Reklam

Apple’ı Etkileyen 15 Olay

33
Reklam

Teknoloji devi Apple‘ın 1976 yılında başlayan macerası dünyanın teknoloji seyrini değiştirmişti. Biz de Steve Jobs‘ın kurduğu Apple firmasının dünyayı ve firma tarihini etkileyen 15 olayını bu haberimizde bir araya getirdik.

1 Nisan 1976’da kurulan Apple Bilgisayar Anonim Şirketi, ilk Macintosh’unu 24 Ocak 1984’te piyasaya sürmüştü. 9 Ocak 2007’de Apple CEO’su Steve Jobs ‘Apple, telefonu yeniden icat edecek’ sözlerini etmişti. Ve Jobs, bu söylediklerini doğru çıkarmıştı. Tablet piyasasına giren firma ilk iPad ise 27 Ocak 2010’da duyurulmuştu.

16 Nisan 1977

Reklam

Apple II, ilk ‘West Coast Computer Faire’de tanıtıldı. Cihaz, MOS Teknolojisi 6502 mikro işlemciye, kaset çalar arayüzüne sahipti ve 1MHz, 4KB RAM ile çalışıyordu.

12 Aralık 1980

Apple, 22 dolarlık hisse payı ile halka açıldı. Halka açılır açılmaz da 1956 yılında Ford şirketinin yapmış olduğu sermayeden çok daha fazla bir sermaye oluşturdu. Dakikalar içerisinde dünya 300 yeni milyonere sahip oldu.

22 Ocak 1984

Steve Jobs ve Apple ‘1984’ reklamını ilk olarak 18. Super Bowl’da tanıttı. Bu reklam hala yaratılan en iyi reklam olarak akıllarda yer alıyor.

#video_3730#

24 Ocak 1984

Reklamın yayınlanmasından 2 gün sonra, Jobs dünyaya ilk Macintosh’u tanıttı. Bu Macintosh reklamsal olarak başarı yakalayan ilk kişisel bilgisayar oldu. 1985’in sonlarına doğru, Jobs Apple’ı bıraktı. Yaklaşık 10 yıl boyunca şirket büyük bir gerileme yaşadı.

{pagebreak::1}

9 Temmuz 1997

Apple’ın CEO’su Gil Amelio şirketten zorla çıkarıldı ve Jobs geçici CEO olarak geri geldi. Daha sonra ‘geçici’ ünvanı kaldırılarak Jobs tamamen Apple CEO’su oldu.

15 Ağustos 1998

Cupertino, Jony Ive tarafından yaratılan ve iMac adını verdikleri ilk ‘hepsi içinde’ bilgisayarını tanıttı. Jony Ive daha sonra iPhone, iPad ve gelecek nesil Mac’lerin yaratılmasına da yardımcı oldu. Jony Ive son olarak iOS 7‘yi de tasarladı.

19 Mayıs 2001

Apple, şirketinin ilk 2 perakende satış mağazasını Virjinya ve Kaliforniya’da açtı. 2012 yılının sonlarına doğru ise bu sayı dünya çapında yaklaşık 400’e ulaştı.

{pagebreak::2}

23 Ekim 2001

Tüm müzik sanayisini alt üst edecek olan iPod duyuruldu.

28 Nisan 2003

iTunes Müzik Mağazası kuruldu. Kullanıcılar bu mağaza sayesinde mobil cihazlarına ve bilgisayarlarına yasal olarak şarkılar ve albümler indirebilecekti. Daha sonra kitaplar, televizyon şovları, filmler ve tabii ki iTunes mağazasına eklenen uygulamalar indirilebilecekti.

9 Haziran 2007

Apple Bilgisayar Anonim Şirketi’nin ismi yalnızca Apple Anonim Şirketi olarak değiştirildi. Çünkü Apple sadece bilgisayarla değil, başka cihazlarla da ilgilenmeye başlamıştı. Bu duyuru ile beraber Apple, iPhone’u da duyurmuş oldu.

{pagebreak::3}

29 Haziran 2007

İlk iPhone satışa sunuldu. iPhone 2G olarak bilinen bu telefon dokunmatik ekranı ve sunduğu özellikler ile büyük beğeni toplamıştı. O zamandan bu yana Apple’ın akıllı telefon satışlarındaki rakam her sene gittikçe artmaya devam etti.

