Bilgisayarların en göz önünde bulunan parçaları olan monitörler, göze hem teknik açıdan, hem de tasarım açısından hoş görünmesi gerekir. Sürekli olarak baktığı bir şeyin, kötü görünmesini kimsenin istemeyeceği kanısındayız. Aynı şekilde kalitesi bir görüntü sunması, monitörün değerini büyük oranda etkiler. AOC’un şimdi inceleyeceğimiz modeli de, hoş tasarımının yanısıra geniş bir çalışma alanı sunmayı vaat ediyor.
AOC monitöre ilk baktığımızda göze çarpan özelliği, siyah ve beyazdan oluşan dış tasarımı. Ekranın çerçevesinde siyah renk hakimken, ayak kısmı beyaz renkte bırakılarak hoş bir görüntü kazanması amaçlanmış. Aslına bakarsanız başarılı olduğunu söyleyebilirim. Zira benim hoşuma gitti.
{pagebreak::2}
Ürünün ayak kısmı, aynı zamanda ekranın LED panel haricindeki aksamını içerisinde barındırıyor. Geri kalan tüm aksamın ayak kısmında olması, ekranın çerçeve kısmının son derece ince olması sonucunu beraberinde getirmiş. Çerçevenin kalınlığı, sadece 1.29 santim. Fakat bu durum, masanın üzerinde kapladığı alanın daha çok olmasına da sebep oluyor. Şöyle ki, normalde ayaktan daha ince olan LED panelin arka tarafına konumlandırılan kablolar, bu monitörde ayağın arka tarafına konumlandırılmış. Durum bu olunca, ayak kısmının üzerine bir de kabloların kıvrılma mesafesi ekleniyor. HDMI bağlantısı kurduğumuzda bu mesefa minimal düzeydeyken, VGA kablo bağlanması halinde kafadan 4 – 5 santim daha ekleniyor. Böylece monitörün arkasının temiz olmasının da bir anlamı kalmıyor.
Ayak bölümün bir diğer dikkat çeken ayrıntısı, ekranı arkaya doğru yatırmaya izin veren bir yapıda olması. Öne ve arkaya doğru eğilebilen bu mekanizma, ekranı istediğiniz açıya çevirmenize olanak sağlıyor. Yalnız bunda da sıkıntı olmadığını söylersek, yalan söylemiş oluruz. Monitörü üst tarafından tutup arkaya doğru eğmeye kalkarsanız, sanki elinizde kalacakmış gibi bir izlenim bırakıyor. Ayak ile ekran bölümünün birleşim noktasında yer alan kapak, bu eğme işlemini yaparken yerinden çıkabiliyor. Yine itme – çekme esnasında panelin en alt tarafındaki renklerin değişime uğraması, ürünün aslında bu şekilde zorlanmaması gerektiğini gösterir nitelikte. Bahsi geçen bağlantının, şu anki halinden çok daha sağlam olması gerektiği kanısındayım açıkçası.
{pagebreak::3}
AOC E2343F2 model monitörün ayar tuşları da ayağın ön tarafına konumlandırılmış. Dokunmatik yapıdaki bu tuşların altında yer alan aydınlatmalar, elinizi yaklaştırdığınız anda yanmaya başlıyor. Bu tuşların, aydınlatma ile beraber hoş bir görüntü oluşturduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Menülere göz attığımızda ise, vasatın altında bir tasarım ile karşılaşıyoruz. Bir monitör için hazırlanan menülerdeki ikonlarda Anti Aliasing kullanılmamasına anlam veremedim doğrusu…
Ayağın marifetleri saymakla bitmiyor. Alt yüzeyde bulunan VESA vida bağlantıları sayesinde ürünü, duvara monte edebiliyorsunuz. Tabi bu durumda ayak, direk olarak duvara yapışık oluyor.
{pagebreak::4}
1920 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip olan ekran, 50.000.000:1 dinamik kontrast oranı sunuyor. Kontrast oranından da anlayacağınız gibi ürün, LED aydınlatmalı. LED aydınlatma, aynı zamanda düşük güç tüketimini de beraberinde getiriyor. AOC E2343F2 monitör, maksimum 28 watt güç tüketiyor. Ürünün tepki süresi ise 2 ms. Bu tepki süresi, özellikle futbol oyunlarında daha iyi görüntü elde etmenizi sağlayacaktır.
