Mobil pazarın günümüzde gelişeceğini gören ve bu yönde atılımlar yapan Google, 2005 yılında Android Inc. firmasını satın almış ve Andy Rubin tarafından yönetilen bir ekip Linux çekirdeği üzerine dayalı bir mobil cihaz işletim sistemi üzerinde çalışmaya başlamıştı.
Günümüzde oldukça önemli bir mobil Pazar payına sahip olan Android işletim sistemini bu haberimizde ilk sürümünden son sürümü Android 5.1 Lollipop’a kadar mercek altına alacağız. İşte karşınıza Android’in dünden bugüne gelişimi.
Android 1.0
2007 yılında Android Alpha sürümü ile karşımıza çıkan Google, Android’in gelişimi yolunda büyük adımlar atacağının sinyallerini vermişti. Google daha sonra Android’in ilk sürümü olarak adlandırılan Android 1.0’ı 2008 yılında HTC Dream telefonu ile bizlere sundu.
Android 1.0’ın öne çıkan uygulamaları; Gmail uygulaması, kamera uygulaması, YouTube video oynatıcısı, Google Haritalar, rehber, takvim ve bir web tarayıcısıydı. Google 2009 yılının ilk aylarında sistemdeki bazı hataları gidermek için Android 1.1 sürümünü yayımladı.
{pagebreak::1}
Android 1.5 Cupcake
Google, 2009 yılının Nisan ayında yayınladığı Android 1.5 Cupcake sürümü ile yeni sürümlerinin kod adlarının olacağının sinyallerini verdi. Android 1.5 Cupcake sürümü ile Widget ekleme olayı sisteme kazandırıldı. Kullanıcılar artık müzik çalarını, Google aramaları ve takvim gibi araçları ana ekrana ekleyebiliyordu.
Android 1.5 Cupcake ile ayrıca MPEG-4 formatında video kayıt özelliği ve rehberdeki kişilere fotoğraf ekleme özelliği geldi.
{pagebreak::2}
Android 1.6 Donut
Android 1.6 Donut sürümü 2009 yılının Eylül ayında kullanıcılara sunuldu. Bu sürüm ile daha hızlı fotoğraf çekmek mümkün olduğu gibi WVGA (780×480) çözünürlüklü ekranlara destek geldi. Bir önceki sürüme göre daha stabil çalışan Android 1.6 Donut, sistemin geliştiğini gösteriyordu.
{pagebreak::3}
Android 2.0 Éclair
Google hızlı bir şekilde yeni sürüm yayınlamaya devam etti ve 2009 yılının Ekim ayında Android 2.0 Éclair sürümü ile karşımıza çıktı. Büyük çaplı bir güncelleme olan Android 2.0 Éclair, Microsoft Exchange e-posta desteği dahil diğer mail hizmet sağlayıcılarına da destek vermeye başladı.
Daha hızlı mesajlaşmak için klavyede bir takım iyileştirmeler yapan Google, kamera uygulamasına flaş desteği, dijital zoom, sahne modları, renk efektleri ve makro odak modları ekledi. Aralık 2009’da ise sistemdeki küçük hataların giderildiği Android 2.1 Éclair güncellemesi yayınlandı.
{pagebreak::4}
Android 2.2 Froyo
2010 Mayıs ayında Google elindeki tüm kozları ortaya koydu ve Android 2.2 Froyo sürümü ile karşımıza çıktı. Android 2.2 Froyo güncellemesi hız ve performans optimizasyonlarını içeriyordu.
Wi-Fi Hotspot özelliği bu sürüm ile Android’e kazandırıldı. Android Market uygulamasına ise otomatik güncellemeleri indir ve yükle seçeneği eklendi.
{pagebreak::5}
Android 2.3 Gingerbread
Pek çoğunuzun Android ile ilk tanıştığı sürümün Android 2.3 Gingerbread olduğunu tahmin ediyoruz. 2010 yılının Aralık ayında yayınlanan Android 2.3 Gingerbread sürümü ile NFC özelliği Android platformuna adım attı. Yeni indirme yöneticisi ile artık Android’e dosya indirmek ve yönetmek daha kolay hale geldi.
Android 2.3 Gingerbread’in en güzel yanı ise jiroskop, barometre ve diğer sensörlere destek vermesiydi.
{pagebreak::6}
Android 3.0 Honeycomb
Sadece tabletler için geliştirilen Android 3.0 Honeycomb ile Google farklı şeyler planlamıştı. Motorola Xoom ile 2011 yılında gelen Android 3.0 Honeycomb, holografik kullanıcı arayüzü ile büyük ilgi toplamıştı.
Sistem kısayollarının ekranın alt bölümüne konumlandırıldığı bu sürümde geri, ev ve açık uygulamaları gösteren sanal tuş takımı bulunuyordu. Android 3.1 Honeycomb güncellemesi ile FLAC ses dosyası çalma özelliği sisteme eklendi.
{pagebreak::7}
Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Android’in görünüm değişikliği açıcısından en sevdiğim sürümü Android 4.0 ICS olduğunu belirterek başlamak istiyorum. 2011 yılında yayınlanan Android 4.0 Ice Cream Sandwich güncellemesi ile sisteme “Roboto” isminde yeni bir yazı tipi eklendi.