10 Temmuz 2008

3. parti geliştiricilerin iPhone/iPod Touch ve son olarak iPad için geliştirdikleri uygulamaları satabilmeleri için App Store açıldı.

3 Nisan 2010

İlk jenerasyon iPad, Amerika’da tanıtıldı. Apple tanıtımın ilk haftasında 500.000 adet iPad sattı.

5 Ekim 2011

Jobs 56 yaşında hayata gözlerini yumdu. Ağustos ayında Apple CEO’luğundan istifa etmişti ve yerine Tim Cook gelmişti.

19 Aralık 2013

Apple sonunda 2. jenerasyon Mac Pro’yu piyasaya sürdü. Bu ürün, Apple’ın köklerini unutmadığının en güzel kanıtı oldu.

 

:: Apple tarihinde en önemli olay sizce hangisi?


33 Yorum

  1. Kapitalizimin en önemli markasi. En kötü kosullarda cocuk iscileri calistirarak zengin cocucuklari icin elektronik zimbirtilar üretiyorlar.

  2. Apple gibisi yoktur dünyadaki teknolojinin seyrini değiştirdi yaptığı her cihaz tam bir sanat eseri.

  3. ilk yorumun sahibi arkadas ,steve jobs’in hayatini bir oku derim. onun gibi herseyi geride birakip hindistana gidip orda parasiz pulsuz bilgelerden birseyler ogrenecek yurek var mi sende. steve jobs apple’i para kazanmak icin yapmadi onun hedefi dunyaya ismiji cok sert bir sekilde kazimakti ve yaptida,adam dunyayi degistirdi bircok insanin idolu oldu,imkansiz diye birsey olmadigini kanitladi,fakirlikten bu seviylere geldi . evet urunleri pahali ama verdigin parayi son zerresine kadar hak ediyor ve insanlar apple’i kafalarina silah dayandigi icin almiyor almak istedikleri icin kaliteli olduklari icin steve jobs’a olan saygilari icin aliyorlar. git biraz arastir sonra yprum yap ve sakin bir daha apple veya steve jobs’i kapitalizm kelimesiyle bir arada kullanma

  4. ha bu arada o kucuk cocuklar dediklerin kucuk dahi cocuklar,kendileri orda olmak istiyorlar emin ol senden daha zekiler

  5. Kapitalizimin en önemli markasi. En kötü kosullarda cocuk iscileri calistirarak zengin cocucuklari icin elektronik zimbirtilar üretiyorlar.

    Katılıyorum 1.

  6. 1 ve 6. komiksiniz gerçekten. Kesin ceplerinde samsung ile dolaşan özgürlük diyen, özgürlüğün ne olduğunu bilmeyen insancıklar 🙂

  7. kapitalizmin simgesi aslında ama yapacak birşey yok dünyanın kuralı bu büyük balıklar herzaman küçük balıkları yutar.
    teknolojininde öncüsü bakınız macbook air , macbook pro , mac pro , iMac!

  8. @11.01.2014 14:08
    Apple bir dizayn şirketi, yani işlemcileri, ekranları ve kameraları ya da bunun gibi parçaların tasarımını yapıyorlar, nasıl çalışacağını planlıyorlar ardından bu parçaları üretimi için başka şirketlere yolluyorlar. Kısacası Apple’ın fabrika çalışanı sayısı 0. İnanmıyorsan Wikipedia’dan bakabilirsin. Foxconn, çocuk işçileri çalıştıran şirket. Ne yazık ki çoğu üretim makinesinin patentini satın aldılar ve çoğu şey Foxconn dışında bir yerde üretilemiyor. Kısacası ”protesto” etmen gereken şirket Apple değil, Foxconn. Bu arada Playstation, XBOX, Microsoft’un klavye/mouse gibi araçları, Surface vs. de burada üretiliyor 😉

