Apple, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği WWDC22 etkinliğinde M2 işlemcisini tanıttı. Özellikleri ve güç tüketimi ile dikkat çeken Apple M2 işlemcinin benchmark skoru yayınlandı.
Apple M2 işlemci, benchmark skoru ile gündemde
9to5Mac’in haberine göre, Apple M2 işlemciyle yapılan testlerin sonuçları ortaya çıktı. Apple M2, işlemci performansında M1’den yüzde 18 daha hızlı. Grafik performansında ise M1’den yüzde 35 daha iyi performansa sahip olan işlemci, Intel Alder Lake masaüstü işlemcileri de geride bırakmayı başardı.
AMD ve Intel yandı: Qualcomm, bilgisayar için tarih verdi
Apple, M1 işlemcide 3.2GHz performans çekirdeği kullanmıştı. Geçtiğimiz haftalarda tanıtılan M2 işlemcide ise 3.49GHz performans çekirdeği bulunuyor. Tek çekirdek performansı M1’den yaklaşık yüzde 11.5 daha hızlı olan M2, çok çekirdek performansında ise M1 işlemciden yüzde 19.4 daha iyi performans ile karşımıza çıkıyor.
Analistler, Apple’ın tanıttığı yeni işlemcinin etkileyici olduğunu belirtti. Şirketin Intel işlemcilerden vazgeçme kararın yerinde olduğunun altını çizen analistler, ARM tabanlı işlemcilerin gelecekte daha fazla tercih edileceğini düşünüyor. Apple M serisi işlemciler ile Intel Core serisi işlemcilerin farklı platformlara sahip olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Geekbench skoruna göre M2 işlemci, Intel Alder Lake’in Core i9 12900-K ve Core i9 12900-KF işlemcileriyle kıyaslandığında sadece tek çekirdek performansında geride kalıyor. Masaüstü işlemcileri olaraak bilinen Core i9 12900-K ve Core i9 12900-KF, çoklu çekirdek performansında Apple M2’nin gerisinde kaldı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar kısmında ve SDN Forum‘da paylaşabilirsiniz.
M1 9000 puan aldı çoklu cekidekte ama 12900k 17-18k alıyor haberi yayınlayanlar büyük ihtimal internete direk 12900k geekbench yazdılar fakat o ilk çıkan sitedeki ilk 5-6 sonucun tamamında sadece 4cekirdek kullanılmış zaten onun için 7k civarı almışlar biraz alta kaydırınca 16cekirdekli testleri görebilirsiniz kısaca haber yanlış ve 12900k m2yi neredeyse 2 ye katlıyor geekbench multi core da
Performans başına watt kısmını unutmamakta fayda var.
Eleştiriniz için teşekkür ederim, ancak ARM mimarisinin gelecekte x86 yerine geçeceği gerçeğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Her ne kadar şimdilik taşınabilir cihazlarda kullanılsa da gelecekte ARM mimarili işlemciler masaüstü bilgisayarlarda da yaygınlaşacak. Haberde dikkat çeken konu, ARM tabanlı işlemcilerin geleceği ve x86 mimarisinin günümüzdeki durumu