Uygulamalar kilit ekranından erişilebilir hale geldi. Kamera uygulamasına ise 1080p video desteği eklendi. Sisteme eklenen en büyük yenilik ise yüz tanıma sistemiydi. Artık kullanıcılar şifre belirlemek yerine yüzleri ile kilidi açabiliyordu.
{pagebreak::8}
Android 4.1 Jelly Bean
Google, 2012 tarihinde Android 4.0 ICS’nin geliştirilmiş sürümü Android 4.1 Jelly Bean ile karşımıza çıktı. Bu sürümde arayüz hızı 60 FPS kare saniyeye çıkarıldı. Android artık daha akıcı bir kullanıcı arayüzüne sahip oldu. Kilit ekranında bulunan kısayol özellikleri geliştirildi. Android 4.1 Jelly Bean ile ayrıca bildirim merkezine hızlı ayarlar bölümü eklendi.
Google 2013 tarihinde bu sürümü Android 4.3 Jelly Bean’e güncelleyerek oyun odaklı Open GL ES 3.0 desteğini ve düşük Bluetooth özelliklerini sisteme ekledi.
{pagebreak::9}
Android 4.4 KitKat
Ekim 2013 tarihinde Google tüm marifetlerini Android 4.4 KitKat sürümü ile ortaya koydu. Nexus 5 ile çıkışını gerçekleştiren Android 4.4 KitKat sürümü renklendirilmiş arayüzü ile dikkat çekiyordu.
Sistem performansının ve stabilitenin arttırıldığı bu sürüm ile kişiselleştirilmelere de önem verildi. Android 4.4 KitKat’ın günümüzde en fazla kullanılan sürüm olduğunu belirtelim.
{pagebreak::10}
Android 5.0 Lollipop
Android gelişim tarihindeki şimdilik son sürüm olan Android 5.0 Lollipop sürümü ile materyal tasarım anlayışına adım atıldı. Artık Android uygulamaları daha düz tasarım ile kullanıcılara sunulacak. Bu hamle Google adına büyük bir revizyon. 2014 yılında sunulan Android 5.0 Lollipop ile pil ömründe çeşitli iyileştirmeler yapıldı.
Sistem daha stabil ve daha güvenli bir hale getirildi. Geçtiğimiz aylarda ise küçük çaplı iyileştirmelerin yapıldığı ve birden fazla çift sim kart desteğinin olduğu Android 5.1 Lollipop sürümü kullanıcılar ile buluştu.
Android ciddi manada çok geliþti.
Android bana göre en hızlı ve en çok gelişen sistem. Neden nereye… Daha nerelere geleceğini hayal etmek bile güç.
en iyisi 2.3tü bana göre
Bende kendi fikirlerimi belirtmek isterim:
– En hýzlý ve stabil Android sürümü: Android 2.3.4 Gingerbread
– En geliþmiþ Android sürümü: Android 5.1 Lollipop
Bu arada önceki telefonum Sony Ericsson Xperia Pro idi. Sony’nin 2011 yýlýnýn Xperia ailesine sunduðu ve asla düzeltmediði rezalet Android 4.0 ICS güncellemesi yüzünden her zaman ICS’den nefret ettim. Hiçbir zaman sevemedim. Sony gibi büyük bir firma telefonlarý kalasa dönüþtüren güncellemeyi nasýl yayýnlar? Amacý yeni telefonlarýn satýlmasýný saðlamaktý. Nexus kullanýcýlarý her zaman en iyi Android sürümüne sahip oldular.
android hırsızlık ürünüdür… ayıplı maldır… iphone 2007 yılında çıktı… hem de alfa malfa değil… direk pazara giriş yaptı… adamlar hemen çaldılar… kopyaladılar… 2008 e yetiştirdiler… sadece ve sadece bedava olduğu için donanım üreticilerinden destek gördü… daha sonra donanım üreticilerinin yaptığı ataklarla bu zamana geldi… steve wozniak kabul etti… apple büyük ekranda çok geç kaldı diye… aynen katılıyorum… androidi bu hale getiren en önemli hatta diyebilirim ki %80 nedeni büyük ekranlı telefon üretmesidir… iphone 5 de yapması gereken büyük ekran açılımını 2 sene sonra ancak yaptı… çok geç kaldı… ama toparladı… şu an 2014 de en çok satan telefon iphone ve 2015 de de yine en çok satan olacağına kesin gözüyle bakılıyor… tek nedeni var… android en önemli avantajı olan ekran avantajını kaybetti… bu zamandan sonra android daima düşüşte olur… tamamen yok olmaz… ama pazar payında oldukça fazla kayıp yaşar…
Hepsini kullandim ilk telefonum resmi olarak turkiyeye gelen samsung galaxy i7500 idi . 1.5 surum ile gelmisti.htc gorunce icim giderdi cunku 7500de 128 mb ram htc de 256 mb ram varsi 🙂 ne gunlerdi. İlk cyanogen rom u da 7500 e yuklemistim.hey gidi
sony nin 2011 serisi ve 2012 512 ram li serisini kullanıpta 4.0 dan memnun olan yoktur heralde ,ama 2011 in tasarımı hala hoşuma gider
Lolipop Candýr
Android Güncelleme sonrası kasma olmasa iyi olurdu
Sadece görüntü değiştirmişler. Hala kasılmalar mevcut
Hala aynı da diklilte
Çok gelişti gelişmesine ama keşke üreticiler aslında stabil olan şu sistemi çatallayıp mahvetmese.google şu işe bir el atıp kendi lisanslı google android os'unun değiştirilmesine izin vermemeli.eğer farklı rom yapmak isteyen varsa zaten android open source project diye bişey var.bence google android closed source aosp ise open source olarak devam etmeli çünkü microsoft windows phone ile çok sağlam geliyor ve android ekosistemi bu kadar karmaşık olmaya devam ederse ciddi pazar payı kaybedicekler.
