Apple gibi birçok üreticiye işlemci tedarik eden TSMC, bir diğer üretici GlobalFoundries tarafından bir süre önce dava edilmişti. TSMC’nin GlobalFoundries’e ait olan 16 patenti kulandığı iddia edilen davada, Apple ve Google gibi sanıklar da ye alıyordu. Dava sonucunda TSMC haksız çıkarsa Apple’ın mobil cihazları ve Snapdragon işlemcilere sahip Android telefonların ABD’ye girişi yasaklanacaktı. Şimdi de TSMC GlobalFoundries‘ten intikam alma hazırlığında!
Huawei’den işlemci adına dünyada bir ilk: Kirin A1
İşlemcileri ile kendisinden övgüyle söz ettiren Huawei'den tarihi bir hamle geldi. Bir akıllı telefon işlemcisinden çok daha fazlası olan Kirin A1, özellikleri ile adeta şaşırtıyor!TSMC GlobalFoundries’e karşı gelecek!
TSMC; ABD, Almanya ve Singapur’da GlobalFoundries’e karşı dava açtığını ve bu kuruluşun 25 TSMC patentini ihlal ettiğini bildirdi. TSMC, yalnızca GlobalFoundries’in rahatsız edici çipler üretip satmasını engellemek için bir önlem almakla kalmayıp, aynı zamanda “GlobalFoundries’in maddi zarara uğramasını” istiyor.
GlobalFoundries’in TSMC’nin patentlerini ihlal ettiği iddia edilen çipler, 40nm, 28nm, 22nm, 14nm ve 12nm üretim süreçleriyle üretiliyordu. Bu rakamlar her çipte bulunan transistör sayısını gösteriyor. Üretim sürecindeki değer ne kadar düşük olursa, her çipin içine yerleştirilmiş olan transistör sayısı o kadar fazla oluyor.
Örneğin, Huawei’nin HiSilicon ünitesi tarafından tasarlanan Kirin 990 işlemcisi 7nm üretim süreci ile TSMC tarafından üretildi. Bu yonga setlerinin her biri yaklaşık 10,3 milyar transistör taşıyor. Bir çip içindeki daha fazla transistör, daha fazla güç ve enerji verimi açısından daha iyi sonuçlar veriyor.
bu patent kavgaları daha çok çıkacak ileride buna bir çözüm şart. herkes birilerinden bir şeyler çalıyor