Turkcell Teknoloji Zirvesi 2014′de ele alınan önemli bir konu başlığı M2M teknolojileri (machine to machine – makineden makineye iletişim) oldu. Bu kapsama gerçekleşen ve otomobil teknolojilerinin ele alındığı oturuma da ziyaretçilerin ilgisi büyük oldu.
Şu anda dünya nüfusu 7,2 milyar civarında ve dünyada yaklaşık 1,3 milyar araç bulunuyor ve her sene 90 milyon yeni araç trafiğe katılıyor. Bunun farklı bir şekilde şöyle ifade edebiliriz; ortalama her bin kişiye yaklaşık 180 araç düşüyor. Elbette bu rakamlar dünyanın farklı ülkelerinde farklı orantılara sahip. Örneğin Amerika Birleşik Devletlerinde bin kişi başına 809, Kanada’da 607, Avusturalya’da 703 ve Almanya’da 572 araç düşüyor.
Türkiye’ye baktığımızda Türkiye’nin nüfusu 76 milyon ve 18 milyon araca sahibiz. Bu rakama her sene 900 bin araç daha ekleniyor ve her bin kişi başına düşen ortalama araç sayısı 233 olarak karşımıza çıkıyor.
Tüm bu araçlar her geçen gün, aynı telefonlarımız gibi, daha akıllı hale geliyor. Volvo Car Türkiye Genel Müdürü Greg Maruszewski; “2020 yılında için vizyonumuz bir Volvo araç içinde hiç kimsenin ölmemesi veya yaralanmaması” diyor ve ekliyor; “bunu başarmak için çok sıkı çalışıyoruz ve objeleri tespit edip önceden engelleyici fren yapan sistemlerden, araçların şeritlerinde kalmasını sağlayan güvenli sürüş sistemlerine kadar pek çok çözüm sunuyoruz” diyor.
Elbette tüm bu çabalar sadece güvenli bir sürüş deneyimi elde etmek için yapılmakla birlikte, sürekli rekabet içinde olan, şirketler için rekabetin çıtasını yükseltmekte. Subaru Türkiye Genel Müdürü Halil Karagülle; “Müşteri bağlılığı güven ile tesis ediliyor” diyor.
Oturumun yönetimini gerçekleştiren Turkcell Kurumsal Satış Direktörü Eda Uluca, tüm güvenlik ve gelişmiş teknolojilerin temelinde yer alan, araçların bir biri (V2V) ve araçların çevre ile (V2I) sistemlerinin M2M teknolojileri ile sağlandığının altını çiziyor. Türkiye’de yaklaşık 2 milyon M2M bağlantısına sahip cihaz bulunurken bunların 1,4 milyonu Turkcell şebekesi tarafından sağlanan altyapıyı kullanıyor. Tüm bu çözüm ağının üçte biri olan yaklaşık 500 bin tanesini ise otomobil çözümleri oluşturuyor.
Turkcell’in geleceğin önemli teknolojileri başında gelecek bu alana yatırımlarına yabancı değiliz. Turkcell bu sene içinde Turkcell Akıllı Otomobil Platformu’nu tanıtmıştı. Turkcell Akıllı Telefon Platformu aracınızın sürekli internete bağlı kalmasını ve en yakın otoparkı bulmanıza, servis çağrısı yapmanıza, sevdiğiniz müzikleri dinlemenize ve haberleri takip etmenize kadar çok geniş bir servis platformu olarak karşımıza çıkıyor ve bu sadece bir başlangıç.
Araçlarımız henüz, bilim kurgu filmlerinde görmeye alışkın olduğumuz gibi, uçmayı başaramadılar. Ancak çok kısa bir gelecekte sadece Google’ın değil pek çok markanın insansız araçlarını görmeye başlayacağız. Bu noktada sormamız gereken bir soru var; sürüş keyfine ne olacak? Tarihe mi karışacak?
Hemen cevabını verelim; aracınızın içindeki yaşam ve eğlence sistemleri sizi öyle çok mutlu edecek ki sürüş keyfini bir daha asla aramayabilirsiniz. Aksini düşünüyorsanız her zaman direksiyonuna geçebileceğiniz bir aracı bir süre daha bulabilirsiniz. Ama aynı şeyi torunlarınız için söyleyebilir miyiz? İşte bundan emin değiliz.
:: Akıllı araçlar fikri sizi heyecanlandırıyor mu?
:: Turkcell Kurumsal ile ilgili son gelişmeleri görmek için
LinkedIn sayfasını takip edebilirsiniz
Benim tasarımlarımla,evet bunu söyleyebiliriz.
Cok fazla hayal sacmalamayı doğururmuş