Birçoğumuz Apple ürünlerine sahipken, çok az kişi şirketin geçmişini biliyor. Apple ne zaman kuruldu ve şirket ilk olarak ne kadar başarılı oldu? Apple ne zaman popüler oldu? soruları merak edilmiştir.
Apple’ın yükselişi belki de şirketin 1997-2002 yılları arasında kullanılan “Farklı düşün” sloganında yatmaktadır. Slogan her zaman bir başarı olarak dillendirilmese de, artan rekabet karşısında şirketin büyük vizyonunu oluşturdu. Apple ne zaman popüler oldu? Apple’ın yükselişinin tarihi yazımızda sizlere anlatmaya çalışacağız.
Apple ne zaman popüler oldu ve ne zaman kuruldu?
Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ron Wayne 1976’da Apple’ı kurdu. Jobs’un ailesinin evindeki garajda piyasaya giriş yaptılar ve Wayne logosunu elle çizdi.
Wozniak yalnızca bir anakart, bellek ve bir işlemciden oluşan Apple I bilgisayarını üretti. O zaman, üreticilerin ve yatırımcıların Apple I ve Apple II bilgisayarlarının prototipine çok az ilgi duymaları da şaşırtıcı gelmemişti. Wayne bu yüzden Apple’dan ayrıldı ve hisselerinde 800 dolarlık bir çek için işlem yaptı.
İşte ilk yıllarda Apple bilgisayar satışlarında yaşanan azalışın sebebi!
Şirket kısa süre sonra adeta sert kayaya çarptı. Öncelikle Apple, Apple II’ye makul bir sürede uygun fiyatlı hizmet sunamadı.
İşler özellikle Xerox Alto’nun yeteneklerinden özellikle de Grafik Kullanıcı Arayüzü’nden (GUI) etkilendi. En iyi özelliklerini Apple’ın Lisa’sına dahil etmeye karar verdi. Lisa (1983), programın gerisinde kaldı ve 9,995 dolar fiyat etiketi ile o kadar pahalıydı ki, sadece varlıklı işletmeler bu ürünü alabiliyordu.
Apple III (1980), eşleşen fiyat etiketine sahip üst düzey bir cihazdı. Neyse ki, Apple II (1983) on yıl boyunca popüler bir ev bilgisayarı oldu ama yeterli değildi.
Bu arada, tanınmış firmalar PC pazarına girmeye karar verdiler. IBM yazılımı Microsoft’a dışarıdan tedarik etti ancak işletim sistemi (OS) münhasırlığını şart koşmadı. Kullanıcılar böylece yerleşik bir şirkete yatırım yaptılar ve geliştiriciler Apple’ın uyuşuk gibi görünen sistemi üzerinde başarılı Microsoft işletim sistemini hedeflediler.
Bill Gates, GUI’leri bilgisayarların geleceği olarak ilan etti ancak Windows yayınlanmadan yıllar geçti (Windows 1.01 sonuçta hayal kırıklığı yarattı). Microsoft, Word ve BASIC gibi popüler yazılımları piyasaya sürdükçe rekabet arttı.
Apple ve Microsoft sonunda 1985’te bir anlaşmaya vardı. Bu, Microsoft’un Mac için yazılım üretmeye devam etmesini sağladı.
Apple’ın ilk başarılı bilgisayarı hangisiydi?
Apple’ın Ridley Scott tarafından yönetilen Macintosh’un üstündeki reklam filmi bir anda hit oldu. Ocak 1984’ten itibaren sinemalarda ve 1984 Super Bowl’da gösterildi. George Orwell eyaletinden bir durma ve bırakma mektubundan sonra bir daha asla televizyonda yayınlanmamasına rağmen, şimdiye kadar yapılmış en iyi reklamlardan biri olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte, bu Apple’ın pazara ilk girişiydi.
O yıl orijinal Macintosh “geri kalanımız için bilgisayar” olarak faturalandırılırken, Apple II aynı anda mükemmellik için ödüller aldı. Lisa 2 piyasaya sürüldü, daha sonra Apple’ın ileri teknoloji alternatifi olarak Mac XL olarak yeniden adlandırıldı. Satış fiyatı 5.495 $ ‘dan 4.000 $’a düştüğünde satışları üç kat arttı. Bununla birlikte, CEO John Sculley Apple’ın üretimi artırarak para kaybetmesini önerdi, bu nedenle şirket Mac XL’yi durdurdu.
