WWDC 2015 geliştirici konferansında, Apple CEO’su Tim Cook, 6 yıldır aktif kullanım dönemi kapsamında olan App Store’un, şimdiye kadar 100 milyar uygulama indirme barajını aştığını açıklamıştı. Bu açıklama ile iOS’un ve App Store’un gücünü gösteren Cook, istemeden de olsa Android tarafındaki Google Play Store’a atıfta bulunmuş olmuştu. Son gelen analizlere göre ise bu istemsiz atıf, ciddi anlamda gerçeklik taşıyor.

:: iPhone 6s fiyatı belli oldu. İşte iPhone 6s fiyatı ne kadar olacak sorusunun cevabı!

App Store uygulamaları en çok iPhone için yayınlanıyor!

İçinde bulunduğumuz Temmuz 2015 ayı kapsamında, App Store içerisinde 2,3 milyonu aşkın uygulama bulunuyor. Bu uygulamaların yaklaşık 1 milyonu ise iPhone odaklı hazırlanmış uygulamalardan meydana geliyor. Bu miktarı 500,000’e yaklaşan değeri ile iPad uygulamaları takip ediyor. Ayrıca bu toplam uygulama miktarları arasında, Mac için hazırlanan uygulamalarda yer alıyor.

15-07/17/news_inside-app-store-ve-goog-play-store-karsilastirmasi-2.jpg

Google’ın önderliğinde gelişim gösteren Android cihazlar için Google Play Store kapsamında ise yine benzer şekilde 1,6 milyon mobil uygulama bulunuyor. Mobil uygulama bazındaki miktar olarak arada benzer bir sayı ortaya çıksa da uygulamaların derecelendirmesi noktasında Google Play Store, App Store’un bir hayli gerisinde kalıyor.

:: Samsung Galaxy Note 5 ve Galaxy S6 Edge Plus satış için hazırlanıyor!

Apple App Store – Google Play Store

Özetle belirtmek gerekirse; gerek App Store gerekse de Google Play Store kapsamındaki uygulamalar, belirli ölçülere tabii tutularak kategorize ediliyor. Bu kategoriler düşük nitelikli, normal nitelikli ve nitelikli olarak ayrıştırılıyor. İşte asıl olarak Google Play Store ve App Store farklı bu noktada kendini bariz olarak belli ediyor.

15-07/17/news_inside-app-store-ve-goog-play-store-karsilastirmasi.jpg

Google Play Store uygulamaları daha niteliksiz kalıyor!

Yayınlanan son verilere göre(16 Temmuz 2015) Google Play Store içerisinde yer alan 1,6 milyonu aşkın uygulamaların %15’e yaklaşan kesimi, düşük nitelikte uygulamalardan oluşuyor. Durumun böyle olması da Google Play Store’un, Apple App Store’un geride kalmasının sebebi oluyor. Zira App Store kapsamındaki uygulamaların derecelendirmeleri bazında düşük nitelikteki uygulamaların yüzdesi daha aşağılarda kalıyor.

Google Play Store, bu istatistiklerin ışığında büyüme kaydederken, anlaşılan o ki aynı büyümeyi nitelikli uygulamaların yüzdesi anlamında gösteremiyor. App Store kapsamında ise daha sıkı yürütülen uygulama onayları neticesinde, daha nitelikli uygulamaların yüzdesi büyük ölçüde yukarıda kalıyor.

:: App Store ve Google Play Store hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce uygulama mağazası iOS ve Android tercihlerinde önemli mi? Sizce App Store mu yoksa Google Play Store mu?