  9. Apple hep özel bir şirketti, neden mi? Çünkü;
    Apple olmasaydı muhtemelen bunu yazabileceğim bir bilgisayarım olmayacaktı, Windows bile aslında Apple’ın. Apple, Apple II bilgisayarıyla, kişisel bilgisayarları sadece iş yerlerinde kullanılan, soğuk, kullanıcı düşmanı bir halden çıkartıp evlerimize getirdi. Ardından Macintosh ile İLK grafik tabanlı bilgisayarı yaptı. Macintosh’tan önceki bilgisayarlar sadece komut sistemi ile çalışan makinalardı. Ardından iPod’u yaptılar, iPod önemliydi çünkü insanların yanlarında taşıyabilecekleri ilk MP3 çalardı ve iPod ile birlikte iTunes’u yaparak müzik sektörünü korsanların elinden kurtardılar, iPhone ve iPad’den bahsetmiyorum bile. iPhone ilk akıllı telefonmuydu? Hayır. iPad ilk tabletmiydi? Hayır. iPod ilk müzik çalarmıydı? Hayır. Ama onları özel yapan şey ”kullanılabilir” olmalarıydı. Thomas Edison da Ampulü icat etmedi, ama ondan önce yapılan Ampuller sadece birkaç dakika yanabiliyordu. Edison’un Ampulü sadece kullanılabilir bir düzeydeydi, ve onun sayesinde geceleri evimizin aydınlık. İşte Apple da böyle bir şirket, onları farklı yapan diğerlerinden ayıran şey bu. Bu yüzden milyonlarca insan Apple’ı çok seviyor. Onlar olmasaydı ne elimizde tablet / telefonlar, ne müzik çalarlar ne de KİŞİSEL BİLGİSAYARLAR olacaktı. Bilgisayarlar hala sadece laboratuvarlarda kullanılan, ”uzaylı” cihazlar olacaktı. Teşekkürler Apple!

  10. Çocuk işçiler orada kendi istedikleri için değil, okudukları okullarda dersler üzerinden baskı altında bırakıldıkları için stajer olarak çalışmak zorunda kalıyorlar.
    Foxconn’da stajer olarak yok pahasına çalışmak istemeyen öğrencilerin diğer derslerinden de notlarını kırdıkları ortaya çıktı.
    Küçük çocukları geçtim, Foxconn’un Apple ürünlerinin üretiminde çalışan bir çok yetişkin intihar etti.
    Sizin Jobs’un bunlardan haberi yokmuydu? Hiç zannetmiyorum olmadığını.

    Kalite dediğin cihazla yarı fiyata satılıp aynı hatta daha yüksek kalitede olan bir sürü cihaz var piyasada.

    Apple yıllardır bu ürünleri en azından 3te 1 daha ucuz fiyata satabilirdi. Hatta daha da uygun fiyata satabileceklerine inanıyorum. Her yeni seri iPhone’dan sonra cihaz maaliyetleri açıklanıyor. Maliyet fiyatı ile pazarlama fiyatı arasında uçurum var.
    Uygulamalardan elde ettikleri paraların adı hesabı yok.

    Steve Jobs milletin lüks ve gösteriş düştünlüğü zaaflarından faydalanarak dünyayı sömürmüş bir kişidir.

  11. Emeğe saygı gösteremeyecek kadar bağnaz insanlar var. Kapitalizim diye yorum yapan arkadaşlar, hanginizin cebinde akıllı telefon yok? Üretim çinde yapılıyor, işcileri apple değil üretici firma seçiyor. Hani o elinde tuttuğun akıllı telefon varya, onun temellerinide Apple attı. Hatta Android dediğin işletim sistemide olmazdı. Bırakalım adamlar yapsın, enazından hayal ettiklerini üretebilecek insanlar.

  12. Küçük çocukları zorla çalıştıran felan yok. Kendileri istedikleri için o zor şartlarda çalışıyorlar. Apple ne yapsın şimdi yani. Ona işçi lazım işçiye de para lazım. Bunu anlayamayacak kadar mal mısınız? Kimse kimseyi zorla çalıştırmaz hele ki bu Apple gibi bir köklü şirketse hiç çalıştırmaz. Hiçbir şey bilmiyorsunuz gelip burada konuşuyorsunuz. Dünyada böyle başı boş insanların olması sinirimi bozuyor.

  13. SDN OKURU demiş ki:
    Kapitalizimin en önemli markasi. En kötü kosullarda cocuk iscileri calistirarak zengin cocucuklari icin elektronik zimbirtilar üretiyorlar.
    Sen öyle san apple foxconn fabrikasında ürettiyor. Ayrıca böyle olay olduğunda anında müdahele yaptı. O iğrenç foxconn fabrikasının ceosu yüzünden oldu. Apple böyle bir şeye izin vermedi. Git ve araştır.