Apple’ın düşüşü
Steve Jobs iç politikaya karıştı, görevlerinden sıyrıldı ve 1985’te istifa etti. Yeni bir şirket kuracağı iddialarının ardından Apple, rekabet halindeyken firma hakkında hassas bilgiler kullanmasını durdurmak için dava açtı.
Jobs, NeXT Inc.’i Apple’ın ürettiği her şeyin iki katı kadar güçlü bir bilgisayarı tanıtmıştı ve 1.000 dolar daha ucuzdu.
Şirket, NeXTSTEP OS kullanarak rekabetçi fiyatlarla yüksek kaliteli bilgisayarlar geliştirdi. 1993 yılında NeXT, işletim sistemine odaklanmak için işletmenin donanım tarafını Canon’a sattı. İşletim sisteminin Intel x86 ve Pentium işlemciler gibi en yeni donanımlarda çalışabilmesini sağlayarak rekabetin önüne geçti.
Microsoft’un Windows 3.1 (1993) büyük bir başarıydı ve yerine Windows 95, Mac OS’un en büyük rakibi oldu.
Motorola ve IBM, Adobe ve Aldus gibi yazılım geliştiricileri tarafından hızla alınan PowerPC’leri geliştirmeye başladı. Apple, PowerPC Yükseltme kartını geliştirdi ve 1994 yılına kadar ilk Apple PowerMac’ler piyasaya sürüldü.
Jobs ve Wozniak olmadan, Sculley şirketi yönetimde söz sahibi oldu. System 7 işletim sistemi Mac’lere göre uyarladı. PowerBook dizüstü bilgisayar da piyasaya sürüldü. 1993 yılında şirketin en yüksek profilli başarısızlıklarından birini gördü.
Apple’ın Kurtarılması
1996’ya gelindiğinde Apple, Jobs’tan şirketi terk etmeden önce önerdiği bir hareketle MacOS’u Motorola ve IBM şirketine lisanslamaya başlamıştı. PowerPC işlemcileri üçüncü nesle taşındı ve ilgili herkes için umut verici görünüyordu.
Apple daha sonra MacOS işletim sistemini geliştirmek ve rekabetinin önünde olmak için NeXT’i satın aldı. 1997’de Steve Jobs, Apple’ın adına ilham verici bir konuşma yaptı ve MacOS işletim sisteminin geleceğini ve diğer popüler Apple ürünlerini de detaylandırdı. Microsoft firmaya 150 milyon dolar yatırım yapacak kadar etkilendi.
MacOS 8, piyasaya sürüldükten sonra büyük bir başarı olarak kabul edildi. O yılın ilerleyen saatlerinde PowerMac G3 çıktı ve ilk Apple Store açıldı.
Jobs CEO olarak eski konumuna getirildi ve ölümünden kısa bir süre öncesine kadar böyle kaldı.
Microsoft, MacOS için, muhtemelen Apple için çok önemli bir nokta olan Microsoft Office yazılımını geliştirmeye devam etmeyi kabul etti. Microsoft, özellikle Apple yazılımı için bir iş birimi geliştirdi ve Mac’in son ürününü büyük ölçüde geliştirdi.
1998’de Apple iMac ve PowerBook G3 son derece popülerdi ve Apple’ın karları çok büyüktü. Apple dikkate alınması gereken bir güçtü. iMac ayrıca işlevselliğin yanı sıra estetik ve tasarıma olan inançla Apple’ın pazardaki yerini sağlamlaştırdı. Yakında, iBooks ve PowerBook G4’ler piyasadaydı.
MacOS X (2001), Apple’ın masaüstü bilgisayar işletim sistemi için dev bir adımdı. MacOS X entegre FreeBSD ve NeXTSTEP gelişmeleri Unix tabanı BT sektörüne hitap ederken, tüketiciler ve işletmeler de geliştirilmiş GUI’yi takdir ettiler. Apple ayrıca üçüncü taraf mağazalarda kötü satışlarla mücadeleye yardımcı olmak için ABD’de Apple perakende mağazalarını açmaya başladı.
