Apple‘ın pek çok teknoloji şirketiyle arası açık. Patent davalarıyla adını sık duyduğumuz Apple, çevreyle de pek iyi anlaştığını söyleyemeyiz. Firma geçtiğimiz aylarda çevreci örgütler ve derneklerle sıkıntı yaşamıştı. Apple’ın yeni yaptırdığı veri merkezlerinde yenilenebilir enerji kullanmadığı için tepki çekmişti. Tabi bu tepkilere karşı Apple cephesi geri adım atmıştı.

Teknolojik ürünlerin geri dönüşümü oldukça önemli bir konu. Yenilenebilir elektronik ürünler için standart belirleyen bir kurum olan EPEAT, Apple’ın gruptan ayrılma kararı aldığını dünya kamuoyuna duyurdu. Apple’ın 39 tane masaüstü, dizüstü ve monitör modelleri yenilenebilir ürünler listesinden çıkarıldı.

Peki EPEAT Standardı Nedir?

EPEAT standardının amacı ürünlerin kolayca parçalanabilecek şekilde üretilmesi. Çevreye zararlı etkisi olan batarya gibi bileşenlerin hemencicik ayrılabilecek yapıda olması ve böylece kolayca ortadan kaldırılması temeline dayalı. Fakat Apple’ın yeni MacBook Air modellerindeki batarya, alüminyum kasaya yapışmış durumda. Bataryayı ayırmaya çalışmak, batarya içerisindeki zehirli maddelerin açığa çıkmasını hızlandırıyor. Oldukça risk taşıyan bir hareket olarak görülüyor. Apple’ın yeni ürünlerinde geri dönüşüm olamayacak şekilde tasarım gerçekleştirmesi, çevreci gruplar tarafından epey tepkiyle karşılanacak.

:: Apple neden böyle bir karar almış olabilir?