Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Apple’ın sesli asistanı Siri, 10 yaşında! İşte yıllar içindeki değişimi

Ana sayfa / Haberler

Apple kullanıcıları tarafından çok sevilen özelliklerden biri olan akıllı cihazların sesli asistanı Siri, Steve Jobs‘un ölümünden bir gün önce, 4 Ekim 2011’de iPhone 4S etkinliğinde Tim Cook tarafından tanıtıldı.

İlk çıktığı günden beri etki alanı hızla genişleyen Siri, günümüzde pek çok kişi tarafından farklı amaçlarla kullanılıyor. Telefonda bulunan çoğu özelliği ve uygulamayı yalnızca konuşarak kontrol edebiliyoruz. Telefon görüşmesi, mesaj gönderme, internette arama yapma, takvim, saat, kamera ve daha pek çok şeyi kontrol edebiliyor. Peki 10 yıldır durmaksızın geliştirmesi devam eden Siri ne kadar yol kat etti, kimlerin hayatını kurtardı?

Apple Haritalar uygulamasına Siri dopingi

Navigasyon ve harita konusunda rekabeti yeni bir boyuta taşımak isteyen Apple, Haritalar uygulamasına Siri ile kaza bildirimi özelliği ekledi.

Reklam
Reklam

Apple’ın sesli asistanı Siri’nin 10 yıllık tarihi

Siri aslında direkt olarak Apple‘ın ürettiği bir teknoloji değil. Uluslararası Yapay Zeka Merkezi ve DARPA tarafından finanse edilen ve SRI, yani Stanford Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen bir projeydi. birincil üretilme amacı teknik alanlarda diyalog arabirimi, kişisel bağlam bilinçlendirme ve servis delegasyonu olan proje 28 Nisan 2010 tarihinde Apple tarafından satın alındı.

Uygulamayla birlikte orijinal geliştiricileri de şirketine dahil eden Apple, 10 yıldır projeye ayırdığı fonu arttırarak gelişimine destek oluyor. İlk çıktığı dönemde akıllı telefonlar ve bilgisayarlar üzerinde kimsenin Siri kadar gelişmiş bir sesli asistanı yoktu. Aradan 10 yıl geçmesine ve pek çok rakibin piyasaya girmesine rağmen zirvede yerini korumayı başarıyor.

10 yıl önce tanıtılan Siri nasıldı?

2011 yılında iPhone 4S modeliyle birlikte beta sürümüyle piyasaya çıkan Siri, ilk çıktığı günden beri adından söz ettirmeyi başarıyor. Şimdi olduğu kadar gelişmiş yeteneklere sahip olmasa da o zamanlar gerçek bir oyun değiştirici gibi hissettiriyordu. Çünkü söylediklerimizi anlayabildiği gibi, karşılıkta veriyordu.

Pek çok teknoloji ve haber sitesi Siri’nin bir aldatmaca olduğunu öne sürdü. Diğer sözde akıllı telefonlarda bulunan sesli komut özelliğinin biraz daha boyanmış hali olarak lanse edildi. Ancak aradan zaman geçtikten sonra herkes söyledikleri için pişman oldu. Çünkü bu yalnızca bir ses tanıma veya sesli komut programı değildi. iPhone 4S cihazında bulunan pek çok özelliğe yalnızca sesinizle erişim sağlayabiliyordunuz.

Siri’nin yıllar içinde gelişimi

Apple Siri’nin gelişimi için, yapay zeka teknolojisi üzerine yaptığı satın alımlarla son 7 yıldır dikkatleri çekmeyi başarıyor. İlk çıktığında sesimizi tanıyıp, söylediklerimizi belli ölçüde anlayarak bize cevap veren Siri, artık çok daha fazlasını yapabiliyor. Yalnızca uyurken istediğiniz masalı okumasından bahsetmiyoruz. Karmaşık hesaplamalar yapabiliyor, söylediğiniz bir konu hakkında internet araştırması yapıyor, tüm akıllı cihazlarımızı kontrol edebiliyor.

Pek çok kişiye hitap edebilmeyi başaran Siri, isteyene yol tarifi, isteyene de yemek tarifi veriyor. Araç kullanırken bizim yerimize mesaj atıp, arama yapabildiği gibi gelen mesajları da okuyabilir hale geldi. Sokakta duyduğumuz bir müziği dinleyip bize hangi şarkı olduğunu söylerken bir yandan da Apple Pay kullanıcıları için ödeme bile yapabilir.

Siri’nin hayat kurtardığını biliyor muydunuz?

Geçtiğimiz yıllarda Nate Felix isimli bir iPhone kullanıcısı, Nevada çölünde aracıyla seyahat ederken kuru bir çamur yatağına çarptı. Takla atan ve tavanı ezilen aracından çıkmaya çalışan Felix hareket ederken acı çekiyor ve vücudunu kımıldatamıyordu. Olay anında yüzde 80 felç olan ve iki omurgasını da kıran Felix daha sonrasında bayılmadan önce hatırladığı her şeyi anlattı.

“Nevada çölünde bir kış gecesinde, kaza anında aldığım ağır darbeler ve yaralar yüzünden hareket edemezken, soğuktan donmaktan korkuyorum. Biraz olsun ısınabilmek için köpeğime sımsıkı sarılmaya çalıştım ancak geceyi bu şekilde çıkaramayacağımızın farkındaydım. Yakınımda sesimi duyabilecek kimsenin olmadığını anladığımda aklıma telefonum geldi. Kaza anında telefonumu kaybetmiştim ancak yakınlarda olmasını ümit ederek Siri’ye seslendim. 911’i aramasını söyledim. Bir şekilde sesimi duydu ve bu sayede kurtulmayı başardım.”

Sağlık ekipleri geldiğinde baygın olan adam 4 gün hastanede tedavi edildi. Şu an omurgasında bulunan kırıklar yüzünden kısmi felcinin devam ettiğinden dolayı tekerlekli sandalye ihtiyacı olsa da, Felix hayatta kaldığı için mutlu görünüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam