Apple, WWDC 2016 Etkinliği’nde iOS 10, tvOS 10, macOS(OS X), WatchOS, Apple Music’in yenilenen sürümünü tanıtmıştı.

Apple’ın etkinlik kapsamında dikkat çektiği bir diğer konu ise, “Güvenlik politikası” oldu. 

Apple’ın Yazılım Mühendisliği Kıdemli Başkanı Craig Federighi, şirketin güvenlik politikasında değişikliğe giderek, “İstatistik tekniği” adlı sistemi cihazlarına bütünleştirebileceklerini açıkladı.

Apple güvenlik sistemi değişiyor

Kullanıcıların özel verilerini koruma altına almaya odaklanan Apple’ın yeni güvenlik sistemi, kitle-kaynak öğrenme yöntemini uygulamayı hedefleyecek.

Apple’ın kullanıcıların hesaplarını kişiselleştirme, gizli hale getirme tercihleri, Federighi’nin konuşmasına dikkat çeken başlıklardı.

Teknoloji şirketleri tarafından gerçekleştirilen büyük veri analizleri kullanıcıların veri  “uçtan uca şifreleme” sistemini cihazlarında kullanabilmelerine olanak tanımıştı.

Kullanıcıların gizlilik konusundaki değişen tercihlerinin kendilerini, diferansiyel bir güvenlik ihtiyacına sürüklediğini belirten Federighi, yapacakları çalışmaların bu yönde olacağını ifade etti.

16-06/15/539933246.jpg

Diferansiyel gizliliğin, istatistik alanında işlev göreceğini dile getiren Federighi, kendilerinin güvenlik alanında oluşabilecek olası açıklarda bu istatistiki verileri göz önüne alarak harekete geçeceklerini kaydetti.

Diferansiyel gizlilik yönteminin mucidi Microsoft Research çalışanlarından Cynthia Dwork, bu çalışmanın herhangi bir kullanıcının kendi verilerini koruma noktasında kendi seçeceği bir tercih olmadığını, çözümün bağımsız bir koruma sistemi sunduğunu bildirdi.

Apple, bu bağlamda özel bir diferansiyel algoritması, analistlerin eğilimlerini toplamak amacıyla büyük veri setleri oluşturacak. Şirket aynı zamanda söz konusu işlemleri gerçekleştirirken, kullanıcıların verilerine herhangi bir müdahalede bulunulmayacağını belirtiyor.

16-06/15/aaron-roth-apple.png

Engadget’da yer alan habere göre, Apple’ın bu çalışmasına ilk olarak macOS ile başlayacağı, gelecek süreçte diğer işletim sistemlerine de uyarlanacak.

Google ise, birkaç yıldır RAPPOR(Randomize Araya Toplanabilir Gizlilik Koruma Ordinal Yanıtı) adındaki güvenlik sistemini kullanıyor durumda.

Chrome üzerinden kullanıcıların verilerini diferansiyel güvenlikle koruma altına alan şirket, olası güvenlik açıklarının önüne geçiyor.

Apple’ın söz konusu sistemi ne zaman işletim sistemlerine getireceği merak konusu. Güvenlik açıklarının gündemde olduğu bir dönemde şirketin attığı adımın önem teşkil ettiğini söyleyebiliriz.

:: Apple’ın cihazlarına getirmeyi planladığı yeni güvenlik sistemi hakkında ne düşünüyorsunuz?