  14. Apple Fanboy’lara hiç kızmıyorum çünkü bir fanboy olucak olsam Apple Fanboy olurdum. Yaptıkları herşeyin en ufak ayrıntısına kadar özen gösteriyorlar. Başka hiçbir şirketin önemsemeyeceği şeylere, ufak ayrıntılara bakıyorlar, zaten kalite denilen şey de budur. Örneğin, Apple TV’de çirkin bir alıcı kısmı olmasın diye, hoş görünen ve bu alıcıyı saklayan yeni bir malzeme geliştirmişler. iMac’in aluminyumunun kesinti noktası olmasın diye görünmez dikiş yapmışlar. MacBook’ların fanını sessiz yapmak için fanları asimetrik yapmışlar. Şimdi söyleyin bana, hangi şirket bu kadar küçük ayrıntılarla ilgileniyor? Ayrıca Apple hakkında diğer sevdiğim şey süper-ultra güçlü işlemci, Full-Ultra-Mega HD ekran, 123112314 mp Kamera gibi şeyler koyarak donanım ile göz boyamak yerine, daha verimli işlemci; daha doğru renkler gösteren, daha parlak, pikselleri gizleyen ekran ve daha iyi stabilizasyona sahip, daha güzel renkler gösteren, fotoğraf kalitesi daha iyi olan bir kamera koyuyorlar. Birde müşterilerine ciddi anlamda ilgi gösteren tek şirket. Apple cihazları bilkom yerine direk Apple göndermeye başladığından beri müşteri servisi, online mağaza falan çok güzel bir hale geldi. Arkadaşım Apple online store’dan iPhone aldı 5-7 gün içerisinde gelir dendi 2 günde geldi, gayet güzel özenli bir şekilde hem de. ve son olarak yardım kampanyaları da yapıyor, AIDS gününde Apple Store’un Apple logosu kırmızı oluyor, Apple’dan kırmızı renkli bir ürün alınca karın büyük bir kısmı afrikaya ve AIDS’e karşı yapılan araştırmalara gidiyor (buna Product red diyorlar). Apple bence dünyanın en büyük şirketi ünvanını sonuna kadar hakediyor.

  15. ZİYARETÇİ
    11.01.2014 14:08
    Kapitalizimin en önemli markasi. En kötü kosullarda cocuk iscileri calistirarak zengin cocucuklari icin elektronik zimbirtilar üretiyorlar.

    kardes,cocuk demisin deee-hagni sirkette cocuk calisiyor onu bir ispatlarmisin.foxconn zorla adam calistirmiyorlar.calismak icin baska is bulsun.hem bu arada apple firmasi artik tüm ürünlerini kendisi üretecek dir.cpu tut kasasina kadaar.ha o gördügün mac pro californiada üretildi…

  16. ZİYARETÇİ
    11.01.2014 14:08
    Kapitalizimin en önemli markasi. En kötü kosullarda cocuk iscileri calistirarak zengin cocucuklari icin elektronik zimbirtilar üretiyorlar.

    kardes onu sen git ilk önce samsung a sor,kim daha cok ürün cikariyor.adamlar 1 senede 30 dan fazla sirf cep telefonu cikariyor.apple ise 1-2 ürün.kimin daha gözünde paraciklar var.hem fazla üret hem cöp üret…

  17. ZİYARETÇİ
    11.01.2014 17:12
    @11.01.2014 14:08 Apple bir dizayn şirketi, yani işlemcileri, ekranları ve kameraları ya da bunun gibi parçaların tasarımını yapıyorlar, nasıl çalışacağını planlıyorlar ardından bu parçaları üretimi için başka şirketlere yolluyorlar. Kısacası Apple’ın fabrika çalışanı sayısı 0. İnanmıyorsan Wikipedia’dan bakabilirsin. Foxconn, çocuk işçileri çalıştıran şirket. Ne yazık ki çoğu üretim makinesinin patentini satın aldılar ve çoğu şey Foxconn dışında bir yerde üretilemiyor. Kısacası ”protesto” etmen gereken şirket Apple değil, Foxconn. Bu arada Playstation, XBOX, Microsoft’un klavye/mouse gibi araçları, Surface vs. de burada üretiliyor 😉

    sen kafayi mi yedin bilader, dizayn sirketiymis pehhh.ya microsoft nedir oda mi dizayn sirketi…sacamalama allah askina.dogru cogu parcasi foxxconnn da üretiliyor ama cocuk calistiriyor orada dur derim.foxconn zorla isci calistirmiyor.2. apple artik üretimini amerikada tamamlicak.ilk ürünü mac pro amerikada üretilmis ürünüdür.

