TSK’nın orta irtifa için uzun süreli görev yapabilecek İHA ihtiyacı doğrultusunda, 2004 yılında Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında imzalanan söyleşmeyle yürürlüğe giren anlaşma sonucunda ANKA TİHA (Türk İnsansız Hava Aracı) programı resmen başladı.
TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız hava aracı 16 Temmuz 2010’da hangardan çıktı. Ardından 6 ay sonra, 30 Aralık’ta ilk uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. 3 yıllık test ve prototip geliştirme sürecinden sonra 2013 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girdi.
ANKA havacılıkta önemli bir eşiği aştı!
Paylaşılan verilere göre şu ana kadar üretilen adet sayısı 50‘yi geçti. Fakat Türkiye’nin yanı sıra, Tunus ve Kazakistan gibi ülkelerin verdikleri siparişler ile birlikte bu sayı giderek artıyor. Ayrıca ANKA’nın silahlı insansız hava aracı versiyonu olan ANKA-S de aktif bir şekilde görev yapıyor.
Buna ek olarak ANKA ve ANKA-S modelleri bugün itibariyle 100 bin uçuş saatini tamamladı. Her ne kadar kendini cephede ve çeşitli görevlerde pek çok kez kanıtlamış olsa da havada kalma süresi havacılık tarihi açısından büyük önem arz ediyor.
TUSAŞ resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Hedefine yüzde 100 kilitlendi, 100 bin uçuş saatini başarıyla tamamladı! Kabiliyetleriyle göklerde ANKA!” dedi. Ardından Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de “Gökyüzümüzün yılmaz bekçisi ANKA, 100 bin uçuş saatini tamamladı. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” diyerek sevince ortak oldu.
ANKA özellikleri
- Otonom uçuş kontrol sistemi
- Otomatik iniş-kalkış sistemi
- Yüksek hızlı veri bağlantısı
- Acil durum meydanlarına iniş
- Buz önleme kabiliyeti
- Kanat açıklığı: 17.5m
- Uzunluk: 8.6m
- Yükseklik: 3.25m
- Havada kalma süresi: 30+ saat
- Faydalı yük kapasitesi: 350+ kg
- Maksimum irtifa: 30 bin ft
- Anten menzili: 250+km (ANKA-S uydu bağlantısıyla geliyor)
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!