Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Araç muayenesi nasıl yapılır?

Ana sayfa / Nasıl Yapılır?

Araç muayene sistemi, trafiğe çıkan araçların yaya ve yolcu güvenliğini tehdit edici unsurları en aza indirgemeyi hedefler. Taşıtların teknik aksamının yolculuk için yeterli olup olmadığını kontrol eder. Trafiğe çıkan her aracın muayeneden geçmesi kanunen zorunlu. Peki araç muayenesi nasıl yapılır? Sizler için derledik.

Araç bakımını izleyen uygulama

Araç bakımını takip etmek düzen isteyen bir iş. Sraştırmacılar araç bakımını izleyen uygulama geliştirdi. araç bakımını takip etmek artık çok kolay.

Ne kadar süreyle araç muayenesi yaptırılır?

Muayene süreleri taşıtların türüne göre farklılık göstermiş olsa da belirli sürelerde bir yaptırılması gerekiyor. Otomobillerde kontrol 2 yılda bir olur. Traktörlere 3 yıla bir yapılırken römork ve benzerlerine de 3 yıla bir muayeneye sokmak gerekir. Ruhsatta ticari geçen tüm taşıtlara her yıl zorunludur. 2 ve 3 tekerlekli araçlara ise trafik çıkışından sonraki ilk muayenesi 3 yıl sonra, takip eden muayeneleri ise 2 yıla bir yapılması gerekir.

Araç muayenesine girmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı durumlar

Muayeneye giren aracın herhangi bir sorun yaşamaması için öncesinde göz önünde bulundurulması gereken hususlar var. Öncelikle aracı ceza veya borcu olmamalıdır. Muayene öncesinde sürücünün araç sigortasını yaptırmış olması ön koşullardan birisi.

Üçgen reflektör, yangın tüpü, ilk yardım çantası, egzoz emisyon pulu araç içerisinde olmalı. Araç LPG’li ise ruhsata işlenmiş halde olduğundan emin olun. Minibüs ve otobüslerde acil çıkış levhaları ve yeterli acil çıkış çekici olmalı.  Traktör ve kamyon için arka lambalar sorunsuz şekilde takılı olmalı. Muayene sırasında aracın ruhsatını da getirmek gerekiyor.

Araç muayenesi nasıl yapılır?

Araç muayenesi Türkiye’de TÜVTÜRK tarafından yapılıyor. Muayene yaptırmak için reservation.tuvturk.com.tr/ adresinden randevu almak gerekir. Ruhsat kontrolü içim randevu saatinden biraz önce orda olmanız işlerinizi daha hızlı halletmenizi sağlıyor.

Muayene esnasında lastik kontrolü, aks kontrolü, aydınlatma sistemleri kontrolü ve araç iç kontrolü olur. Yaklaşık 15 dakika ile yarım saat arası süren kontroller sonucu bir rapor oluşur. Rapor sonucu olumsuz ise tespit edilen sorunların gidermek için ek bir ay süre hakkı sağlanır. Bu süre sonunda araç muayeneden tekrar geçemezse yeniden harç ücreti yatırmak gerekir. Gerekli belge ve evrakları TÜVTÜRK’ün kendi sitesinden de inceleyebilirsiniz.

Yorum Ekleyin