Antidepresan kullanmak zararlı mı?

11

Antidepresan kullanımı ülkemizde son 5 yılda yüzde 70 arttı. Antidepresan ilaçlara yönelik yapılan araştırmada yeni bulgulara rastlandı.

Kök hücre ile felç tedavi edilebilir!

Antidepresan ilaçlar etkili oluyor mu?

Oxford Üniversitesi araştırmacıları, 1979-2016 yılları arasında 116.477 hastayı kapsayan, 522 adet çalışmayı yeniden incelendi. Araştırmanın sonucunda antidepresanların bir kısmı gerçekten işe yararken, bir kısmı sadece plasebo etkisi (iyileşmeye inanmak) yarattığı bulundu.

Örneğin; en yaygın şekilde kullanılan Prozac’in (fluoksetin olarak da bilinmektedir) en az etkili antidepresanlar arasında olduğu tespit edildi. Sevindirici tarafı ise en az yan etkiye sahip antidepresanlar arasında yer aldı. Fluvoksamin, reboksetin ve trazodon da en az etkili ilaçlar arasında yer aldı. Amitriptilin, mirtazapin ve venlafaksin en iyi performans gösteren ilaçlar olarak belirlendi. Yani bu ilaçların bir kısmı iyileşme sürecine yarar sağlarken, bir kısmı neredeyse hiç etki etmiyor.

Antidepresan

En az insanın bedensel sağlığı kadar önemli olan psikolojik durum için bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanmamak gerekiyor. Böylesine önemli bir durum için mutlaka bir uzman doktora danışmak gerektiğini de belirtelim.

Antidepresanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

11 YORUMLAR

    • hatimde indirsen, kendine özgüven sağlayıcı yaşam tarzı bulmayınca nafile. O kadar çok tanıdığım varki, neredeyse 7/24 ibadet içindeler ama daha da boğulup şizofreniye kayıyor.

  1. psikolojik hastaların çoğu manevi varlık veya etkilerden kaynaklanır. doktorlar bunları tespit edemedikleri için direk beyni mahveden antideprasanları veriyorlar. bazı cahillerde bunlar boş iş şarlatan filan der. ben kendi şahsıma bu tür çok hastanın iyileşmesine vesile oldum. bir tanesi konya selçuk ün. çalışıyordu, yoldaki çimleri yiyordu. aylarımı aldı ama düzeldi. hatta ankaradan bir psikolog bile vardı hastalarım arasında oda düzeldi 🙂 vs… bir sürü örneği var. bazıları burdan şarlatan ıvır zıvır diyecek. deyin, benim için daha iyi, öbür tarafta günahlarımı birilerine yüklemem lazım ki, cennete rahat gideyim biiznillah.

    • Ben bizzat hastalıklıkla 10 sene yaşadım. Çok mürekkepli sular içtim senin manevi varlık falan hikayesi safsata. Şu an çok iyiyim ve sosyalleşerek gerçekleşti. Şu an çalıştığım yerde tamamen psikiyatri hastalarına yönelik ve her türlü dini vs. vecibeleri yerine fazla fazla getiriyorlar. Hiçbiri iyileşmedi ve iyileşmediği gibi daha kötü duruma geldiler. Ve baktım benim gibi birkaç kişi var çok daha iyi durumda olan ve maneviyatla falan uzakta yakından alakası yok adamların. Siz herşeyi Allah’a, dine vs. bağlamışsınız, diğerleri ilaç endüstrisine bağlanmış. Gözümle görmesem, yaşamasam, şahit olmasam acaba doğru mu derim söylediklerinize. Özgüvenden ve hareketten öte depresyona derman yok.

      • arkadaşım, dini vecibeler rahatlamada bir noktaya kadar taşır. aşırı bilinçsiz okuma yapmak sıkıntıları artırır. ayrıca bir şey doğru yapıldığında fayda verdiği gibi yanlış yapıldığında zarar verir. bu yüzden çevrendekilerin düzelmemesi hatta dahada kötü olması normal. ayrıca o gittiğiniz kişilerin inan bana 10 kişiden 9’nun birşey bildiği yaptığı yok. bu yüzden inancınızın kaybolması normal. yeminle söylüyorum, vallahi billahi sadece benim iyileşmesine vesile olduğum yüzlerce hasta oldu. bunların içinde imam, hoca, öğretmen psikolog profesör doktor vs.. her konumdan mevkiden yaştan insanlar var. hepsi değil, ama çoğu memnun kaldı ve ileride başka işleri için aradılar yada çevre akraba vs.. başka hastaları yönlendirdiler. Bu bir ilimdir, ilme malik olursan faydan olur. boşuna yarım doktor candan yarım hoca imandan eder demişler. siz tamını bulamamışsınız. Allah doğru vesilelerle doğru insanlar karşılaştırsın sizi.

        • Aynen. @wiaduke kisisi sadece dine karsi gelmek icin karsi geliyor. Yani entel gorunecegim diye yirtiniyor ama aslinda ahmak gorunuyor. Maneviyat, arkadas, aile, es,… gibi kimselerin ve yapilan aktivitelerin hepsi bizi depresyondan uzak tutan seyler.

  2. Kimyevik ilac kullanmak her zaman zararlidir. En iyi ilac arkadas edinmek ve dertlerimizi paylasmak, onlarla eglenceye gitmek, onlarla kavga etmek, sonra onlarla barismak,… Arkadas edinin. Bu tur ilaclari kullanmayalim.

  3. Hortlama olacak ama 🙂
    Yaşamadan şunla herşey çözülür diyenlere o sıkıntıları çeksinler kendi yöntemleri ile çözsünler sonra akıl versinler. Belki çoğu psikolojik rahatsılığın arkadasında fiziksel bir sebep var. Zaten beyin biyo kimyasalların bozulması diye tanımlanır psikolojik rahatsızlıklar. beyin çok karmaşık olduğu için tıp oraya kadar çıkamadı ki sebebinin bulsun bulamadığı ya da bulmadığı için baskılayacı ilaçlar ile geçicide olsa çözüm üretiyor. Çözüm sadece ne ilaç ne de manevi destekler ikisi bir yürütürmeli.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version