Geçtiğimiz günlerde yeni iPhone 13 ailesini tanıtan Apple, M1X veya M2 olarak adlandırılması beklenen yeni işlemcisinin tanıtımına hazırlanıyor. Yeni telefonlarıyla birlikte iOS 15 ve iPadOS 15 sürümlerini çıkartan şirket, bilgisayarları için de yeni macOS 12 Monterey’in 2. genel beta sürümünü yayımladı. İşler yolunda gidiyor gibi gözükürken The Verge, App Store uygulamalarının bir kısmının kötü niyetli olduğunu ortaya çıkaran raporları yayınladı.
Apple bu konuyla alakalı hızlı bir geri dönüş yaptı. iOS 15 ve iPadOS’in bir parçası olarak gelecek olan App Store güncellemesiyle birlikte, söz konusu uygulama hakkında, dolandırıcılık veya sahtekarlığı bildirme seçeneği getirecek. Bu işlemin hem ücretsiz olup uygulama içi satın alma seçeneği sunan, hem de ücretli uygulamalar üzerinde yapılmasına olanak sağlanacak.
Apple’a dava şoku: Konuyu bilerek mi görmezden geliyor?
Bu yılın başlarında, Washington Post da köşesinde buna benzer bir habere yer verdi. Ünlü gazete, App Store üzerinde bulunan bazı uygulamaların müşterilere gereksiz yazılımlar sunduğunu ve bunun oldukça şüpheli olduğunu söylemişti. Ardından, işe yaramaz bir durumda olduğu halde kullanıcıların parasını alan onlarca dolandırıcı flört uygulaması ve oyunun şimdiye kadar 48 milyon dolara yakın haksız kazanç sağladıklarını ve sayılarının giderek arttığını paylaşmıştı.
Geçtiğimiz günlerde The Verge’de, App Store eleştirmenliği yapan Kosta Eleftheriou’nun Apple’a açtığı davayı okurlarıyla paylaştı. Suçlamanın asıl konusu, Apple’ın dolandırıcılık yapan bu uygulama ve oyunlardan haberdar olduğu yönündeydi.
Apple’a, adı dolandırıcılıkla anılan bu uygulamaların büyük bir kısmı, en çok satanlar listelerine eklendiği için, gelirlerini nasıl kazandıklarının farkında olduğu, ancak yüksek kazanç sağladığı için görmezden geldiği yönünde bir suçlamayla dava açıldı.
İddiaya göre bu uygulamalar, binlerce sahte 5 yıldızlı inceleme yayınlayarak, kullanıcıları kendine çekiyor. Ardından ücretsiz uygulamalar listesinde yer alarak kullanıcıların uygulamayı cihazlarına yüklemesini sağlıyor. Ancak daha sonrasında kullanıcılardan tekrar üyelik isteniyor. Pek çok farklı özellik vaat edilerek de ücret talep ediliyor. Kullanıcılar ise bu tuzağa düştüklerinin farkına vardıklarında, ödemeyi çoktan yapmış oluyorlar.
Kötü niyetli uygulamalar nasıl bildirilecek?
Kosta Eleftheriou ve Richard Mazkewich tarafından Twitter’da detayları paylaşılan yeni özellik, daha önceki sorun bildirme seçeneklerinin geliştirildiğini gösteriyor. Artık yalnızca şüpheli etkinliği bildir, kalite sorunu bildir, geri ödeme iste veya içeriğimi bul seçeneklerinden ibaret olmayacak.
Daha önceden uygulamayı veya uygulama içi hizmetleri satın aldıktan sonra, buna benzer bir geri bildirim yapabiliyorduk. Ancak artık, ücretli bir uygulamada olsa, satın alım yapmadan önce dolandırıcılıkla alakalı şüphelendiğiniz bir şey varsa direkt olarak bildirim yapabileceksiniz.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!