1976‘dan bu yana varlığını sürdüren Apple, tüketici elektroniği alanında en başarılı firmalardan biri olarak gösteriliyor. Özellikle son dönemde gelirinin büyük bir kesimini oluşturan iPhone ve iPad ile oldukça fazla gündeme gelen firmanın, çalışanları için uyguladığı eğitim programına dair birkaç ufak detay sızdı.
Steve Jobs’ın fikriydi
Steve Jobs tarafından kurulan ve çalışanları eğitmek, firmanın düşünce yapısını en iyi biçimde diğer kişilere aktarmak için çalışmalarda bulunan Apple Üniversitesi, oldukça farklı bir kurum. Çünkü dünya üzerinde hiçbir firmada böyle bir eğitim sistemi bulunmamakta.
3 çalışan sızdırdı
Zorunlu olmayan bu eğitim programı New York Times‘a röportaj veren üç kişinin bazı detayları aktarmasıyla, ilk defa basına sızmış oldu. Yale, Harvard, MIT üniversitelerinden eğitim görevlilerinin yanı sıra Pixar‘dan alanında uzman kişilerin ders verdiği bir diğer detay. Ancak Apple’ın geçmişte hangi firmaları ne amaçla satın aldığının ve nasıl kullanıldığının derslere konu olması oldukça şaşırtıcı bir bilgi. Tabii firmanın geçmişte aldığı kararları da anlatıp, düşünce yapısının çalışanlara aşılandığının altını çizmek gerek.
Tasarım ve Picasso
Ayrıca üniversite Apple’ın bugünlere gelmesinde önemli rol oynayan ‘tasarım felsefesi’ üzerinde de oldukça fazla duruyor. Öğrencilerden birinin ‘Picasso’nun 1945 yılında yaptığı Boğa tablosu üzerinden Apple’ın tasarımlarında uyguladığı sadelik anlatılmaya çalışılıyor.’ demesi büyük yankı uyandırdı.
Ürünlerin kullanıcıya ulaşmasına kadar oldukça farklı üretim, eğitim ve araştırma teknikleri uygulayan Apple, anlaşılan firma geleneğini veya düşüncesini yıllar boyu korumak için özenle çalışıyor.
:: Apple’ın tasarımları hoşunuza gidiyor mu?
başarının ve farklı bir şirket olmak böyle oluyormuş demekki.
Firmanin egitim programi ne? Sizdi dediniz herhangibir bilgi goremedim. Bir de egitim programini yayinlasaniz fena olmayacak. Tam da basliga uygun olacak.
Adamlar en mantiklisini yapiyor calisanini insan kendi egitir bizde biliyorsan girersin bilmiyorsan cikarsin bilende asla kendini gelistirmez zaten sirkette ihtiyac duymaz