Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Dünyanın en büyük şirketlerinin isimleri nereden geliyor?

Ana sayfa / Haberler

Günlük hayatta birçok teknoloji devinin ürünlerini ve internet sitelerini kullanıyoruz. Bu markaların ilk dikkatimizi çeken unsurları adları ve logoları oluyor. Logolar genellikle marka adlarından ilham alınarak yapılıyor. Peki marka adlarının ilham kaynağı ne ? Bu yazımızda sizler için marka adlarının nereden geldiğini listeledik. Adobe, Apple, Alphabet (Google) ve Amazon gibi şirketler listede yer alıyor.

Apple CEO’su Tim Cook ne kadar prim alıyor?

ABD merkezli teknoloji üreticisi Apple şirketinin CEO'su Tim Cook, 750 milyon dolarlık prim alıyor. Peki, yıllar önce yapılan anlaşma ne?

Bu markaların adları nereden geliyor ?

Listenin ilk sırasında Adobe yer alıyor. Neredeyse her gün gördüğümüz markaların adlarını bazılarımız merak etmiştir. Bunun cevabı yazımızda. 

Reklam
Reklam

Adobe

Adobe, şirketin kurucusu John Warnock’un evinin arkasında bulunan Adobe Creek nehrinden geliyor.

Alphabet (Google)

Google’ın CEO’su olan Larry Page, 2015 yılında şirketin yeniden yapılandırıldığını duyurdu ve böylece “Alphabet” adlı ana şirketi oluşturdu. Larry Page, “Alphabet (Alfabe) adını sevdik çünkü bu, insanlığın en önemli yeniliklerinden biri olan dili temsil eden bir harfler topluluğu anlamına geliyor ve Google arama ile nasıl indekslediğimizin çekirdeğini oluşturuyor” dedi.

Amazon

Şirketin kurucusu Jeff Bezos “egzotik ve farklı” bir şey istedi ve Amazon’u seçti. Dünyanın en büyük nehri Amazon ile şirketi için hayal ettiği şey arasında büyük referanslar bulunuyor. İki Amazon da dünyanın en büyükleri konumunda. 

Apple

Apple 1976’da kurulduğunda, şirketler genellikle o yıllarda telefon rehberlerinin ön tarafından görünecek isimleri seçerdi. Teoriye göre eğer bir müşteri ürün arıyorsa, A ile başlayacaktı. Apple gibi bir isimle yeni bilgisayar şirketi, rakipleri Atari’nin üzerinde görünecekti. O zaman en popüler bilgisayar şirketlerinden birisi Atari’ydi. 

Jobs, 1980 yılındaki bir sunumunda “Apple’a adını kısmen elmaları sevdiğim için ve kısmen de Apple’ın telefon rehberinde Atari’nin önünde olmasını istediğim ve benim de bir zamanlar Atari’de çalışmamdan dolayı verdim” dedi.

Cisco

Cisco, bir ürünün kısaltması değil. San Francisco’nun kısaltmasıdır. Şirketin logosu San Francisco adının mirasını yansıtıyor. CISCO yazısını hemen üstünde San Francisco’nun Golden Gate köprüsünü temsil eden bir çalışma bulunuyor.

Dell

Şirketin kurucusu ve CEO’su Michael Dell, okuduğu üniversitenin yurt odasında çalışırken, şirketine “PCs Limited” adını verdi. 1987 yılında, şirketin küresel genişlemesine odaklanırken “Dell Computer Corporation” adını seçti. Daha sonra 2003 yılında şirketin adı tekrar değiştirilerek “Dell Inc” oldu.

Facebook

Şirketin kurucusu Mark Zuckerberg, 2004 yılında Harvard Üniversitesi’nde okurken Facebook’u kurdu. Birinci sınıf öğrencilerine profil çıkarmak için verilen kağıtlardan sonra kurduğu ağa “The Facebook” adını verdi. Daha sonra 2005 yılında “facebook.com” alan adını almayı başardığında, ağa “Facebook” adını verdi.

Flickr

Daha önce başka birisi “Flicker.com” alan adını aldı. Bu yüzden şirketin kurucuları şirket adını koruyabilmek için “e” harfini markadan çıkardılar ve “Flickr” olarak adlandırdılar.

Hewlett Packard (HP)

Bill Hewlett ve Dave Packard, kurdukları şirketin adının Hewlett-Packard mı yoksa Packard-Hewlett mı olacağına karar vermek için yazı tura attılar. Kazanan Bill Hewlett oldu.

HTC

“HTC” adı “Hight Tech Computer Corparation”ın kısaltmasıdır. HTC’nin kuruluşunun arkasındaki hikaye, Tayvan’ın en zengin ve etkili kadınlarından biri olan Che Mi Wang’ın HTC’yi kurmak için HT Chao ve Peter Chao ile ortak olduğu 1997 yılına kadar uzanıyor. HTC bu maceraya, kişisel asistan ve telefonun işlevlerini harmanlamak, yani bir akıllı telefon oluşturma çabası olarak başladı.

IBM

Haziran 1911’de üç imalat şirketinin birleşmesiyle “The Computing-Tabulating-Recording Company(C-T-R) (Bilgisayar-Tablolama-Kayıt Şirketi)” adı altında kuruldu. 1924 yılına gelindiğinde, şirketin o zamanki CEO’su Thomas Watson Sr. C-T-R’ı “International Business Machines” olarak değiştirdi. Şirket bu isimle günümüze kadar IBM olarak geldi.

