Apple’ın geçtiğimiz yıllarda ürettiği MacBook model dizüstü bilgisayarlardaki kelebek klavye için binlerce tüketici mahkemeye başvurdu. Bugün ise dava sonuçlandı. Şirket, müşterilerine toplamda 50 milyon dolarlık tazminat ödeyecek. İşte ayrıntılar…
Apple, MacBook’lardaki kelebek klavye için toplamda 50 milyon dolar ödeyecek!
Apple, 2015 ile 2019 yılları arasında sattığı MacBook, MacBook Air ve MacBook Pro modellerinde kelebek klavye tasarımını kullandı. Bu sayede dizüstü bilgisayarı daha ince hale getiren şirket, bu tasarım ile müşterilerini ne yazık ki memnun edemedi.
Öyle ki tüketiciler, kelebek klavyenin dayanıksız olduğunu, tuşların sürekli yapışarak basılı kaldığını öne sürüyordu. Bu ve bunun gibi pek çok can sıkıcı problemi vardı. Üstelik teknik servisler de buna bir çözüm bulamıyordu.
Apple, ChatGPT’ye rakip olmaya hazırlanıyor!
Apple, yapay zeka çalışmaları için departmanını genişletiyor. Şirket, ChatGPT'yi de geçip sektörün en iyisi olmayı hedefliyor.Zira yüzlerce kişi MacBook’unu servise verdiğini ancak sorunun çözülmeyerek, halen devam ettiğini söylüyordu. Sonuç olarak tüm bu sebeplerden ötürü toplamda 86 bin kişi, Apple’a dava açtı ve tazminat talep edildi.
Uzun süren mahkemenin ardından Apple, bu davayı, mağduriyetleri giderme amacıyla tüketicilere toplamda 50 milyon dolarlık bir tazminat ödeyerek sonlandırmak istedi. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bu teklif, bugün Kaliforniya’da görülen davada nihayet onaylandı.
50 milyon doların önemli bir kısmı davada görevli olan avukatlara gidecek. Geri kalanı ise 86 bin kişiye tazminat olarak dağıtılacak. Aktarılanlara göre Apple, mağdur kişilere, onarım masraflarını da göz önünde bulundurarak 50 ila 350 dolar arasında bir ödeme yapacak. Tabii bu, Mart 2019’a kadar mahkemeye talepte bulunan kişiler için geçerli. Şu anda yeni başvuru yapan kişiler tazminat almayacak.
Apple, kelebek klavye tasarımı üzerinde çalıştı ancak sorunlara bir türlü çözüm bulamadı. Daha sonrasında ise 2019 yılında ürettiği 13 inçlik MacBook Pro ile bu klavye tasarımına veda etti. Masaüstü bilgisayarlarında kullandığı makas anahtar tasarımına geri dönüldü.
Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.