Teknoloji üreticisi Apple, Birleşmiş Milletler’in COP26 iklim zirvesi öncesinde yenilenebilir enerji projesini açıkladı. ABD merkezli şirket, iklim değişikliği mücadelesinin parçası olmak istiyor. Bu hedef doğrultusunda şirket, Güney Afrika, Filipinler, Kolombiya ve İsrail’deki yeni projelerinin ayrıntılarını duyurdu.
Açıklamaya göre Apple’ın geçtiğimiz yıl yüzde 100 temiz enerji kullanma sözü veren tedarikçi sayısı iki kattan fazla arttı. Böylece sayı 175 tedarikçiye ulaştı. Bu işbirliği ile dünya çapında 9 gigawatt’tan fazla temiz enerji ortaya çıkaracaklar.
Apple, yenilenebilir enerjiye geçiyor
Apple’ın bugün yaptığı açıklamaya göre, 2030 yılına kadar satılan her cihazında şirket, net sıfır iklim etkisini hedefliyor. CNET‘in haberine göre teknoloji üreticisi, her yıl 18 milyon metrik tonun üzerinde karbon emisyonunu önleyecek. Bu arada, şirket bu sayıyı yaklaşık 4 milyon arabanın çalışmamasına eşdeğer görüyor.
Apple CEO’su Tim Cook, yenilenebilir enerji hedefi için bir açıklama yaptı. Cook, “Her şirket iklim değişikliğine karşı mücadelenin bir parçası olmalı. Tedarikçilerimiz ve yerel topluluklarla birlikte, yeşil inovasyonun getirebileceği tüm fırsatları gösteriyoruz.” dedi.
Bu arada Tim Cook’un açıklaması, BM’nin iklim değişikliği konferansı COP26‘nın başlamasından hemen önce geldi. Ayrıca Tim Cook, “Zaman yenilenebilir bir kaynak değil. Daha yeşil ve daha adil bir geleceğe yatırım yapmak için hızlı hareket etmeliyiz.” dedi.
Şirket, dünyanın dört bir yanındaki topluluklara temiz enerji çözümleri getirmek için türünün ilk örneği olan Power for Impact girişimine 10 yeni proje ekledi. Bu projeler, ekonomik büyümeyi ve sosyal etkiyi desteklerken, kaynakları yetersiz topluluklara yenilenebilir enerji sağlamak için tasarlandı.
Projeye dahil olan tedarikçiler ABD, Çin, Avrupa, Hindistan, Japonya ve Güney Kore’den. Şirket ayrıca Kolombiya, Güney Afrika, Filipinler ve İsrail gibi pek çok ülkede yenilenebilir enerji kaynakları ile çeşitli kuruluşlara yardım ediyor.
Apple’ın temiz enerji girişimleri artıyor
Apple, zaten bir süredir teknoloji endüstrisinde yenilenebilir enerji lideri olmaya çalışıyor. Karbon salınımını sınırlama sözünün yanı sıra şirket, ürünleri için 10 yılı aşkın süredir çevre karnesi yayımlıyor. Ayrıca tesislerine güneş panelleri kuran Apple’ın yüzlerce ağaç diktiği haberleri de çıkmıştı.
Üç yıl önce Apple, Daisy robotunu duyurdu. Robot, birçok iPhone modelini sistemli parçalayarak geri dönüştürüyor. Bu tür geri dönüşüm projeleri, iPhone 13 Pro‘nun karbon ayak izini yüzde 11 oranında azaltmaya yardımcı oldu. Ayrıca yeni 16 inç MacBook Pro‘da bu oranın yüzde 8 olduğunu belirtelim.
Apple, karbon emisyonlarını son beş yılda yüzde 40 oranında azalttı. Ancak yine de teknoloji üreticisi, ürün onarımlarıyla ilgili katı kuralları nedeniyle eleştirilerle karşı karşıya. Peki, siz Apple’ın bu iklim hedeflerini samimi buluyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…