Georgia’da bir Apple mağazasına giren 19 yaşındaki İran asıllı Amerikalı kız bir iPhone bir de iPad almayı planlıyordu. Ancak onun amcası ile Farsça konuştuğunu duyan mağaza yetkilisi ona bu ürünleri satmayı reddetti. Satıcının bu tavrının nedeni ise Amerikalı şirketlerin İran’a her türlü ürün satmalarının yasak olmasıydı. Tabi bu yasak Amerika’da yaşayan kişiler için ırkı ve milliyeti ne olursa olsun geçerli değil.
Amerika’nın İran’a karşı uyguladığı yasak o kadar sıkı ki bu tür yanlış uygulamalara bile neden olabiliyor. Ancak yasaklar ve yıldırma politikaları İranlı teknoloji tutkunlarının bu ürünlere ulaşmaları için bir engel teşkil etmiyor.
Bugün İran’da birçok Apple ürününe kolaylıkla ulaşmak mümkün. Kuzey Tahran’da teknoloji ürünleri satan Hoseyin adlı bir İranlı, ‘Sadece dün 40 tane iPhone sattım. İran’da Apple ürünleri Amerika’dan yaklaşık 50 60 dolar daha pahalıya satılıyor’ diyor AFP’ye (Fransız Haber Ajansı) yaptığı açıklamada.
Ancak bu durum birçokları için oldukça şaşırtıcı bir gelişme çünkü Amerikan şirketlerinin teknoloji ürünlerini İran’a satabilmeleri yasak ve bu yasağı aşmak için Amerikan Hazinesi’nin onayı gerekiyor. Bu yasak öyle bir boyutta ki bu durumdan bazı Avrupalı şirketler bile etkilenebiliyor. Bunlardan biri de Peugeot.
Yaklaşık bir buçuk milyon otomobilin satıldığı İran otomobil pazarı bölgenin en büyük pazarlarından biri. Bu pazarın lideri de Peugeot ve Citroen markalarının sahibi olan Fransız otomobil üreticisi PSA Group. PSA Group’un bu pazardaki liderliği ise geçen yıl Amerikalı General Motors ile yaptığı ortaklık anlaşması ile zora giriyor. İkili Avrupa’da ortak motor üretimi yapacaklar. Bu ortaklığın sonucu olarak da Peugeot’nun İran’daki etkinliğini sona erdirmesi gerekiyor.
Peki, nasıl oluyor da Amerika’da İran asıllı kızın alamadığı bu ürünlere Tahran’daki İranlılar ulaşabiliyor? Bu ürünler çoğu zaman Dubai ya da Avrupa üzerinden kaçak olarak İran’a ulaşıyor.
Böylelikle yasak bir şekilde delinmiş oluyor. Amerika’nın tüm yasaklarına rağmen birçok Amerikan markasını İran’da bulmak mümkün. Söz konusu Apple olunca İran’da tüm Apple modelleri kolaylıkla bulunabiliyor. Hatta birçok mağazanın vitrinlerinde son dönemlerde Apple’ın resmi logosu bile kullanılıyor.
Yasakları aşmak mümkün
Dünyanın bir ucundan böylesine büyük ama kapalı pazara tüm yasaklarına rağmen şirketler girmenin bir yolunu buluyor. Türkiye’nin yanı başındaki bu teknolojiye aç pazara Türk şirketleri de ürün temin ederek bu pastadan pay alabilir.
Burada en büyük sorun ise iki ülke arasındaki para transferi. Ancak bu sorun çok da aşılamayacak kadar büyük bir problem değil. Türkiye İran’dan ciddi miktarda gaz satın aldığı için ikili ticaret ilişkilerinde İran Türkiye’ye sürekli ticaret fazlası veriyor.
Yapılacak bir düzeltme ile Türk şirketlerinin alacakları Merkez Bankası’nın İran’a ödemesi gereken mebladan düşülerek çözülebilir. Bu sayede Türk şirketleri İran’ın hem bilişim hem de otomotiv pazarından bir pay alabilir. Fatih projesi sayesinde teknoloji alanında yatırım çekmek isteyen Türkiye, kendi pazarı yanında İran pazarını da göz ardı etmemeli.
:: Apple’ın İran’da ne işi var?
Oh sh*t.
