Haberler

    Apple Çin RAM’lerini Test Etmeye Başladı

    Apple'ın Çinli üretici CXMT'nin RAM çiplerini test ettiği bildiriliyor. Şirket, bu çiplerin sadece Çin pazarındaki cihazlarda kullanılacağını öngörüyor.
    apple

    Teknoloji devi Apple, kısa süre önce ortaya çıkan raporlara göre Çinli üretici ChangXin Memory Technologies (CXMT) tarafından üretilen DRAM çiplerini aktif olarak test etmeye başladı. Şirketin, tedarik zincirini çeşitlendirme ve devam eden RAM krizi ile başa çıkma stratejisi kapsamında bu adımı attığı belirtiliyor.

    Söz konusu test süreci, özellikle ABD hükümetinin yaptırım listesinde bulunan Çinli firmalarla yapılan iş birlikleri nedeniyle dikkatleri üzerine çekiyor. Apple’ın bu çiplerin kullanımını sadece Çin pazarında satılacak cihazlarla sınırlandırmayı planladığı ve böylece olası siyasi tepkileri minimize etmeyi hedeflediği ifade ediliyor.

    • Apple, tedarik zinciri stratejisi kapsamında Çinli üretici CXMT’nin DRAM çiplerini test ediyor.
    • Şirket, bu çiplerin yalnızca Çin pazarındaki cihazlarda kullanılacağını belirtiyor.
    • ABD’nin yaptırım listesindeki şirketlerle iş birliği yapılması, siyasi tartışmaları beraberinde getiriyor.
    • Küresel ölçekteki RAM arz krizi, üreticileri yeni tedarik kaynakları aramaya zorluyor.

    Apple’ın Çinli tedarikçilerle yakınlaşması, küresel teknoloji piyasasındaki dengeleri değiştirebilir.

    Siyasi Riskler ve Ticari Stratejiler Değerlendiriliyor

    ABD yönetimi tarafından askeri bağlantıları gerekçesiyle yaptırım listesine alınan CXMT ve YMTC gibi şirketler, teknoloji dünyasında hassas bir konumda bulunuyor. Apple’ın bu firmalarla çalışması yasal bir yasak teşkil etmese de, şirketin marka imajı ve uluslararası ilişkileri açısından risk taşıdığı değerlendiriliyor.

    Analistler, Apple’ın bu stratejiyi yalnızca Çin içinde satılacak ürünler için uygulayarak, hem yerel pazardaki rekabet gücünü korumayı hem de Trump yönetimi ile yaşanabilecek olası bir gerilimi yönetmeyi amaçladığını düşünüyor.

    Cupertino merkezli dev şirket, aslında uzun süredir Çinli bellek üreticilerini yakından takip ediyor. Şirketin 2022 yılından bu yana YMTC’nin NAND çiplerini değerlendirdiği biliniyor. Bu durum, Apple’ın sadece anlık bir kriz yönetimi değil, uzun vadeli bir tedarik zinciri dönüşümü planladığını gösteriyor.

    Yapay Zeka Veri Merkezleri Arzı Kısıtlıyor

    Günümüzde yaşanan RAM tedarik sorunlarının merkezinde, yapay zeka veri merkezlerinin hızla büyüyen donanım ihtiyaçları yer alıyor.

    Yüksek performanslı çiplerin büyük bir kısmı bu veri merkezleri tarafından tüketilirken, tüketici elektroniği üreten şirketler ciddi bir arz darboğazı ile karşı karşıya kalıyor. Apple, bu kısıtlı kaynaklara bağımlı kalmamak adına Çin pazarındaki yerel üreticilerin kapasitesini kullanmayı bir çıkış yolu olarak görüyor.

    Sektördeki arz krizi, teknoloji şirketlerini tedarik kaynaklarını çeşitlendirmeye zorluyor.

    Gelecekteki Adımlar Belirsizliğini Koruyor

    Apple’ın Çinli RAM üreticileriyle olan bu hamlesinin kalıcı bir ortaklığa dönüşüp dönüşmeyeceği ise şimdilik belirsizliğini koruyor. ABD’nin teknoloji ihracatı ve tedarik zinciri konusundaki katı tutumu, Apple’ın atacağı her adımın dikkatle izlenmesine neden oluyor. Önümüzdeki aylarda açıklanacak yeni nesil cihazların bellek teknolojileri ve üretim süreçleri, bu stratejik değişikliğin sonuçlarını gözler önüne serecek. Apple’ın bu hamlesi, teknoloji sektöründeki küresel rekabetin geleceği açısından kritik bir dönüm noktası olabilir.

    Sizce Apple’ın yaptırım listesindeki Çinli şirketlerden parça tedarik etmesi doğru bir strateji mi, yoksa bu karar şirketin itibarını zedeleyebilir mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşın.

    Henüz yorum yok İlk Yorumu Yaz
    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    Yorum Yaz