Arka panele baktığımızda 2 tane HDMI ve 1 tane VGA çıkışıyla karşılaşıyoruz. DVI bağlantı ise maalesef bu monitörde yer almıyor. Ürünün görüntü kalitesinin oldukça iyi olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Ürünün KDV dahil 633 liralık fiyatı, ortalama bir 23 inç monitöre göre biraz yüksek. Ayağın alt tarafına konumlandırılmış olan VESA bağlantısının, bunda bir payı olduğunu düşünüyorum. Monitörünü duvara asmayı düşünen kullanıcıların ilgisini çekebilir.
{pagebreak::5}
AOC E2343F2
Monitör
Panel tipi: LED aydınlatmalı
Ekran boyutu: 23 inç
Ekran çözünürlüğü: 1920 x 1080
Tepki süresi: 2 ms
Kontrast oranı: 50.000.000:1
Çıkışlar: HDMI x 2, VGA
Güç tüketimi: Maksimum 28
Bilgi için: AOC
Telefon: 0216 528 6172
:: Duvara asılabilme, bir monitör alırken ne kadar aradığınız bir kriter?
aoc kaliteli monitörler üretiyor ve fiyatı da uygun tutuyor. zamanında şimdiki dev olarak tabir edilen firmala panel üretiyorlarken kimsde aoc adını bilmiyordu. umarım bu fiyat ve kalite politikasıyla yollarına devam ederler.
Ayak bölümün bir diğer dikkat çeken ayrıntısı, ekranı arkaya doğru yatırmaya izin veren bir yapıda olması. Öne ve arkaya doğru eğilebilen bumekanizma, ekranı istediğiniz açıya çevirmenize olanak sağlıyor. Yalnız bunda da sıkıntı olmadığını söylersek, yalan söylemiş oluruz. Monitörü üst tarafından tutup arkaya doğru eğmeye kalkarsanız, sanki elinizde kalacakmış gibi bir izlenim bırakıyor. Ayak ile ekran bölümünün birleşim noktasında yer alan kapak, bu eğme işlemini yaparken yerinden çıkabiliyor. Yine itme – çekme esnasında panelin en alt tarafındakirenklerin değişime uğraması, ürünün aslında bu şekilde zorlanmaması gerektiğini gösterir nitelikte. Bahsi geçen bağlantının, şu anki halinden çok daha sağlam olması gerektiği kanısındayım açıkçası.
Ekranı ileri geri hareket ettirmek için, ayağın altındaki metal düğmeye basıp, ileri geri hareket ettirmek yeterli. Zorlamaya gerek yok. Biraz zahmetli o kadar…
@Frostban3
600 küsür fiyat çok pahalı.HDMI baglantıları yuzunden sanırım.2 tane HDMI koycaklarına 1 tane koyup yanınada DVI girişi koysalardı.Bu monitör firmaları çok saçma işler yapıyorlar.Çok kalıtelı 1.sınıf monitörlerde VGA girişindnen başka giriş yok.Sonra aynı modelin VGA ve DVI girişlisini çıkartıp 100-200 lira fazlaya satıyorlar.Şöyle 4-4’lük VGA DVI HDMI girişi olan led uygun fiyata ve kaliteli bir monitör yok piyasada.Çok ciddi bir açık bu.
430 tL 12 taksitLe aLdım aynısını
Edit : bende ki e2342FS 23"
Açık değil. Strateji. Ben firmaların yerinde olsam aynısını yapardım.
İşte bu bence yanlış bir strateji.Hepsinden ufak ufak olacağına tam teşekküllü uygun fiyata bir ürün çıkartıp Dünya çapında milyonlarca satılması daha mantıklı bence.Aynen APPLE gibi.Nokia’nın Samsung’un 50-60 modeli varken Apple tek bir ürünle piyasada ve hepsini geride bırakıyor.Milyonlarca adetlik satış rakamlarına ulaşıyor.Bence monitör firmalarının stratejistleri bu işten hiç anlamıyor Beni alsınlar işe
Ben de AOC markasını tercih etmiştim yeni sistem toplarken. 2240Vwa
AOC 2434PW almıştım 430 liraya. hdmi falan on nümero 🙂
ne bu inceleme mi şimdi?
teknik özelliklerini ve tipini ağdalı bir dille yazmışsınız.
Nerde renk kalitesi, derinliği, siyah beyaz oranları, 1080p performansı.
görüntü kalitesi?
Menüde olması beklenen anti-aliasing değerleri hesaplanan bir değil, şeffaflığı giderek artan bir resim maske olarak uygulanması ile yapılıyor. Olması zor olmayan bir şey yani olmamasının eksiklik olarak belirtilmesini anlıyorum 😉
Görüntü, 1920*1080 pikselde panele tam oturmuyor. OSD ayarlarında bununla ilgili menü de pasif. Bu ayarı nasıl yapabiliriz?