çapında siber suçların belirlenmesi ve buna göre hareket edilmesi 2 ya da 3 yılı bulacak. Zira bazı ülkeler siber suçla savaş birlikleri oluşturmuş olsa da, gelişmiş ülkelerin siber suçla savaş yasalarını en erken 2015 yılında uygulayabileceği öngörülüyor.
Raporun tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
:: Bilişim cihazlarınızda güvenliği nasıl sağlıyorsunuz?
Google birşeyler yapmalı yoksa xperia z alamıyacam 🙁 ios ye asla geçmem ama arkadaşlar windows phone kullanıcıs olan birisi varmı nasıl birşey bluetooth ile her cihaza resim müzik gönderme gibi kısıtlamaları varmı ?
Gel saldır hadi burdayım
Sonra gel android al
Teknolojinin yararı olduğu kadar zararı da var işte
avast yükledim kafam rahat
nerden biliyon saldırıların artacağını? sen mi saldırcan? antivirüs satmak için virüs mü üreticen lenn.
resim şiddet içeriyor kaldırın lütfen 😀
iOS la kafam rahat… Acik kaynak kodu olmadigi icin
trend micronun android kullanıcılarını korkutup virüs koruma uygulamalarını satın alması için bir hamle herhalde yakında çıkartırlar trend micro androidi.
aynen hocam. asil hokkabazlar bu zirtapozlar
hastalık yapıp sonra ilaç satan şirketler gibi
android iosa göre daha açık bir sistem olduğu için böyle denmiş, abartı bence.
Tamamen saçmalık!
Android de antivirus yokken virus ta yoktu.
Aman dandroit ciler düşünsün iOS la benim korkum yok her türlü bankacılık alışveriş havale faturalarımı gözüm kapalı alıp veriyorum
Androidin zararları mı ? dünyada mobil işletim sistemi kullanım oranı yüzde yetmiş olan bir işletim sisteminin hacker sayısıda o kadar çok olur. tıpki windows ve mac cihazlar gibi. windowsun hackerı çok fazla şayet aynı oranda macte de olsaydı mac’de çok uğraşacaktı.
ZİYARETÇİ 18.01.2013 17:01 Sonra gel android al
sen alma zaten:))
tamda xperia z almayı düşünürken.. oldu mu şimdi bu haber 😀
İos kullanıyorum istedeğim uygulamayı indiriyorum.Açık kaynak kodu yok ve app storda olan uygulamalar incelendikten sonra koyuluyor.Androidi de severim fakat bu gün arkadaşım cep telefonunda play store gezerken müstehcen içerekli bir sürü şey gördüm.
2013 yılı android yıldız falı makalenin başlıgı böle olmalıydı