Instagram

Instagram ilk ortaya çıktığında bir konum bilgisiyle yemek fotoğrafları paylaşabileceğiniz uygulamaydı. Daha sonra evrimleşerek insanların kendi fotoğraflarını paylaşabilecekleri bir platform haline geldi. Instagram’ın kurucuları, bir şeyi “tam burada, hemen şimdi” eylemini tanımlayan bir isim istediler. Bu sayede Instagram ortaya çıktı.

Intel

Bob Noyce ve Gordon Moore, yeni şirketlerine “Moore Noyce” adını vermek istediler, fakat bu zaten bir otel zincirinin ticari markasıydı. Bu yüzden INTegrated ELectronics’in kısaltmasıyla değiştirmek zorunda kaldılar.

Microsoft

Şirketin adı Bill Gates tarafından, MICROcomputer SOFTware olarak icat edildi. Başlangıçta MicroSoft olarak adlandırılırken kısa çizgi daha sonra kaldırıldı.

Motorola

Kurucu Paul Galvin, şirketi otomobiller için radyo üretmeye başladığında bu ismi buldu. O zamanlar popüler radyo şirketinin adı Victrola’ydı.

Mozilla

Mozilla, “Mozaik” ve “Godzilla” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. 

Netflix

Netflix, internet anlamına gelen “net” kelimesinin ve film anlamına gelen “flick” kelimesinin harmanlanmış ve stilize edilmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. Bu sayede “Netflix” adını alıyor.

Oracle

Larry Ellison ve Bob Oats, Merkezi istihbarat Teşkilatı (CIA) için bir danışmanlık projesi üzerinde çalışıyorlardı. Projenin kod adı Oracle (Kehanet) olarak adlandırıldı (CIA bunu tüm sorulara cevap verecek sistem veya bunun gibi bir şey olarak gördü). 

Proje sonlandırılsa da kurucuları Oracle ismini bir sonraki projeleri için kullanmaya karar verdiler. Böylece Oracle kurulmuş oldu.

Qualcomm

1985’te şirketin yedi kurucusu bir fikri tartışmak için San Diego’da bir araya geldi ve “Quality Communications” adlı bir şirket kurmaya karar verdiler. Bu 7 insanın tüm planları “Qualcomm” olarak bildiğimiz bir şirkete dönüştü. 

Sega

Sega” kelimesi, “Service Games”in kısaltmasıdır. Şirket başlangıçta, 2. Dünya Savaşı’nın eşiğindeki talebi görerek askeri üslerde konuşlandırılması planlanan madeni para tabanlı eğlence makineleri yapmaya başladı. Bu nedenle resmi olarak “SEGA” olarak adlandırıldı.

Shazam

Shazam kelimesi “Wizardry” (Büyücülük) anlamına geliyor. Kurucular, uygulamalarının yanı sıra şirketleri için de bu adı seçtiler çünkü uygulamaları Shazam, bir insanın kabul ettiği gibi neredeyse sihir gibi çalan bir şarkıyı tanıyabiliyor. 

Skype

Skype’ın kurucuları, eşler arası teknolojiyi kullanarak gökyüzü üzerinden (kablosuz olarak) çağrıları bağlamanın kullanımını teşvik etmek için başlangıçta “Sky Peer-to-Peer” adını verdiler. Ancak, isim sonunda sadece “Skype” olarak değiştirildi.

Sony

Latin kökenli bir kelime olan “sonus” (Ses) ve Amerikalıların argoda kullandığı genç erkek “sonny” (Evlat) kelimesinin birleşiminden oluşuyor.

Spotify

Şirketin kurucu ortakları, beyin fırtınası yaparken içlerinden birinin “spotify” olarak önerilen bir fikri yanlış duymasıyla ortaya çıktı. Google bu kelime için herhangi bir sonuç göstermeyince, hızlıca bir alan adı satın aldılar ve şirket kuruldu. Daha sonra “spot” ve “identify” kelimelerinin birleşiminden oluşan “Spotify” kelimesine bağlandı.

Twitter

İlk başlarda Jitter ve Twitch olarak düşünülmüş fakat daha sonra kurucular Twitter’ın anlamını görünce kazanan ismi bulmuşlardı. Twitter; Cıvıltı, Kıkırdama ve Heyecan anlamlarına geliyor. 

Uber

Başlangıçta UberCab (Uber Taksi) olarak kararlaştırılan şirketin adı, “Uber” kelimesine bir göndermedir. En üstte, üstün veya yukarıda anlamına geliyor. Şirket, 2011 yılında San Francisco’daki taksi şoförlerinden şikayetler aldıktan sonra, Uber adından “Cab” kelimesini kaldırdı ve sadece “Uber”i kullanmaya başladılar.

Ubuntu

Ubuntu, Güney Afrika’daki Zulu halkının dilinde, “Başkalarına İnsanlık” anlamına geliyor. Açık kaynaklı bir yazılım için oldukça asil bir kavram olarak nitelendiriliyor. 

Wikipedia

Wiki, Hawaii dilinde “hızlı” anlamına geliyor ve bu kelime aslında ansiklopedi kelimesinin bir parçasından oluşan karışımdan yaratıldı. Wikipedia “hızlı ansiklopedi” anlamına gelse de “Özgür Ansiklopedi” olarak anılıyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam