Hükümetler ile internet sektörünün önde gelen şirketleri arasında, şifreli sistemler konusundaki tartışmalar sürüyor.
Apple ile FBI arasında aylardır devam eden, FBI ve beraberinde hükümet lehine sonuçlanan San Bernardino davası ve benzeri birçok olay, ilgili hükümet yetkilileri ile teknoloji şirketlerinin karşı karşıya gelmesine sebep olmuştu.
Polis şifreler kalksın diyor
Ubergizmo’da yer alan habere göre ise hükümetin kolluk kuvveti olarak görev yapan polisler, Google ve Apple’ın müşterilerin özel bilgilerini korumak için meydana getirdikleri şifreleme sistemini tamamen kaldırmasını istiyorlar.
New York Polis Departmanı İstihbarat Şefi Thomas Galati, şirketler tarafından meydana getirilen bazı uygulamalarda yer alan sistemlerdeki erişim engellinin kaldırılması gerektiğini ifade etti.
ABD içerisindeki uygulamalar haricinde, diğer ülkedeki uygulama sistemlerinin de, ABD’ye zarara verecek durumda olması halinde aynı işleme tabi tutulmalarını yönündeki talebini iletti.
Indiana İstihbarat Ve Soruşturma Teknolojileri Görev Komutanı Charles Cohen ise, Google ve Apple’ın şu anki süreçte şifreli uygulama çözümleri konusunda tutucu olduklarını söyledi.
Şifreli uygulamalara, iOS işletim sistemine sahip cihazların App Store’dan, Android işletim sistemine sahip cihazların Google Play Store’dan söz konusu uygulamaların ABD merkezli kullanıcılara erişime kapanması gerektiğini söyledi.
Apple Pay, Android Pay gibi mobil ödeme sistemleri, çeşitli mobil cihaz uygulamaları, mobil cihazların gerekli durumlarda kendini kapatması gibi servisler, polisin teknoloji sektörünün devlerine yöneltilen istekler kapsamında bulunuyor.
Ayrıca Whatsapp, Viber gibi kişisel ve grup sohbetlerine imkan tanıyan uygulamalarda uçtan uca şifreleme sistemi ile şirketler tarafından güvence altına alınmış durumda.
:: Hükümetlerin sosyal medya aracılığıyla kişisel bilgilere ulaşabilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Fazla paranoyak olacak ama ben inanmıyorum bu haberlere.Abd gibi ülkeler istedikleri cihaza hatta o firmayla iletisimle ulaşabiliyordur.Dünyada internetin Facebook gibi sitelerin yaygınlaşması istibarat destekli olduğu inancındayım.
tatlıya bağlanacak heralde…
Peki ama o zaman niye veri merkezlerinin hepsi amerikada niye başka yerde yok belki de verilerin başkasının eline geçmemesi ya da sadece kendilerinde olması içindir zaten sistemi kuranda yönetenlerde onlar adamlar caddeleri bile internette yayınlıyorlar street view vr ile birleştirilince aynı memleketinizin sokaklarında dolaşacaksınız peki ama bir gün gelirde o sunucularla bağınız kesilirse ya da her zaman ki gibi sizi mecbur bırakıncaya kadar ücretsiz ama belli bir süre sonra deseki bana şu kadar para ver yoksa yok peki işte o zaman ne olacak daha kendimize ait yerli bir veritabanı yazılım kod geliştirme ortamı işletim sistemi yok (pardus debiandır gerisi yalandır) ondan sonra yazılım ihracatı yapıyoruz neyle oracle la mı yoksa cisco cihazlarıyla mı ya da microsoft la mı bence biz belirlenen sınırlar içinde belli şeyler yapıyoruz ya da çin iphone üretiyor ama asıl parayı apple kazanıyor aynı şey et ve süt üreticisi içinde geçerli değil midir ya da tarım için sen asıl işi yaparsın parayı başkası kazanır işte burada önemli olan büyük resme bakarak kazan kazan mantığı içerisinde bir şeyler yapmak mı hayır hayır önemli olan pazardır pazar olması için de o ürüne insanların ihtiyacı olmalı yani instagram varsa kameraları iyi olmalı telefonların ya da insanların içinde doğal olarak bulunan korkular trendlerin dışında kalma korkusu ya marka bağımlılığı karşılığı olmayan üretmediğinin karşılığında bir şeyi tüketirsen sonra bu şurda şu kadar burda bu kadar biz niye yapmıyoruz deriz ama en ufak bir şey yapılmaya çalışırsa le cola diye dalga geçeriz ne fark var ikiside glukoz şurubu aynı şey işte asıl fark burada başlıyor ve sonra her şey ile farklılaşma başlıyor neyse