Yazarın yorumları gerçekten güzel. Yazısını ilk kez görüyorum. Böyle devam…
Amerikan Ambargosu benide etkiliyor. Ben sudandayim Android’in marketine hic bir şekilde giremiyorum, lakin Windows Phone telefonun marketplace’ye ingiltere üzerinden aldigim mail adresimle girebiliyorum yani co.uk işimi hallediyorum. Yalniz iran da oldugu gibi buraya da telefonlar Dubaiden geliyor Örnek Htc one X burda 900 lira birde piyasaya sürülen telefon en gec 1 ay sonra burda raflarda yerini aliyor..
sözde amborgo konuşulur özde para!
iranın urmia kentine gideerseniz hertarafta kamufle edilmiş çanak antenler oldugunu görürsünüz yasak oldugu halde herkez kulanıyor 😀
Evet gercekten fatih projesi kapsaminda iran gözardi edilmemeli
Ticarette olmamasi gerekir bu durumlar . Amerika veya apple ikisi de dunyada tekel olmak icin byle yapiyorlar
Keşke Türkiye ye de ambargo uygulansa da Türkiye de teknolojik olarak gelişmek zorunda kalsa. Türkiye’nin sanayi alanında en hızlı geliştiği dönem Cumhuriyetin kuruluş dönemi ve daha sonradan uygulanan ambargo dönemi.
İranlı insanlar da teknolojiyi bizim gibi takip ediyorlar.
Iran turkiyeden daha geismis, gidin gorun tahrani…
Buda gösteriyoki amerika irandan feci derecede korkuyor ki teknolojiyi takip etmesini önlemek için ellerinden geleni yapıyorlar
Bunlar hep Amerika nın oyunu
Bu laf tam buraya göre işte
mantıksız ve lüzümsüz bir amekan hükümetinin tutumu.neymiş,,iran atom bombası yapıyormuş,,adamları yapmıyoruz diyor hala sen yapıyorsun iddasında bulunuyor abd.
hem kendi ticaretine ve hemde müttefik dediklerinin ticaretine engel oluyor.peki abd.sende ve israil, ve abd.devletlerinde ATOM VE BENZERİ NÜKLEER BOMBALAR YOKMU? HEMDE AĞABABASI
iyide sana mübah,başkalarına günah..BÖYLE BİR MANTIK VARMI?
1970,lerde türkiyenin şehirlerinden hem dolar hemde malboro sigarası yasaktı.ama dükkanlar hatta tekel satıyor,fakat vatandaşta varsa polis el koyuyor..gerekçe..alma içme..
ya polis bey, bu dükkanda bu siraga satılıyor,merkez bankası veya bankalar DOLAR veriyor,onlara sesiniz yok,ama vatandaşta oldumu?SUÇLU…sonra düzeldi..ambargo yıllarında.
ABD.ninde yaptığı bu..bende bombalar olsun.ama benim sevdiklerimden veya hristiyan devletlerinin ötesinde kimsede olmasın…İŞTE LÜZÜMSÜZ MANTIK…insan düşmanlığı.abd.hep bunu dünyaya yapıyor..2.dünya savaşında da zoraki japonları savaşa soktu,denizlerde petrolu yasakladı.onlarda mecburen abd limanına saldırı düzenledi…sonra atom bombalarını abd.attı.YÜZBİNLERCE KİŞİNİN ÖLMESİNE SEBEP oldu..abd.BÜYÜK ŞEYTAN ,,iran diyor ama çoğunun zoruna gidiyor…doğru diyor..
En son ambargoya kadar iranın parası bizde duruyordu , iranın ödemelerini biz yapıyorduk, şuan ise para sınırda fiziki olarak altın ile ödeniyor malum swift denen şey bir amerikan şirketi.O değilde fiyat farkı gayet iyiymiş
“Apple ürünleri Amerika’dan yaklaşık 50 60 dolar daha pahalıya satılıyor” — Gülermisin ağlarmısın…
Türkiyede ambargo yok, iphone amerikadakinden kat be kat pahalı, ürünler geç geliyor. Iphone son yıllarda ne yazılım yönünden en iyisi ne de donanım olarak, ama gel de bizim sonradan görme gösteriş meraklısı insanlarımıza anlat…
Not: Eski bir iphone kullanıcısıyım…
Ya çok basit ambargo koyarsan yasal yoldan girmez vergi konulmaz fiyat düşer talep artar 😉
o yüzden iranda 400 dolar iphone 6s 64 gb