Google‘ın iOS cihazları için varsayılan arama motoru olarak konumunu korumak için yaptığı anlaşma, ABD Adalet Bakanlığı‘nın (The Department of Justice – DOJ) 2020 yılının Ekim ayında Apple‘a karşı açtığı davanın merkezinde yer alıyordu. DOJ, şirketi internet arama endüstrisi üzerindeki gücünü kötüye kullanmakla suçlayan Google için bir antitröst davası da açmıştı.
Şimdi ise Apple’ın üst düzey yöneticileri, DOJ’un Google’a karşı açtığı davaya etkisi olabileceği sebebiyle ifade vermek üzere çağırılıyor. İşte 2020’de açılan ve teknoloji devinin yönetim kadrosunun da dahil olacağı davanın ayrıntıları…
İngiliz Rekabet Kurumu’ndan Google çerez politikasına yakın takip!
DOJ, Google’ın arama gücünü kötüye kullandığını söylüyor
ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın internet üzerindeki arama gücünü kötüye kullandığı gerekçesi ile, 2020 Ekim ayında şirkete bir antitröst davası açmıştı. Apple yönetimi ise önümüzdeki duruşmada ifade vermek üzere DOJ tarafından çağırıldı.
DOJ’a göre Google, tüketicilere sunulan varsayılan arama motoru olmasını sağlamak için cihaz ve yazılım satıcılarıyla yapılan anlaşmaları kullanarak baskın arama şirketi olarak konumunu korumak istiyor. Apple’ın konuya dahil olduğu kısım ise, Google’ın iOS için Safari’deki varsayılan arama konumunu korumak için şirkete milyarlarca dolar ödediği söylentisi oldu.
Dava için duruşma tarihi belirlendi
Konu hakkındaki gelecek duruşma tarihi 12 Eylül 2023 olarak kararlaştırıldı. Adalet Bakanlığı, antitröst faaliyeti iddiasıyla Google için olduğu gibi, Apple hakkında da birden fazla soruşturma yürütüyor. Ocak ayında açılan bir toplu davada, Apple’ın kendi arama motorunu geliştirmekten vazgeçmeyi kabul ettiği iddia edilmişti. Bu nedenle ABD antitröst yasalarının ödeme anlaşması tarafından ihlal edildiği söyleniyordu.
Sizler DOJ’un Google’a açtığı ve Apple’ın ifade vereceği bu dava hakkında neler düşünüyorsunuz? Google’ın varsayılan arama motoru olmak için gücünü kötüye kullandığı iddiaları doğru mu? Fikirlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.