Apple, 14 Eylül‘de yeni iPhone ailesinin tanıtımını gerçekleştirdi. 17 Eylül‘den itibaren ön satışa açılan akıllı telefonların satışı 24 Eylül‘de başladı. Ancak Bloomberg’in haberine göre şirket, çip krizi nedeniyle iPhone 13‘lerin üretiminde beklenenin altında kalacak.
Başlangıçta Apple, 2021‘in sonuna kadar 90 milyon adet yeni iPhone üretmeyi planlıyordu. Ancak Broadcom ve Texas Instruments’tan gelen çiplerde yaşanan tedarik sorunları nedeniyle şirketin bu sayıyı 10 milyon adet yani yaklaşık yüzde 11 oranında azalttığı söyleniyor.
Apple, çip krizi olabileceğine dair uyarılmıştı!
Apple’ın yeni modelleri iPhone 13 ve iPhone 13 Pro‘da bulunan A15 Bionic işlemcileri için çipleri TSMC üretiyor. Ancak telefonun içerisinde çip tabanlı pek çok bileşen bulunuyor. Bu duruma örnek olarak, ekran güç yönetimi, Face ID‘nin lazer sensörü , USB bağlantısı ve kablosuz şarj gibi pek çok özellik, kendine has çipler tarafından kontrol ediliyor.
Apple’ın CEO’su Tim Cook daha önce, şirketin üçüncü çeyrekte çip talebine karşılık bulamayacağı konusunda uyarılarda bulundu. Ardından yaptığı açıklamada “Hangi koşul altında olursak olalım, elimizden gelenin en iyisini yaparak sorunlarla başa çıkacağız” dedi.
Şirketler, krizin önüne geçmek için kolları sıvadı
Apple gibi pazarı domine eden bir şirket bile tüm çabalarına ve tedarikçilerle artan olumlu ilişkilerine rağmen bu problemi yaşayabiliyor. Görünen o ki dünya genelinde yaşanan bu çip krizi yakın zamanda sona ermeyecek. Covid-19’un yayılmasıyla birlikte başlayan bu problem, yalnızca akıllı telefon değil, bilgisayardan otomobile kadar pek çok sektörü etkilemiş durumda.
Yaşanan bu krizin bir an önce son bulmasını isteyen şirketlerden bazıları birlikte çalışma kararı aldı. Örneğin birkaç gün önce dünyanın en büyük çip üreticilerinden TSMC ile Sony arasında bir anlaşma sağlandı. Sony’nin görüntü sensörü üretim tesislerinin yakınına kurulacak fabrikada TSMC’nin kontrolünde çip üretimi yapılacağı söyleniyor.
Açılacak yeni fabrikada, kamera ve arabalar başta olmak üzere pek çok sektörü desteklemek için çip üretimi yapılacak. Üstelik orta çalışma fikrine sıcak bakan Toyota Group bünyesinde bulunan Denso gibi şirketlerin de projeye katılmak için Sony ve TSMC ile görüşmelere başladığı söyleniyor. Umuyoruz ki, bu tip ortak çalışma faaliyetleri sayesinde, 2024 yılına kadar süreceği tahmin edilen çip üretim ve tedarik krizi, yakın gelecekte çözüme kavuşur.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda belirtmeyi ve maskelerinizi takmayı unutmayın!