Apple ne zaman büyük bir şirket oldu?
Başka bir Apple yeniliği 2001 yılında piyasaya sürüldü: iPod. 5GB sabit diski, binlerce şarkıya sahip bir depolama alanına sahip olarak pazarlandı. O sırada bir MP3 çalar için inanılmaz bir başarı idi.
Bunu tamamlamak için Apple, 2003 yılında iTunes Müzik Mağazasını açtı. Bu, şirketin iki yıl önce piyasaya sürülen dijital müzik yönetim yazılımı iTunes’un arkasından geldi. Şirket, 2003 yılında Windows için bir sürüm yayınladı ve önümüzdeki yıllarda dünyanın geri kalanına sunmaya başladı. iTunes Müzik Mağazası, ABD’de yaşayanların yasal olarak çevrimiçi müzik satın almasının basit bir yoluydu; 2006 yılında da video satmaya başladığında adı iTunes Store olarak değiştirildi.
Apple bilgisayarlar 2005 yılında Intel Chips’i entegre etti, yani makineleri Windows çalıştırabiliyordu. iMacs ve MacBook Pro, tüm Apple bilgisayar donanımlarının gelecekte Intel tabanlı olacağını vaat ediyor.
Apple Computer Inc., daha geniş ürün yelpazesini yansıtarak 2007 yılında Apple Inc. oldu.
iPhone ve iPad ne zaman piyasaya sürüldü?
2007’nin iPhone, iPhone OS (daha sonra iOS) kullanan bir donanım ve yazılım devrimiydi. iPhone, temel telefon özelliklerini iPod’un müzik ve video kitaplıklarıyla birleştirdi.
iPhone 3G ertesi yıl piyasaya sürüldü ve kullanıcıların 3G veri planı ile internete erişebilmelerini sağladı. Aynı zamanda kişisel bir organizatördü ve App Store sayesinde dünyaya uygulama odaklı internet özellikli bir akıllı telefon tanıtmak için yenilikçi oldu.
Yeniden tasarlanan 4, 4S, 5 ve 2013’te 5S ve 5C de dahil olmak üzere, farklı boyutlarda ve fiyat etiketlerinde yeni iPhone’lar her yıl piyasaya sürüldü. 6 Plus 2014 yılında tanıtıldı: daha büyük ekran boyutlarına sahip iPhone’ların yolunu açan daha büyük bir birimdi. 2015’in iPhone 6S, hala daha küçük bir akıllı telefon isteyenlere hitap etti ancak Apple kısa bir süre sonra kompakt tasarımları terk etti. Apple, 2018 modelini iPhone X olarak adlandırmayı seçerek dokuzuncu bir modeli etkili bir şekilde atladı.
Apple’ın ses asistanı Siri, 2011 yılında piyasaya sürüldü ve sonraki tüm modellerin dayanak noktası oldu. iOS’ta yapılan düzenli güncellemeler de yeni işlevler getirdi. Donanım yükseltmeleri, Apple’ın 2013 yılında kullanıcıların parmak izleriyle telefonlarının kilidini açmasına izin veren Touch ID özelliğini sundu. 2017’de Face ID, kullanıcıların yüz tanıma kullanarak telefonlarının ve uygulamalarının kilidini açmasına izin veren iPhone X ile geldi.
Şirket, ilk iPad’i 2010’da tanıttı: iPhone’un en iyi özelliklerine sahip bir tablet (eksi arama kapasitesi), küçük bir dizüstü bilgisayar boyutundadır. iPhone gibi her yıl yeni modeller piyasaya sürülüyor.
Daha sonra iPad Mini 2012’de piyasaya sürülürken, daha büyük iPad Pro 2015’te geldi.
Şu an Apple’ın değeri ne kadar?
Tim Cook 2011 yılında Jobs’tan CEO olarak yönetimi devraldı ve o zamandan itibaren şirket 1 trilyon doların üzerinde bir değer kazandı.
Bu şirketin ürünlerine ne kadar yatırım yaptınız? Verilerinizi korumalarına ve faydalı hizmetler sunmaya devam etmelerine güveniyor musunuz? Cevaplarınızı yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}