Suan en iyisi kitkat 🙂 Lollipop daha tam stabil degil ama kullanmaya devam ediyoruz 3 aydir lollipop u 🙂
Note 3 Stock 5.0+Lean Kernel suanlik guzel 2 li oldular 2.5 Ghz de oc li 801 de oldu gibi 😀
Android onlarca markanin yuzler e modeline destek verecek kadar genis bi dunya ve buna ragmen her defasinda ilerleme kaydediyor..tamam hatalar olabiliyr ama bu birazda aldiginiz tlf a bagli..yillardir android kullanicisiyim..ios u iphone 4 4s 5 5s ve 6 da denedim ve gordugum tek sey ayni yemege pisirip onunuze farkli tabaklarda atmalariydi..android den aonra ios resmen cezaevine tikilmis gbi hissettiriyrdu..tamam stabil ama yillardir ayni seyi yaparsan tabi stabilligi yaka bi zahmet..:) android in bu gelisimi zaten apple i da korkutuyr apple fan lari haricinde biseyi kalmayacagini biliyr o yuzden android getir ios gotur diye tlf kampanyasi planlaniyr.. Zaten Steve Jobs un tum urunlerdeki mantigi suydu ; "insanlara ne istedigini sormayin yaptiginiz seye ihtiyaci oldugunu ve bunun en iyi olduguna inandirin" di..
Android'in doğuşu 2.3 sayesindedir. Batışı ise 5.0 sayesindedir.
Biz s3 kullanicilari telefonun ciktigindan beri baska surum goremedi malesef samsung bidaha almam htc veya iphone alicam inşallah
Benim s4 e 1 hafta önce geldi lollipop güncellemesi. 🙂
diyene bak .. android fanı seni!
ya kendin yazmış kendin oynamışsın. apple korkuyor apple biliyor apple planlıyor. e tamam bende apple ı sevmiyorum. ama yalan söylemiyorum.
ios en iyisi bence
Note 4 lolipop türkiye güncellemesi ne zaman geleceeeeeeeeeeeeeek
Wikipediadan kopyala yapıştır yapmışar yazar diye geçiniyor burada Ender Öztürk kopyala yapıştırla olmaz bu işler.
ilk android telefonum nisan 2010 da turkcell den 2 yil kontrat ile buyuk umutlarla aldigim galaxy idi (s filan yok) andorid 1.5 vardi sanirim ve turkiye'deki ilk android telefon deniyordu. telefonu kullanamadim dosya indirme vardi yukleme yoktu. uygulama acilinca kapatilamiyordu. program bulup usb den yukleyerek birkac sey yukledikten sonra telefonu kullanmadim nokia telefonuma geri dondum. nokia degis tokus kapakli telefon cikarmaya devam ederken android ve dokunmatik telefonlar hizla gelisti.android 2.2 de en buyuk hamleyi yapti. 2.3 sorunsuz idi.
İlk telefonum ice cream sandwich di
sonraki jelly bean
ve şuanki de lollipop
Kullanılan arayüz alt yazılım sistemleri vb. daha birçok şey zamanla gelişecek şu an LG G2 Telefonumda orjinal lollipop kullanıyorum çokta iyi ve güzel hiç bir sıkıntısı yok
Android mobil pazardan ayrı daha bir çok pazara açılacak zamanla ios silinecek
1.5 cupcake akaar 🙂 hala kullanıyorum
steve jobs'un lafı "insanlar onlara sunana kadar ne istediklerini bilmezler"di sanırım.
bence 2008 2009 yılları dolayında symbian arayüz ve kullanışlılık bakımından cok daha ilerideydi
Android in 2gbramli telefonlarda en güzel işletim sistemi 4.4.4
5.0 çok RAM kullaniyo
android 4.1.2 jelly bean kullaniyorum 2 yildir s3 mini de ve hala hic bir guncellemeden iz yok ama yinede cok memnunum hic bir sorun yasamiyorum 1 aya kadar da lollipoplu meizu MX4ü almayi düşünüyorum bakalım nasıl olacak merakla bekliyorum…
Artık Android 10 Var 🙂