Apple, yapay zekayı sesli kitaplara getiriyor. Şirketin popüler e-kitap programı Apple Books, yapay zeka ile ses sentezleme modelini kullanarak birçok kitabı sesli hale getirmeyi planlıyor. Teknoloji devi, mağazasında bulunan sesli kitap sayısını artırmak için yapay zekadan destek alacak.
Apple, yapay zeka ile her kitabı sesli kitaba dönüştürecek
Apple’ın açıklamasına göre Apple Books’ta kitap yayınlayan bağımsız yazarlar ve yayıncılar, projelerini artık çok daha kolay şekilde sesli kitap haline getirebilecek. Şirket, yapay zeka ses sentezleme modeli aracılığıyla yazılı kitapların sesli forma dönüştürülmesine ve Apple Books Store’da sunulmasına izin verecek.
Yapay zeka anlatımı özellikle maddi zorluklar yaşan küçük bağımsız yazarlara hitap ediyor. Yapay zeka ile oluşturulmuş sesli kitaplarda “Apple Books Tarafından Anlatılmıştır” ifadesi yer alacak. Bu sayede ses sanatçıları ile yapay zekanın anlatımı arasındaki fark belli olacak.
Apple, mart ayında 5 yeni bilgisayar tanıtacak!
Yeni gelen bilgilere göre Apple, yeni bilgisayar modellerini mart ayında düzenleyeceği bir etkinlik ile tanıtacak.Apple’ın açıklamasına göre yapay zeka desteği şimdilik yalnızca belirli kategorilerde mevcut ve her birine belirli yapay zeka sesi sunuluyor. Örneğin, kurgu ve aşk kitapları “Madison” ve “Jackson” tarafından anlatılırken, kişisel gelişim kitapları “Helena” ve “Mitchell” asistanları tarafından anlatılıyor.
Yapay zeka anlatımlı bir sesli kitap desteği yazarların isteğine bağlı tutulacak. Yazarlar ayrıca ses sanatçısı destekli bir sürüm veya başka bir dağıtımcı ile çalışma hakkına sahip olacak.
Bu desteğin şimdilik sadece İngilizce sesli kitaplar için geçerli olduğunu belirtmek gerekiyor. Kitaplar, İngilizce yazılmış olmasa bile, İngilizce desteğine yer vermeli. Türkçe veya diğer dillerin yapay zeka ses desteği kazanacağı ise belirsiz.
Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Apple ibooks noktasında Türkiye’ye birçok özelliği açmıyor hatta kütüphanede kullanım klavuzları dışında Türkçe kitap yok
Sesli kitaplarda bana en ilginç gelen yapay zekanın Adile Naşit’in sesini taklid ederek masal okumasıdır.
Düşündüğüm tek şey, canım ülkemde, bu metni yazdığınız tarzla devam edilirse -ki bu sadece bu metne özel bir durum değil- artık Türkçe metin okumaktan tiksinir hale geleceğiz!!! Anlamsız ve gereksiz, neredeyse her paragrafta tekrar tekrar aynı şeyin yazılması insanın zekasına hakaretten öte, kitleleri aptallaştırmaya yönelik bilinçli bir hareket değilse şayet yazarın cehaleti ve dil bilmezliği ile belki tarif edilebilir. Ama şayet böylesi bir cehalet varsa bu tiplere neden yazı yazdırılır???