  18. Apple bir dizayn şirketi, yani işlemcileri, ekranları ve kameraları ya da bunun gibi parçaların tasarımını yapıyorlar, nasıl çalışacağını planlıyorlar ardından bu parçaları üretimi için başka şirketlere yolluyorlar. Kısacası Apple’ın fabrika çalışanı sayısı 0. İnanmıyorsan Wikipedia’dan bakabilirsin. Foxconn, çocuk işçileri çalıştıran şirket. Ne yazık ki çoğu üretim makinesinin patentini satın aldılar ve çoğu şey Foxconn dışında bir yerde üretilemiyor. Kısacası ”protesto” etmen gereken şirket Apple değil, Foxconn. Bu arada Playstation, XBOX, Microsoft’un klavye/mouse gibi araçları, Surface vs. de burada üretiliyor 😉 yorum sahibi kimse kutlarım. çok doğru tespit ve foxconn’ da üretilmeyen çok az şey var artık. parasını veren ve ne istediğini bilen büyük ve küçük bir çok markaya iş yapıyorlar. youtube da bir takım videolar var.

  19. steve jobs dunyayi somurdu diyor ya adama bak dunyayi somurdu diyor,kardesim sen takintili misin saplantili misin? hayirdir yani. sen dunyaya steve jobs gibi insanlarin gelmesini istemek yere onu kapitalizmle sucluyorsun. sen steve jobs’in hayatinin zerresini okudun mu hic? anca boyle bos bos konusur zaten,gercekten bilmediginiz seyler hakkinda konusmayin o steve jobs olmasaydi ne olurdu biliyor musun elindeki o telefon olmazdı,dokunmatik ekran diyince oha o da nasil birsey diyor olurdun ,istedigin muzikleri nerden indirecegini bilemezdin istesen bile indirecek ne bir bilgisayarin olurdu ne de bir telefonun, kapitalistmis. sen git samsunga bak o urettigi note 3 var ya hani 2100 tl olan onun maliyeti ne kadar biliuor musun? sadece 100 dolar sadece ama. sen 2000 tl’ye aliyorsun. prki iphonr 5s maliyeti nr kadar biliyor musun 600 dolar. iphonr 5 s ne kadar dayanir biliyor musun? temiz kullanirsan 6 yil gider nite 3’u sen bu sartlarda 2 yil zor zapt edersin. simdi git biraz oku arastir sonra gel bu arada cocuk isci olayida cok gizel bir masalmis kitabini yazinda okuyalim. steve jobs gibi bir adami bu hallere dusurdunuz ya yuh size, o adam dunyayi degiatirmek istedi ve yaptida siz ……. neysr ya

  20. Foxconn üretim makinelerinin patentini aldığı için böyle oldu. Ayrıca Çin kapitalizm ülkesidir. O yüzden apple a yüklenip durmayın. Ayrıca apple bu olayların önüne geçmek için elinden geleni yaptı. Ama nafile.

  21. Iki farklı insan yapısının çatışmasına dönüşmüş resmen yorumlar. Birisi (Apple ve SJ’in kapitalist olduğunu iddaa eden kesim) bir digeri (okuyup, anlayıp neyin ne olduğunu bilen kesim) 1. Yorumu yapan arkadaşa da resmen acıdım!

  22. Şu apple ın farkını varmamı annemin kullandığı iphone 4 sağladı. İlk yeni çıktığında almasına rağmen hala ben kullanıyorum ve inanır mısınız ios 7 telefonu fazla zorlamadıkça kasmıyor. Not : 32 gb YAŞASIN APPLE

  23. ZİYARETÇİ 11.01.2014 14:08 Kapitalizimin en önemli markasi. En kötü kosullarda cocuk iscileri calistirarak zengin cocucuklari icin elektronik zimbirtilar üretiyorlar………….Hımm hangi şirket o koşullarda üretim yapmıyor acaba ? Şuan bildiğin her şirketin üretim yeri çine kaydırılmış durumda.VW bile arabalarını çinde üretmeyi düşünüyor.Ancak en azından apple telefonlarının ve tabletlerinin üretimleri konusunda kendi fabrika açmak yerine hali hazırda üretim yapan foxconn ve tsmc gibi şirketlerle anlaşıyor yani suçu bizzat kendisi işlemiyor.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version