Yeni nesil giyilebilir ürünler her ne kadar oldukça havalı dursa da, teknik özellikleri ve yapabildikleriyle ilgi çekiyor olsa da birer sağlık ürünü olma iddialarıyla da dikkat çekiyor: Apple tarafından birçok giyilebilir üründe dillendirilen uyku apnesi sensörü özelliğine ve bu özelliğin ne işe yaradığına göz gezdiriyoruz.
Uyku apnesi sensörü, birçok hayat kurtarabilir
Apple, bu hafta içerisinde ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) ‘Uyku Apnesi Tespiti’ özelliği için onay aldı. Bu gelişme, şirketin AirPods 2 Pro’nun işitme cihazı olarak kullanılmasına yönelik benzer bir onayın ardından geldi. Apple, bu onaylarla birlikte ticari ürünlerini tıbbi cihazlar olarak konumlandırma stratejisinin devamı olarak nitelendiriliyor.
Şirket, özelliğin nasıl çalıştığını detaylandıran yeni bir klinik doğrulama özeti yayınladı. Bu belgeye göre, Apple Watch’un entegre 3 eksenli jiroskop sensörü, uyku takibi sırasında nefes alıp vermede oluşan bozulmaları tespit etmek için kullanılıyor. Jiroskop, vücudun kaba hareketlerinin yanı sıra nefes almayla ilişkili ince hareketler dahil olmak üzere ince hareketleri de yakalıyor.
Apple, uyku apnesini nefes almadaki bozukluklarla tespit ediyor. Bu bozukluklar, kullanıcının bileğinin hareket etmesine neden oluyor. Apple, bu verileri toplayıp işleyerek belirli çıkarımlar yapıyor.
Yazılım tarafından bakıldığında, Apple nefes alma bozukluklarını ‘yüksek riskli’ veya ‘yüksek riskli değil’ olarak sınıflandırıyor. Kullanıcılar, gecelik Nefes Alma Bozuklukları adı verilen günlüğü iPhone’larındaki Sağlık uygulamasında görüntüleyerek günlük kontrol gerçekleştirebiliyorlar.
Apple, özelliğin uyku apnesi teşhisi konmamış 18 yaş ve üzeri kişilerde orta ila şiddetli uyku apnesi belirtilerini tespit etmeyi amaçladığını söylüyor. Bu uyarı, özelliğin bir tıbbi teşhis aracı değil de potansiyel sağlık sorunlarına dikkat çekmeyi amaçladığına işaret ediyor.
Siz de konuyla ilgili görüşlerinizi bizle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}