Reklam

Apple II’nin Kaynak Kodları Paylaşıldı!

9
Reklam

Apple’ın ilk kitlesel cihazlarından biri olan Apple II’nin işletim sistemi kaynak kodları paylaşıldı. The Computer History Museum (Bilgisayar Tarihi Müzesi) ve DigiBarn Computer Museum işbirliği ile yapılan paylaşım, hala işletim sisteminin haklarına sahip olan Apple’ın onayı ile gerçekleşti.

1977 yılında üretilen Apple II, çağına göre birçok gelişmiş özelliği kullanıcılara sunuyordu. BASIC programlama dili tabanlı bilgisayarda harici monitör uyumluluğu ve çeşitli giriş modları yer alıyordu. Buna karşın, Apple II’de disk sürücüsü yer almaması, programların ve verilerin kasette saklanması zorunluluğunu getirmekteydi.

Reklam

Apple’ın kurucularından Steve Wozniak, 1977’de Apple II için floopy disk kontrolörü geliştirse de; cihaz, programlara ve verilere erişip organize edecek bir işletim sistemine sahip değildi. Apple’ın efsanevi ismi Steve Jobs, 1978 yılında Bob Shepardson ile 13.000 dolar karşılığında anlaşarak Apple II için bir dosya yöneticisi geliştirilmesini sağladı.

1978 yılında 3.2 sürümü yayınlanan Apple II Disk İşletim Sistemi’nin kaynak kodları şimdi ticari olmayan amaçlar için kullanıma sunuluyor. The Computer Museum üzerinden indirilebilen kaynak kodlarının yanı sıra şemalar, iş anlaşmaları ve çeşitli belgelere DigiBarn Computer Museum’dan ulaşılabiliyor. Kaynak kodlarına buradan, ek içeriklere ise buradan ulaşabilirsiniz.

:: Eski işletim sistemleri ve yazılımlar ilginizi çekiyor mu?

 

9 Yorum

  1. The Computer Museum ifadesini internetten aramak için kopyalamaya çalışırken link’in orada olduğunu farkettim. Link mevcut yazıda sadece renk sorunludur.

  2. geçmiş aradan 40 sene 8086 mimarisinde yazılmış assembly kodları, anca üzerine kahve felan dökülmüş yada not felan alışmışsa değerli olabilir. yoksa çöp

  3. ZİYARETÇİ
    14.11.2013 11:58
    la o külüstürün kodunu versen nolur vermesen nolurr

    O külüstür dediğin cihaz olmasaydı şu anda evinde kullandığın kişisel bilgisayarların ilk atılımı daha geç yapılacaktı, belki de hiç yapılmayacaktı. Asıl insanlık için önemli adımlar bu küçük cesaretli girişimler. Sonunda büyük şirketler getiriyor işte.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version