Hatırlayacağınız üzere teknoloji devi Apple, taciz ve ayrımcılık iddialarını dile getiren AppleToo hareketiyle gündem olmuştu. ABD merkezli şirkette çalışan bir grup, şirketin kendilerine çeşitli baskılar uyguladığını ileri sürdü. Bu iddiaları gündeme taşımak için de grup, bir web sitesi kurdu. Söz konusu sitede, birçok çalışan yaşadığı mağduriyetleri anlatıyor. Çalışanlar, tacize ve ayrımcılığa uğradığını iddia etti.
Apple, hareketin lideri ile anlaşmaya vardı!
Engadget‘in haberine göre, AppleToo hareketinin önde gelen isimlerinden Cher Scarlett, Cuma günü şirketten ayrılıyor. Scarlett, hareketin yüzü olarak kabul edilmişti. Zira Scarlett, Apple’ın Slack kanalları ve sosyal medya aracılığıyla birçok çalışana ulaştı. Onların şikayetlerini dinleyerek harekete katılmalarını sağladı.
Teknoloji devinin eski güvenlik mühendisi, Apple şirketini Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu‘na (NLRB) şikayet etti. Hareketin lideri, şirketi çalışanların örgütlenme çalışmalarını bastırmak ve cinsiyet eşitliği temelli anketlere müdahale etmekle suçladı. Ancak Bloomberg, Scarlett’in NLRB şikayetiyle ilgili olarak Apple ile anlaşmaya vardığını açıkladı. Zaten geri çekilme talebinde bulunmuştu.
Bununla birlikte, taraflar anlaşmanın ayrıntılarını açıklamadı. Ancak Scarlett’in avukatı Alek Felstiner, “Konu özel olarak çözüldü ve geri çekilme talebi kurulun önünde beklemede.” dedi. Scarlett’in ayrılmasının ardından #AppleToo hareketine ne olacağı henüz belli değil.
Apple çalışanlarının çeşitli şikayetlerine yer veren sitede son 10 gündür bir güncelleme yok. Bu arada zaten Scarlett hareketin tek yüzü değil. Web sitesindeki gönderilerin çoğu, Ekim ayında şirketin kovduğu #AppleToo’nun diğer lideri Janneke Parrish‘e ait.
Apple, özel bilgileri paylaştığı iddiasıyla eski program yöneticisini görevden aldı. Apple’ın kararı, şirketteki bir toplantının basına sızdırılmasının ardından geldi. Şirket, Parrish’i araştırdı ve iş cihazlarına el koydu. Ayrıca Apple’ın eski kıdemli mühendislik programı yöneticisi Ashley Gjøvik de NLRB’ye şikayet etti. Gjøvik, Apple’ın çalışma koşullarının güvenli olmadığını ve cinsiyetçilik yapıldığını ileri sürdü. Ardından süresiz ücretli idari izne çıkarıldığını açıkladı. Nihayetinde Apple, Eylül ayında Gjøvik’i de kovdu.